Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άκραμ Καν - Θεσσαλονίκη: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μυθοπλασία, αλλά ζοφερή πραγματικότητα»

Άκραμ Καν – Θεσσαλονίκη: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μυθοπλασία, αλλά ζοφερή πραγματικότητα»

Η βραβευμένη παραγωγή έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο το 2022 στην Αγγλία και έκτοτε παρουσιάζεται ανά τον κόσμο

«Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της στην ζωή μας δεν είναι μυθοπλασία αλλά ζοφερή πραγματικότητα. Μια επείγουσα προτεραιότητα», επεσήμανε ο διάσημος χορευτής, χορογράφος Akram Khan, ο οποίος τις επόμενες δύο ημέρες, 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη χορευτική παράσταση «Jungle Book Reimagined».

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, διοργανώθηκε την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023, συζήτηση με τίτλο «Κλιματική Κρίση, Τέχνη και Τεχνολογία – Από το Ιερό Νησί της Δήλου, στον Σύγχρονο Χορό», στην οποία οι ομιλητές εστίασαν ιδιαίτερα στα μηνύματα του «Βιβλίου της ζούγκλας».

Ο διάσημος χορευτής και χορογράφος, Άκραμ Καν

Η παράσταση του Άκραμ Καν στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δημιουργία του Άκραμ Καν «Jungle Book reimagined» (Το βιβλίο της ζούγκλας, όπως το φανταζόμαστε από την αρχή) βασίζεται στην πολυαγαπημένη ιστορία του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

Με την αίσθηση του επείγοντος, ο μεγάλος χορογράφος ερμηνεύει στη γνωστή ιστορία του Μόγλη μέσα από το φακό των σημερινών παιδιών, αυτών που θα παραλάβουν τον κόσμο μας και θα γίνουν οι αυριανοί αφηγητές.

Στο «Βιβλίο της ζούγκλας», ο άνθρωπος αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη φύση. Mέσα από τα μάτια ενός πρόσφυγα που αιχμαλωτίζεται σε έναν κόσμο κατεστραμμένο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, o Άκραμ Καν και η ομάδα του αφηγούνται μια ιστορία που θα μας βοηθήσει να αφουγκραστούμε όχι τις δικές μας αλλά τις φωνές του φυσικού κόσμου που εμείς, ο μοντέρνος κόσμος, προσπαθούμε να αποσιωπήσουμε.

Το έργο απευθύνεται σε όλες τις γενιές και επιχειρεί να μας κάνει να θυμηθούμε, να μάθουμε και να φανταστούμε από την αρχή έναν καινούργιο κόσμο μαζί. Με τη βοήθεια της οπτικής τεχνολογίας, η σκηνή μετατρέπεται σε ένα κόσμο μαγικό που καταδύεται στους μύθους της σημερινής εποχής.

Η βραβευμένη παραγωγή που αποτυπώνει την ανησυχία του καλλιτέχνη για το περιβάλλον, έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο το 2022 στην Αγγλία και έκτοτε παρουσιάζεται ανά τον κόσμο.

Ο Άκραμ Καν και η ομάδα του αφηγούνται μια ιστορία που θα μας βοηθήσει να αφουγκραστούμε τις φωνές του φυσικού κόσμου

Στιγμιότυπο από την παράσταση

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το World Human Forum/ALPHA MISSION – ΔELOS και την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, η  πρόεδρος και συνιδρύτρια του «World Human Forum», Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, δήλωσε: «Σχετικά με την κλιματική κρίση, φοβάμαι ότι σύντομα θα μιλάμε για κλιματική καταστροφή. Είναι κάτι που μας φαινόταν μακριά αλλά σήμερα είναι εδώ και αυτό είναι που πραγματεύεται η παράσταση του Akram Khan.

Πιστεύουμε πως αφού δεν ακούσαμε τους επιστήμονες, ίσως ακούσουμε τους καλλιτέχνες διότι οι καλλιτέχνες δεν μιλάνε μόνο στην λογική και το μυαλό μας αλλά και στο θυμικό των ανθρώπων. Επιλέξαμε να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες και με μεγάλα καλλιτεχνικά σύνολα που μπορούν να περάσουν τα  μηνύματα που αφορούν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Χρησιμοποιεί την ιστορία του Μόγλη που βρίσκεται στη ζούγκλα και όσοι το δουν θα καταλάβουν ότι η ζούγκλα είναι οι πόλεις μας που έχουν καταστραφεί και εμείς έχουμε φύγει στα βουνά και το παιδάκι, ένα κορίτσι, που το μαζεύουν τα ζώα και προσπαθούν να σκεφτούν πως και αν θα μπορέσουν να χτίσουν ένα νέο πολιτισμό γιατί εμείς καταστρέψαμε τον δικό μας.

Είναι ένα μήνυμα που φέρνουμε από τη Δήλο, εκεί έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια που την ονομάζουμε «Αποστολή Δήλος Αλφα» «ALPHA MISSION – ΔELOS» που  έχει ως στόχο να συνδέσει τα προβλήματα του σήμερα με τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, με τις προγονικές γνώσεις την τέχνη και την φιλοσοφία διοτι ο ανθρωπος δεν θα τα καταφέρει μόνο με την τεχνολογία. Πρέπει να αλλάξουμε το μέσα μας τις προτεραιότητες μας και τις αξίες μας»

Από την πλευρά του ο Κώστας Συνολάκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως, «Tο βιβλίο της ζούγκλας μας μαθαίνει πως κάποιος μπορεί να ζήσει αρμονικά με τη φύση, διότι ο Μόγλης επιβιώνει επειδή τα ζώα τον υποδέχονται και μαθαίνει να ζει μαζί τους. Πρέπει να δούμε πως θα ξαναμάθουμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τα σημάδια της φύσης και πως μπορούμε να επιβιώσουμε».

«Πρέπει να αλλάξουμε το μέσα μας τις προτεραιότητες μας και τις αξίες μας»

«Έχουμε ξεφύγει από τη σύνδεση με τη φύση. Ο άνθρωπος είναι πλέον διαφορετικός με τη φύση. Την κατασπαράζει τη φύση, χρησιμοποιεί τις πηγές της με βουλιμία, δημιουργεί ενέργεια με διάφορες τεχνολογίες. Λύσεις για αυτά που συμβαίνουν δεν μπορούν να υπάρξουν, αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, χρειάζεται αλλαγή. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε με άλλο τρόπο. Είμαστε ένα με τη φύση, πρέπει να μιμηθούμε τη φύση, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», σημείωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας για τη Βιοενέργεια, την Κυκλική Οικονομία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Σόνια Ζαμπανιώτου.

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες όλοι, αυτής της πραγματικής καταστροφής, των θεομηνιών που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ευαισθησίας και κουλτούρας του ανθρώπου που βλέπει το περιβάλλον να καταστρέφεται σιγά σιγά», υπογράμμισε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής ΟΜΜΘ,  Χρίστος Γαλιλαίας, σημείωσε «Η κλιματική κρίση είναι δυστυχώς πλέον μια πραγματικότητα».

(Πηγή φωτογραφιών παράστασης: https://www.megaron.gr/event/akram-kahn-company/ – Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024