Μηνύματα «συντρόφων» με πολλαπλούς αποδέκτες
Βόρεια Κορέα και Μόσχα έχουν συμφέρον να δείξουν ότι, παρά τη γεωπολιτική τους απομόνωση, έχουν εταίρους στους οποίους μπορούν να στραφούν όταν χρειαστεί.
Οποιαδήποτε πρακτική συνεργασία προκύψει από τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η εμβάθυνση της σχέσης τους έχει ως στόχο να στείλει στους αντιπάλους τους μια προειδοποίηση. Αυτό διαπιστώνουν οι αναλυτές, καθώς βλέπουν ότι η συνάντηση είχε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Αποκαλώντας ο ένας τον άλλον «σύντροφο», οι άνδρες έκαναν πρόποση για τη συνεργασία και τη φιλία τους την Τετάρτη, αφού ο Πούτιν έδειξε στον Κιμ το πιο σύγχρονο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας και είχαν συνομιλίες μαζί με τους υπουργούς Αμυνάς τους. Μάλιστα οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δώρα, και φαίνεται ότι συνέπεσαν και εκεί: έδωσαν ο ένας στον άλλον όπλα.
Οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να δείξουν ότι, παρά τη γεωπολιτική τους απομόνωση, έχουν εταίρους στους οποίους μπορούν να στραφούν όταν χρειαστεί.
Ο Πούτιν «έδωσε στον Κιμ ένα ημιαυτόματο από την παραγωγή μας υψηλής ποιότητας. Με τη σειρά του, έλαβε επίσης ένα τουφέκι βορειοκορεατικής κατασκευής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης στον Κιμ «ένα γάντι από μια διαστημική στολή που έχει βρεθεί στο Διάστημα αρκετές φορές».
Η ευγνωμοσύνη
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τον Πούτιν στη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ρωσία και ο Πούτιν «αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη» , ανέφερε το κρατικό μέσο της Πιονγκγιάνγκ KCNA. Ο Πούτιν, που επέστρεψε στη Μόσχα, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για τις συνομιλίες του με τον Κιμ, είπε ο Πεσκόφ. Η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, πρόσθεσε. Ο Πούτιν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Κιμ χθες θα επισκεπτόταν εργοστάσια στρατιωτικής και πολιτικής αεροπορίας στη ρωσική πόλη Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ και θα επιθεωρούσε τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ.
Οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να δείξουν ότι, παρά τη γεωπολιτική τους απομόνωση, έχουν εταίρους στους οποίους μπορούν να στραφούν όταν χρειαστεί. Και οι δύο επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τις κυρώσεις και τις εκστρατείες πίεσης, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατά της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά της προγράμματα.
Διπλό κέρδος
«Ο Πούτιν και ο Κιμ θα κέρδιζαν και οι δύο από μια συναλλακτική συμφωνία, αλλά θα κέρδιζαν και γεωπολιτικά δίνοντας την εντύπωση ότι οι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες τους συνεργάζονται στρατιωτικά, στέλνοντας ταυτόχρονα μια προειδοποίηση για πιθανές συνέπειες στους συμμάχους της Αμερικής και τους εταίρους που υποστηρίζουν την Ουκρανία» είπε ο Ντουγιόν Κιμ, του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Ο Κιμ θα έδινε επίσης σήμα στην Ουάσιγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο ότι η Ρωσία προστατεύει τα νώτα της στη Βορειοανατολική Ασία».
Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να παρέχουν ο ένας στον άλλον οπλισμό, αλλά οι ηγέτες υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία και ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τον Βορρά να κατασκευάσει δορυφόρους. Αν ήθελαν απλώς μια μυστική συμφωνία όπλων, οι δύο ηγέτες δεν χρειαζόταν να συναντηθούν αυτοπροσώπως, σχολιάζει ο Λιφ-Ερικ Ισλι, ο καθηγητής σε Πανεπιστήμιο στη Σεούλ. «Η διπλωματική επίδειξη του Πούτιν και του Κιμ έχει σκοπό να αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και να αυξήσουν την πίεση στους αντιπάλους στην Ουκρανία και τη Νότια Κορέα», προσθέτει.
Καμία τύχη
Οι συζητήσεις για οποιαδήποτε ανοιχτή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα θα σήμαιναν ότι οι μεγάλες διεθνείς υπηρεσίες θα παραλύσουν, δήλωσε ο Αντρέι Λάνκοφ, ειδικός για την Κορέα στο Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ. Η σύνοδος κορυφής αποτελεί ένδειξη ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα δεν έχουν καμία τύχη, όπως και όλες οι προσπάθειες να σταματήσει η Βόρεια Κορέα ή να τιμωρηθεί επειδή έχει πυρηνικό πρόγραμμα, δηλώνει ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Σεούλ. «Δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά σχεδόν από κάθε σημαντικό διεθνή παράγοντα: αν δεν σας αρέσει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου, απλώς το αγνοείτε».
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
- Μια πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442