Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο κουρκουμάς λύση για τη δυσπεψία

Ο κουρκουμάς λύση για τη δυσπεψία

Νέα μελέτη τον αναδεικνύει… ισόπαλο με την ομεπραζόλη ως θεραπευτική επιλογή για τη στομαχική δυσφορία

Έχει χρησιμοποιηθεί στη Νοτιοανατολική Ασία για τη θεραπεία της στομαχικής δυσφορίας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων. Η φαρμακευτική του χρήση χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν.

Μια καλή θεραπευτική επιλογή για τη δυσπεψία μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ράφι με τα μπαχαρικά  σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, συνέκρινε την αντίδραση περισσότερων από 150 ατόμων με δυσπεψία, στο φάρμακο ομεπραζόλη και τον κουρκουμά – που περιέχει κουρκουμίνη – ή σε συνδυασμό των δύο.

Η ομεπραζόλη είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρδιακών και οισοφαγικών προβλημάτων μειώνοντας το οξύ στο στομάχι, σύμφωνα με την Mayo Clinic στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις ημέρες 28 και 56 της θεραπείας, τα άτομα στη μελέτη αξιολογήθηκαν για τα συμπτώματά τους – τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, ναυτία ή πρώιμο αίσθημα πληρότητας – χρησιμοποιώντας το SODA (Severity of Dyspepsia Assessment), ένα ερωτηματολόγιο που ταξινομεί τη σοβαρότητα της δυσπεψίας.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στα συμπτώματα μεταξύ των ομάδων που έπαιρναν είτε το φάρμακο είτε τον κουρκουμά ή έναν συνδυασμό των δύο, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Εκτός από τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά τους αποτελέσματα, η κουρκουμίνη/κουρκουμάς μπορεί να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία της δυσπεψίας με αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με αυτή της ομεπραζόλης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Krit Pongpirul, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα προληπτικής ιατρικής και κοινωνικής σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στη Νοτιοανατολική Ασία για τη θεραπεία της στομαχικής δυσφορίας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, είπε ο Pongpirul. Η φαρμακευτική του χρήση χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν , σύμφωνα με μια μελέτη του 2017.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κύρια φαρμακευτική του χρήση ήταν ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα διατροφής για την ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, πρόσθεσε.

Αλλά αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που συγκρίνει άμεσα την κουρκουμίνη/κουρκουμά με την ομεπραζόλη στη θεραπεία της δυσπεψίας, τόνισε ο Pongpirul.

Είναι λογικό για την έρευνα να διερευνήσει τον αντίκτυπο του κουρκουμά στη δυσπεψία, επειδή η κουρκουμίνη του έχει μελετηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η αρθρίτιδα, δήλωσε ο Yuying Luo, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Icahn School στη Νέα Υόρκη.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη ήταν χρήσιμη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, σημείωσε.

Αλλά ο Luo έχει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη νέα μελέτη.

«Η κλίμακα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τη μέτρηση των συμπτωμάτων δεν είναι η πιο κοινή για την αξιολόγηση της βελτίωσης της δυσπεψίας», εξήγησε.

Ο Luo θα ήθελε επίσης να δει ποια θα ήταν τα αποτελέσματα εάν τα συμπτώματα μετρούνταν πιο συχνά.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η μελέτη, από μόνη της, είναι αρκετή για να πω, «το συνιστώ αυτό»», υποστήριξε.

«Όμως, καθώς υπάρχει συνεχιζόμενη έρευνα για την επίδραση της ένωσης σε διαφορετικές φλεγμονώδεις καταστάσεις, μπορεί να υπάρχει περισσότερη κατανόηση», πρόσθεσε ο Luo.

Πρέπει να αυξήσετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας για καλύτερη πέψη;

«Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας», συμβούλεψε ο Luo.

Υπήρξαν κάποιες περιπτωσιολογικές μελέτες κουρκουμίνης και ηπατικής βλάβης και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο κουρκουμάς δεν αλληλεπιδρά άσχημα με οποιοδήποτε από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε, τόνισε.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τις παρενέργειες των εκχυλισμάτων κουρκουμίνης, όπως ο κίνδυνος αλλεργίας και αιμορραγίας, ειδικά για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα», είπε ο Pongpirul.

Τούτου λεχθέντος, η κουρκουμίνη και ο κουρκουμάς «γενικά θεωρούνται ασφαλή όταν καταναλώνονται σε ποσότητες που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα».

Συνήθως, τα μπαχαρικά με κουρκουμά περιέχουν περίπου 3% κουρκουμίνη , σύμφωνα με μια μελέτη του 2009.

Η δόση των 2 γραμμαρίων που χορηγήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με τα εκχυλίσματα που βρίσκονται συνήθως στα συμπληρώματα κουρκουμίνης, είπε ο Pongpirul.

Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να λαμβάνετε μαζί κουρκουμά και ομεπραζόλη εάν μόνο το ένα ή το άλλο λειτουργεί παρόμοια για να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αν και χρειάζεται να διαβάσει περισσότερες μελέτες προτού αρχίσει να προτείνει τον κουρκουμά ως θεραπεία, o Luo είπε ότι πιστεύει ότι είναι λογικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για το εάν πρέπει να το δοκιμάσετε εκτός από τα φάρμακά σας.

Ωστόσο, προσθέτει μια προειδοποίηση: Όσοι δοκιμάζουν αυτές τις εναλλακτικές θα πρέπει να τους δώσουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να δουν ποιος είναι ο πλήρης αντίκτυπος.

«Αν είναι χρήσιμο, είναι υπέροχο», πρόσθεσε ο Λούο. «Αν όχι, αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι της θεραπείας των διαταραχών…δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι και δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή».

Προφανώς, δεν έχει άδικο…

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024