Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Φλωρεντία βάζει στοπ σε νέα Airbnb

Η Φλωρεντία βάζει στοπ σε νέα Airbnb

Ο υπερτουρισμός λυγίζει το ιστορικό κέντρο της ιταλικής πόλης που παίρνει άμεσα μέσα

Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να… στριμώχνεται από τον υπερτουρισμό και οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις πολλαπλασιάζονται υπάρχουν κάποιοι που το… ξανασκέφτονται.

Ενας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης αναλαμβάνει δράση.

Η πόλη της Φλωρεντίας ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως τα Airbnbs.

Η νέα νομοθεσία, η οποία θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τον Νοέμβριο, θα απαγορεύσει την εγγραφή οποιασδήποτε άλλης ιδιοκτησίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης ως βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα δήλωσε ότι η νομοθεσία αντιμετωπίζει «μια έκτακτη κατάσταση πλήρους απορρύθμισης».

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας προοδευτικής αύξησης της εισροής τουριστών που έχει γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την πανδημία», πρόσθεσε.

Στοιχεία από το δημοτικό συμβούλιο της δείχνουν ότι το 75% των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Φλωρεντία συγκεντρώνεται μόνο στο 5% της – στο κέντρο της πόλης, τη γενέτειρα της Αναγέννησης και ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η νομοθεσία στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτό το 5% που δεν αντέχει άλλο τουρισμό.

Εάν εγκριθεί, ο νέος νόμος θα απαγορεύσει την καταχώρηση τυχόν νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για συμβάσεις κατοικίας, οι ιδιοκτήτες που θα μετατρέπουν την Airbnbs σε μακροχρόνια μίσθωση κατοικίας θα τους μηδενίζονται οι φόροι ιδιοκτησίας στο κτίριο για τρία χρόνια.

Ο νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ – επομένως όποιος έχει υφιστάμενο συμβόλαιο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης θα μπορεί να το διατηρήσει. Περίπου 4.000 νέες εγγραφές έχουν γίνει από τότε που ανακοινώθηκε η κίνηση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης . Κάποιοι λειτουργούσαν ήδη παράνομα.

Ο Ναρντέλα ίπε ότι οι αρχές ανέλαβαν δράση για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Φλωρεντίας.

«Θέτουμε μια απλή απαγόρευση στην περιοχή της UNESCO για να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας για την προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας του Centro storico και για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων των ενοικίων σε ολόκληρη την πόλη – οι οποίες συνδέονται άμεσα με την άνθηση των βραχυπρόθεσμων για τουριστικούς λόγους.

Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το κέντρο μας να αλλάζει και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα των πολιτών που δεν μπορούν να βρουν διαμέρισμα για ενοικίαση.

Αντιμετωπίζοντας την αδράνεια από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, είναι καθήκον μας να δράσουμε για να βάλουμε φρένο σε αυτήν την κοινωνική έκτακτη ανάγκη», κατέληξε ο Ναρντέλα.

Ηδη και η πόλη της Νέας Υόρκης εισήγαγε αυτό που η Airbnb έκρινε ως «de facto απαγόρευση» των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Τα ακίνητα μπορούν να εγγραφούν για ενοικιάσεις κάτω των 30 ημερών μόνο εάν ο οικοδεσπότης μένει στο κατάλυμα ταυτόχρονα με τους επισκέπτες, εκ των οποίων δεν μπορούν να είναι περισσότεροι από δύο.

Η Πορτογαλία έχει επίσης θεσπίσει νέους νόμους για στέγαση αυτό το καλοκαίρι, οι οποίοι δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Στο Άμστερνταμ, οι ιδιοκτήτες μπορούν να νοικιάσουν ακίνητα για μέγιστο 30 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, για μάξιμουμ τέσσερις επισκέπτες τη φορά.

Στο Βερολίνο, ολόκληρα ακίνητα μπορούν να μισθωθούν βραχυπρόθεσμα για μέγιστο 90 ημέρες το χρόνο.

Η συνέχεια στα δικαστήρια αφού οι εταιρίες όπως κατά βάση η Airnbn δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024