Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλημμύρες: Ομαδική μήνυση κατοίκων της Φαρκαδόνας - «Έσπασαν επίτηδες το φράγμα του Ενιπέα»

Πλημμύρες: Ομαδική μήνυση κατοίκων της Φαρκαδόνας – «Έσπασαν επίτηδες το φράγμα του Ενιπέα»

Οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας Τρικάλων προχώρησαν σε ομαδική μήνυση αφού υποστηρίζουν ότι με το σπάσιμο αναχωμάτων στον Ενιπέα πλημμύρισε το χωριό τους.

Σε ομαδική μήνυση προχωρούν κάτοικοι της Φαρκαδόνας Τρικάλων αφού υποστηρίζουν ότι με το σπάσιμο αναχωμάτων στον ποταμό Ενιπέα πλημμύρισε το χωριό τους, όπως και άλλα, για να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το trikalaola.gr, περίπου 30 είναι οι κάτοικοι του χωριού που κατέθεσαν την ομαδική μήνυση, κατηγορώντας ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος.

«Το χωριό δεν πρόκειται να ξανακατοικηθεί τα επόμενα, θα έλεγα, 1-2 χρόνια»

Ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιώργος Μπαρτζώκης κατηγόρησε ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση (ενώ ενέπλεξε και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) ότι έσπασε το φράγμα του Ενιπέα, με σκοπό τα νερά των πλημμυρών αντί για την Καρδίτσα να πάνε στα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων και η Φαρκαδόνα.

Όπως είπε, μιλώντας στον Ant1, υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα σπασμένα σημεία και κατήγγειλε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας, στη Γυρτώνη.

«Έλαβα την εξουσιοδότηση από κατοίκους της Φαρκαδόνας, από περίπου 30 κατοίκους που θα καταθέσουν και ως μάρτυρες, οι οποίοι κατηγορούν κάποιους που πήγαν και χτύπησαν το ανάχωμα του Ενιπέα σε δυο σημεία – υπάρχουν αντίστοιχες φωτογραφίες που θα παραδώσουμε στις δικαστικές Αρχές. Τώρα ερευνάται ποιος πήγε σε αυτές τις δύο περιοχές και ποιος έδωσε την εντολή. Το πιο πιθανό είναι ότι μιλάμε για μία επικοινωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής – που ερευνάμε και εμείς σε ποιον βαθμό εμπλέκεται με τον κ. Κικίλια», είπε ο δικηγόρος.

«Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια, το νερό ήταν 30 μέτρα. Επαγγελματίας που είχε συνεργείο αυτοκινήτων, καταστράφηκαν όλα τα αυτοκίνητά του, αξίας εκατομμυρίων. Το χωριό δεν πρόκειται να ξανακατοικηθεί τα επόμενα, θα έλεγα, 1-2 χρόνια, είναι πάρα πολύ το νερό», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από δύο σπασμένα σημεία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Συνέχισαν το έγκλημα γιατί εδώ η διαδικασία του ελέγχου έπρεπε να γίνει από τον κ. Κικίλια, την Πολιτική Προστασία. Άφησαν κατοίκους στη Φαλάνη Λάρισας να πάνε να χτυπήσουν το φράγμα της Γυρτώνης. Για αυτό πλημμύρισε η Εθνική Οδός. Υπάρχει βίντεο», δήλωσε ακόμη ο δικηγόρος.

Παρόμοια καταγγελία και από κάτοικο του Παλαμά

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιωάννης Θωμάς, κάτοικος του Παλαμά και εργολήπτης τεχνικών έργων, κατήγγειλε στο in ότι έγινε λάθος σε σπάσιμο αναχώματος με αποτέλεσμα τα νερά να κατευθυνθούν προς τα χωριά.

«Ο Παλαμάς έχει πλημμυρίσει από τα νερά που έσπασαν από το ανατολικό κομμάτι του ποταμού Φαρσαλίτη και δυτικά από τα νερά που είναι στην ίδια στάθμη που ήρθανε από τον ποταμό Καλέντζη», είπε.

Κάτοικος του Παλαμά κατήγγειλε ότι έσπασαν λάθος ανάχωμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά

Ο κάτοικος του Παλαμά κατήγγειλε ότι δεν έσπασαν το ανάχωμα «από την πλευρά που δεν είχαμε πόλη», υπογραμμίζοντας ότι «από από την πλευρά τους, τη δυτική, τα νερά θα πηγαίνανε μέσω της κλίσης του εδάφους στον συλλεκτήρα στο Κεραμίδι και εκεί υπάρχει και αντλιοστάσιο, το οποίο θα το τράβαγε (σ.σ. το νερό) με την ησυχία του, όσο καιρό και να έκανε. Θα το πήγαινε εκεί που έπρεπε να το πάει, στον Πηνειό».

«Θα φιλοξενούσαμε δηλαδή τα νερά αυτά μέσα σε ένα αγρόκτημα κατεστραμμένο για όσο καιρό θέλαμε. Θα είχαμε, όμως, σώσει το ανάχωμα που είναι στους οικισμούς Παλαμά, Μεταμόρφωση και Βλοχό και θα είχαμε την ασφάλεια των οικισμών. Με λίγα λόγια, όλος ο τόπος που έπαθε ζημιά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια. Αντί η Πολιτεία να σπάσει, εφόσον δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί, τα εξωτερικά αναχώματα και να κρατήσει τα χωριά και την πόλη ασφαλή, δυστυχώς έσπασαν τα εσωτερικά. Αυτό το καταγγέλλω δημόσια», είπε ο ίδιος.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024