Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Η απάντηση του Κρεμλίνου στις αιχμές ΗΠΑ

Στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Η απάντηση του Κρεμλίνου στις αιχμές ΗΠΑ

Πούτιν και Κιμ, θα εξετάσουν την πιθανότητα σύναψης διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Στη Ρωσία έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία παροχής όπλων από την Πιονγιάνγκ στη Μόσχα.

Επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν πως ο κ. Κιμ αναχώρησε προχθές Κυριακή με τρένο από την Πιονγκγιάνγκ για να επισκεφτεί τη Ρωσία.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε πως ο κ. Κιμ εισήλθε με το τρένο του στη ρωσική επικράτεια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν «αναχώρησε με το τρένο του το απόγευμα της Κυριακής για να μεταβεί στη Ρωσική Ομοσπονδία», επικεφαλής αντιπροσωπείας κυβερνητικών αξιωματούχων, αξιωματικών του στρατού και στελεχών του Κόμματος Εργατών.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Οι πρώτες αμερικανικές αντιδράσεις ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του δεν άργησαν να φανούν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κατάντησε να ζητιανεύει τη βοήθεια του Κιμ Γιονγκ Ουν» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την αναχώρηση του Κιμ για Ρωσία

«Το να πρέπει να διασχίσει όλη τη χώρα του για να συναντήσει έναν παρία της διεθνούς σκηνής, ώστε να του ζητήσει βοήθεια για έναν πόλεμο τον οποίο ήλπιζε ότι θα κέρδιζε μέσα σε έναν μήνα, θα έλεγα ότι αυτό ισοδυναμεί με επαιτεία», είπε ειδικότερα ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Φυσικά, έχουμε επιβάλει επιθετικά τις κυρώσεις μας κατά οντοτήτων που χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας . . . και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε νέες κυρώσεις κατάλληλα», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuyters.

Η Αντριάν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC), από την πλευρά της, είπε: «Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να μην παρέχει ή να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η κα Γουάτσον χρησιμοποίησε στις δηλώσεις της την επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας που είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ).

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρονται για τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της πώλησης όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες.

«Όπως γνωρίζετε, στις σχέσεις με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας, όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ.

«Στα συμφέροντα των δυο χωρών μας θα επικεντρωθούμε λοιπόν».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο διαβεβαίωσε πως η Μόσχα είναι διατεθειμένη να ενημερώσει τη Νότια Κορέα σχετικά με την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε περίπτωση που της ζητηθεί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Έχουμε πρεσβεία της Νότιας Κορέας στη Μόσχα· αν το επιθυμούν, μπορούμε να τους δώσουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες», είπε ο κ. Ρουντένκο.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει και θα συνεχίσει να έχει επαφές με τη Σεούλ, εμπορικό εταίρο της, και ότι τα δύο κράτη «έχουν κοινά συμφέροντα», πιο συγκεκριμένα «τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορειοανατολική Ασία και στην κορεατική χερσόνησο».

Οι επιδιώξεις Πούτιν και Κιμ

Κυβερνήσεις και αναλυτές στη Δύση προεξοφλούν ότι το ταξίδι του στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου διεξάγεται ετήσιο οικονομικό φόρουμ, θα επικεντρωθεί στη σύναψη διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να επιδιώκει να εξασφαλίσει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού, και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Κιμ από την πλευρά του φέρεται να επιδιώκει την εξασφάλιση ρωσικής τεχνολογίας όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.

Το KCNA ανέφερε χθες ότι «ο σεβαστός σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον σύντροφο Πούτιν» κατά την επίσκεψη.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Κιμ στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024