Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Αδειάζουν το καμπ προσφύγων στο Κουτσόχερο για να μεταφέρουν πλημμυροπαθείς

Κακοκαιρία Daniel: Αδειάζουν το καμπ προσφύγων στο Κουτσόχερο για να μεταφέρουν πλημμυροπαθείς

Η μεταχείριση προς τους πλημμυροπαθείς μοιάζει με αυτή των προσφύγων καθώς φαίνεται πως για στέγαση προκρίνεται το καμπ στο Κοτσόχερο - Οι πρόσφυγες θα πρέπει να ξεριζωθούν για ακόμα μία φορά

Χιλιάδες είναι οι άστεγοι από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία για τους οποίους το κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να βρουν σύντομα αξιοπρεπή στέγη. Ωστόσο φαίνεται πως σαν επιλογή προκρίνεται να στεγαστούν οι πλημμυροπαθείς στο στρατόπεδο προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, την ώρα που υπάρχουν φωνές που προτείνουν να χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επανέλθουν όσο γίνεται γρηγορότερα σε μια κανονικότητα.

Η συγκεκριμένη δομή που διαθέτει κοντέινερ λειτουργεί χρόνια στην περιοχή και δεν είναι άδεια. Εκεί μένουν περίπου 900 πρόσφυγες που δουλεύουν στην περιοχή και έχουν αποκτήσει οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τους υπόλοιπους κατοίκους.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το 2021 ο διοικητής της δομής κ. Παπαπαρίσης Απόστολος σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης είχαν προχωρήσει σε «πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης προσφύγων» προκειμένου οι πρόσφυγες να εργαστούν ως εργάτες γης σε επιχειρηματίες της περιοχής, απόφαση ωστόσο που είχε δεχτεί σκληρή κριτική για το κατά πόσο τηρούνταν η εργατική νομοθεσία στις εν λόγω συμβάσεις.

Η εκκένωση έχει ξεκινήσει σήμερα με στόχο να ολοκληρωθεί αύριο

Τώρα φαίνεται πως οι πρόσφυγες απομακρύνονται άρον άρον από τον τόπο κατοικίας τους στον οποίον ζουν χρόνια – όχι σε ιδανικές συνθήκες – για να μεταφερθούν σε άλλα καμπ της επικράτειας τα οποία αφενός είναι υπερπλήρη και αφετέρου μακριά από εκεί που έχουν οικοδομήσει τη ζωή τους για χρόνια. Μαζί τους πρέπει να μετακινηθούν και οι εργαζόμενοι της δομής.

Όπως αναφέρει το onlarissa η εκκένωση έχει ξεκινήσει με στόχο να ολοκληρωθεί την Τρίτη για να μπουν στα κοντέινερ οι πλημμυροπαθείς.

Όπως και οι πληγέντες σεισμών ή άλλων καταστροφών φαίνεται πως η προοπτική στέγης και για τους πλημμυροπαθείς είναι κάποια κοντέινερ σε ένα στρατόπεδο, όπως εξάλλου και των προσφύγων, με τη διαφορά ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να ξεριζωθούν για ακόμα μία φορά από τα κοντέινερ που είχαν γίνει τα σπίτια τους τόσα χρόνια.

Όπως επισημαίνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας ενώ ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση πλημμυροπαθών, σήμερα ξεκίνησε η εκκένωση του καμπ, μία κίνηση που όπως καταγγέλλει στοχεύει να μεταφέρει την οργή και την αγανάκτηση από τους υπαίτιους στους αδύναμους.

Σε ανακοίνωση – καταγγελία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Χθες στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού και των Υπουργών του επιτελείου του, ανακοινώθηκε επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση των πλημμυροπαθών.

Σήμερα μάθαμε ότι ξεκίνησε η εκκένωση του καμπ που διαμένουν πρόσφυγες στο Κουτσόχερο για να μείνουν εκεί οι πλημμυροπαθείς.

Στα μουλωχτά και χωρίς ντροπή «πετάνε» τους 900 πρόσφυγες/ισσες που ζούσαν εκεί και δούλευαν στη γύρω περιοχή. Υποτίθεται ότι θα τους μεταφέρουν σε άλλες δομές, που ξέρουμε όμως πως είναι υπερπλήρεις και σε άθλια κατάσταση σε σχέση με τις υποδομές τους.

Ένα ρατσιστικό κράτος που δεν διστάζει να πετάξει ανθρώπους σαν σκουπίδια πριμοδοτώντας ευθαρσώς την ακροδεξιά κραυγή «πρώτα οι έλληνες».

Η κίνηση αυτή όμως έχει μια πιο ουσιαστική στόχευση. Να μεταφέρει την οργή και αγανάκτηση από τους υπαίτιους, στους αδύναμους.

Ένας πόλεμος μεταξύ των φτωχών, θα ήταν σωτήριος τώρα για την εξουσία. Η επιχείρηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, με την απόδοση της ανυπόστατης κατηγορίας, από τον ΠΘ και τον Υπουργό Μετανάστευσης, ότι για τη φωτιά στον ‘Εβρο φταίνε οι πρόσφυγες. Το ρατσιστικό κράτος ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στους φασίστες.

Λύσεις προφανώς υπάρχουν για να μείνουν οι πλημμυροπαθείς. Ξενοδοχεία, άδεια σπίτια, επιδότηση ενοικίου».

Τους διώχνουν από τα ξενοδοχεία

Στο μεταξύ υπάρχουν καταγγελίες πως ξενοδόχοι διώχνουν πλημμυροπαθείς απ’ τα ξενοδοχεία.

«Όσον αφορά τη φιλοξενία, διώχνουν τον κόσμο από τα ξενοδοχεία. Και πού θα πάνε; Πού θα πάμε μάλλον; Όλοι μας. Άντε εγώ και κάποιοι άλλοι να έχουμε συγγενείς με πρώτου βαθμού συγγένεια να μας φιλοξενήσουν. Μέχρι πότε; Τα παιδιά θα ανοίξουν τα σχολεία. Σε ποια σχολεία θα πάνε; Αναρωτήθηκε κανένας;», είπε κάτοικος του Κοσκινά.

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024