Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ChatGPT: Βροχή οι αγωγές για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

ChatGPT: Βροχή οι αγωγές για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

Στην τελευταία υπόθεση, αμερικανοί συγγραφείς διαμαρτύρονται για τη χρήση των έργων τους στην εκπαίδευση του συστήματος.

Ακόμα έξι αμερικανοί συγγραφείς, ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Μάικλ Τσάμπον, υπέβαλαν αγωγή κατά της OpenAI σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τα έργα τους για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

To chatbot της OpenAI μπορεί να δίνει περιλήψεις των επίμαχων έργων και να μιμείται τον τρόπο γραφής των δημιουργών τους, υποστηρίζουν στο κείμενο της αγωγής ο Τσάμπον, ο θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Χένρι Χουάνγκ και οι συγγραφείς Μάθιου Κλαμ, Ρέιτσελ Λουίζ Σνάιντερ και Αγιελέτ Ουόλντμαν.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση συστημάτων ΑΙ βασίζεται σε «εύλογη χρήση» των δεδομένων

Η αγωγή, επισημαίνει το Reuters, είναι τουλάχιστον η τρίτη που κατατίθεται από συγγραφείς εναντίον της OpenAI, της οποίας η τεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και σε υπηρεσίες της Microsoft.

Ανάλογες αγωγές από κατόχους πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν υποβληθεί και εναντίον άλλων εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπως η Microsoft, η Meta Platforms και η Stability AI.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η εκπαίδευση των συστημάτων ΑΙ βασίζεται στην «εύλογη χρήση» δημόσια διαθέσιμου υλικού από το Διαδίκτυο.

Από την άλλη, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το υλικό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τρίτους για εμπορικό όφελος ή για τη δημιουργία κειμένων και εικόνων που μιμούνται συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Στην τελευταία περίπτωση, οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση, της οποίας το ύψος δεν διευκρινίζεται, και απαιτούν από την OpenAI να σταματήσει τις «παράνομες και αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024