Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι 6 τροφές που δεν πρέπει να φάει ποτέ η γάτα σου

Οι 6 τροφές που δεν πρέπει να φάει ποτέ η γάτα σου

Πριν μοιραστείτε το σνακ, φροντίστε να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των τροφίμων που είναι τοξικά για τις γάτες και εκείνων που είναι ασφαλή.

Οι γάτες είναι πλήρη μέλη της οικογένειας και ως εκ τούτου, συχνά φαίνεται φυσικό να μοιράζεστε τα πάντα μαζί τους—συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων. Αλλά ανάλογα με το φαγητό, το να μοιράζεστε το πιάτο σας μπορεί να βλάψει την υγεία της γάτας σας. Πριν μοιραστείτε το σνακ, φροντίστε να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των τροφίμων που είναι τοξικά για τις γάτες και εκείνων που είναι ασφαλή.

Επίσης, να θυμάστε ότι οι περισσότερες γάτες είναι περίεργα πλάσματα και λατρεύουν να ερευνούν τα τρόφιμα που έχουν αφεθεί έξω στους πάγκους ή στους νεροχύτες. Εάν η γάτα σας μπορεί εύκολα να πηδήξει σε ένα τραπέζι ή πάγκο, φροντίστε να κρατάτε μακριά από επικίνδυνες ή τοξικές τροφές – σφραγισμένες πίσω από μια κλειστή πόρτα ντουλάπι ή σε ψηλό ντουλάπι.

Αλλωστε μπορείτε να προμηθευτείτε ξηρά τροφή, κονσέρβες, φακελάκια τροφής ακόμη και λιχουδιές για το γατάκι σας.

Ολες τις τροφές γάτας μπορείτε να τις βρείτε μέσα από την απεριόριστη ποικιλία του SHOPFLIX.gr και να τις παραλάβετε άμεσα στην πόρτα σας, χάρη στις έγκαιρες παραδόσεις της πλατφόρμας, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και να βρίσκεστε.

Tώρα μπορείτε να επωφεληθείτε σε κάθε σας αγορά με απευθείας 10€ επιστροφή, ολοκληρώνοντας τις αγορές σας με οποιαδήποτε κάρτα VISA.

1. Γάλα, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την εικόνα των γατών που πίνουν γάλα ή κρέμα σε κινούμενα σχέδια ή βιβλία με εικόνες. Αλλά στην πραγματικότητα, οι γάτες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αναμειγνύονται. Οι περισσότερες γάτες έχουν φυσικά δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό –όπως το τυρί ή η κρέμα– μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι τους, προκαλώντας εμετό και διάρροια.

Και τι γίνεται με τα γατάκια; Ισχύει ο ίδιος κανόνας: το αγελαδινό γάλα και τα υποπροϊόντα πρέπει να αποφεύγονται. Για γατάκια που είναι πολύ μικρά για να τρώνε στερεές τροφές και δεν έχουν πηγή μητρικού γάλακτος, οι κτηνίατροι συνιστούν να ταΐζουν με γάλα ειδικά για γατάκια, τα οποία παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των γατών και είναι απαλά με την κοιλιά τους.

2. Σοκολάτα

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη σοκολάτα νόστιμη, αυτή η απόλαυση με βάση το κακάο περιέχει δύο συστατικά που είναι τοξικά για τις γάτες: θεοβρωμίνη και καφεΐνη. Τόσο η σοκολάτα γάλακτος όσο και η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν πολλά επικίνδυνα συμπτώματα, όπως: Εμετός, διάρροια, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, γρήγορη αναπνοή ή καρδιακός ρυθμός, επιληπτικές κρίσεις.
Σε περιπτώσεις υψηλής έκθεσης στη θεοβρωμίνη και την καφεΐνη, οι γάτες μπορεί επίσης να υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, αδυναμία ή κώμα.

3. Ωμά αυγά, κρέας ή ψάρι

Εάν η γάτα σας λατρεύει το κυνήγι, μπορείτε να υποθέσετε ότι είναι ασφαλές να τη ταΐσετε με ωμά αυγά, κρέας ή ψάρι – τελικά, τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το ωμό; Ωστόσο, αυτές οι ωμές τροφές μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια E. coli και σαλμονέλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, έμετο και λήθαργο στις γάτες. Η έκθεση της γάτας σας σε αυτά τα παθογόνα μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα ωμά ασπράδια αυγών περιέχουν επίσης μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβιδίνη. Εάν καταναλωθεί, η αβιδίνη μπορεί να εμποδίσει τη γάτα σας να καταναλώσει σωστά τη βιταμίνη Β βιοτίνη, προκαλώντας δυνητικά δερματικές παθήσεις και θαμπό τρίχωμα.

4. Τροφή για σκύλους

Εάν έχετε επίσης σκύλο, το πιθανότερο είναι ότι η γάτα σας έχει δοκιμάσει την τροφή της από καιρό σε καιρό. Αλλά ενώ ένα περιστασιακό τσιμπολόγημα πιθανότατα δεν θα βλάψει τη γάτα σας, μια σταθερή διατροφή με τροφή για σκύλους αντί για γατοτροφή μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό. Οι γάτες χρειάζονται βιταμίνη Α, ταυρίνη και αραχιδονικό οξύ – όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που δεν παρέχονται στις τροφές για σκύλους.

Εάν η γάτα σας τρώει μόνο τροφή για σκύλους, κινδυνεύει να αναπτύξει διάφορες καταστάσεις:

Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, θαμπό τρίχωμα, μυϊκή εκφύλιση ή νυχτερινή τύφλωση.
Η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της όρασης, καρδιακές παθήσεις, ανθυγιεινό τρίχωμα ή δέρμα και λήθαργο.
Η έλλειψη αραχιδονικού οξέος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά.

5. Ψωμί και μαγιά

Οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια ψωμί περιστασιακά, αλλά σημειώστε ότι το ψωμί δεν περιέχει καμία θρεπτική αξία γι ‘αυτούς (δεν έχει ουσιαστικά λίπος ή πρωτεΐνη), επομένως δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την κανονική δίαιτα για γάτες.

Η μαγιά και η ωμή ζύμη ψωμιού δεν είναι ασφαλή για τις γάτες – αφού καταναλωθεί, η ζύμη μπορεί να φουσκώσει στο στομάχι μιας γάτας και να προκαλέσει επικίνδυνα πεπτικά προβλήματα.

6. Τόνος

Ποια γάτα δεν απολαμβάνει τον τόνο; Αυτό το ψάρι μπορεί να χρησιμεύσει ως περιστασιακή απόλαυση για τη γάτα σας, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε να της ταΐζετε μια δίαιτα βαριά με τόνο. Ο τόνος δεν έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι γάτες για να παραμείνουν υγιείς και η υπερβολική ποσότητα τόνου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο. Και, όπως σημειώθηκε παραπάνω, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στη γάτα σας ωμό τόνο.

Να θυμάστε ότι οι περισσότερες γάτες είναι περίεργα πλάσματα και λατρεύουν να ερευνούν τα τρόφιμα που έχουν αφεθεί έξω στους πάγκους ή στους νεροχύτες. Εάν η γάτα σας μπορεί εύκολα να πηδήξει σε ένα τραπέζι ή πάγκο, φροντίστε να κρατάτε μακριά από επικίνδυνες ή τοξικές τροφές – σφραγισμένες πίσω από μια κλειστή πόρτα ντουλάπι ή σε ψηλό ντουλάπι.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024