Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γούντι Άλεν: Στην Αθήνα για την avant premiere της νέας του ταινίας και για συναυλία στο Ηρώδειο

Γούντι Άλεν: Στην Αθήνα για την avant premiere της νέας του ταινίας και για συναυλία στο Ηρώδειο

Ο 88χρονος δημιουργός, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, απάντησε αν θα έκανε μία ταινία στη χώρα μας και σχολίασε τις ικανότητές του ως μουσικός.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός, ο Γούντι Άλεν μετρά αντίστροφα για την άφιξή του στην Αθήνα και την avant premiere της 50ης και τελευταίας του ταινίας «Γυρίσματα της τύχης» (Coup de change), στις 8 Σεπτεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου, αλλά και για τη συναυλία του στο Ηρώδειο, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Ο 88χρονος σταρ του Χόλιγουντ, λίγες ημέρες πριν έρθει στη χώρα μας, έδωσε το «παρών» στο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου η ταινία του προβλήθηκε στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα.

Ο Γούντι Άλεν, μίλησε για το ενδεχόμενο να έκανε μία ταινία στην Αθήνα, ενώ σχολίασε τις ικανότητές του ως μουσικός.

«Άμα βρίσκατε επένδυση για ταινία στην Αθήνα, θα φτιάχνατε ταινία εκεί;», ήταν η ερώτηση που δέχτηκε, με τον ίδιο να αποκρίνεται: «Στην Αθήνα έχω πάει ελάχιστες φορές, δεν την γνωρίζω καλά, αλλά άμα κάποιος μου έλεγε να κάνω ταινία στην Αθήνα και είχα κάποια ιδέα, θα την έκανα. Πιστεύω ακράδαντα στην τύχη, δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι σε κάτι. Εάν δεν είσαι τυχερός, το να είσαι απλά καλός δεν θα σε βοηθήσει, είναι σημαντικό» είπε μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA και τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

Στη συνέχεια, ο γνωστός δημιουργός αυτοσαρκάστηκε όπως άλλωστε συνηθίζει, για τις ικανότητές του ως μουσικός.

Ερωτώμενος αν ανυπομονεί για το κλαρινέτο που θα παίξει στην Αθήνα, απάντησε: «Απολαμβάνω το να παίζω κλαρινέτο, αλλά είμαι απαίσιος μουσικός. Παρ’ όλα αυτά, περιβάλλομαι από απίστευτους μουσικούς, οπότε το απαίσιο παίξιμό μου το αντιλαμβάνεται κάποιος λιγότερο».

Τα «Γυρίσματα της τύχης» θα κυκλοφορήσουν στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Σεπτεμβρίου

Επίσης, ο Γούντι Άλεν στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία στη Βενετία, απάντησε και σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Γιάννη Ζουμπουλάκη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Ήταν για εκείνον εύκολη η διαδικασία των γυρισμάτων της ταινίας «Γυρίσματα της τύχης» δεδομένου ότι δεν γνωρίζει τη γαλλική γλώσσα;

«Μπορεί να μην ξέρω γαλλικά αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του σώματος, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα που ακούμε», απάντησε και εξήγησε ότι «αν για παράδειγμα δει κάποιος μια γιαπωνέζικη ταινία, μπορεί να καταλάβει αν η υποκριτική είναι καλή ακόμα και αν δεν ξέρει ιαπωνικά. Επομένως, θα έλεγα ότι όλα έγιναν πολύ απλά. Γνωρίζοντας αυτά που είχα γράψει στο σενάριο, ήμουν σε θέση να αντιληφθώ τα όσα λέγονταν. Και αν οι ηθοποιοί έβαζαν κάποιες δικές τους λέξεις, κάτι που δεν με πειράζει καθόλου, ή όποτε δεν ήμουν απολύτως σίγουρος το συζητούσα με τη βοηθό μου και καταλήγαμε στο αν θα έπρεπε να ξαναγυριστεί μια σκηνή ή όχι».

Σημειώνεται ότι τα «Γυρίσματα της τύχης» είναι η πρώτη ταινία του 88χρονου Γούντι Άλεν που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα γαλλικά και στο αγαπημένο του Παρίσι.

Το φιλμ ακολουθεί την Φανί (Λου ντε Λάαζ) και τον Ζαν (Μελβίλ Πουπό), ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, επιτυχημένο επαγγελματικά, που ζει σε ένα υπέροχο διαμέρισμα στο κέντρο της Πόλης του Φωτός και μοιάζει ερωτευμένο όπως την πρώτη μέρα που γνωρίστηκαν. Όταν όμως η Φανί θα συναντήσει τυχαία τον Αλέν (Νιλς Σνάιντερ), έναν παλιό φίλο της από το σχολείο θα νιώσει μια ακατανίκητη έλξη που είναι ικανή να ταράξει την τέλεια ζωή της.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Μια μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή

Ο Γούντι Άλεν γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1935, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης και από πολύ μικρός άρχισε να ασχολείται με τις ταινίες. Πήγαινε πολύ συχνά στον κινηματογράφο και στο θέατρο, κυρίως τα καλοκαίρια που δεν είχε σχολείο. Προτού καλά καλά μάθει να διαβάζει, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να γράφει ιστορίες. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα δέκα του χρόνια και του μπήκε η ιδέα να φτιάξει μια ταινία… αλλά βέβαια για την ώρα ήταν απλώς μια σκέψη. Το μόνο θέμα που τον ενδιέφερε στο σχολείο ήταν η έκθεση.

Στην εφηβεία του άρχισε να ενδιαφέρεται για τους σκηνοθέτες και τον ρόλο τους στη δημιουργία μιας ταινίας. Ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερο για ξένους σκηνοθέτες και ξένες ταινίες, αλλά και για την ιστορία του σινεμά. Στα 16 του, ενώ ήταν μαθητής ακόμα, τον πήρανε για να γράψει «αστείους διαλόγους» για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικές εκπομπές.

Από το 1961 έως το 1964 δούλευε σαν κωμικός σ’ ένα cabaret γράφοντας ο ίδιος τις αστείες ιστορίες που παρουσίαζε στους θαμώνες. Εκεί τον πρόσεξε ένας παραγωγός και του πρότεινε να γράψει ένα σενάριο με τον όρο πως αν του άρεσε θα γυριζόταν ταινία. Έτσι το 1965 έγραψε το πρώτο του σενάριο (What’s New Pussycat), στο οποίο έπαιξε κιόλας πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι παραγωγοί όμως το τροποποίησαν αρκετά, γεγονός που τον στεναχώρησε. Μετά απ’ αυτό ορκίστηκε ότι δε θα ξαναγράψει ταινία αν δεν τη σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Από τα γυρίσματα της ταινίας «Γυρίσματα της τυχης»

50 χρόνια καριέρας

Σε πάνω από 50 χρόνια καριέρας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και έχει εμφανιστεί σε πολλά δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει πάνω από 50 ταινίες στο ενεργητικό του, οι οποίες ακροβατούν μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας. Πάντοτε είναι καυστικές, διασκεδαστικές, ειλικρινείς και περιλαμβάνουν θέματα όπως η θρησκεία και το σεξ.

Το ρομαντικό στοιχείο δε λείπει, ενώ θίγονται συχνά οι φόβοι και τα άγχη του σύγχρονου νευρώδη ανθρώπου. Άλλωστε τέτοιου είδους άνθρωπος είναι και ο ίδιος.

Παίζει κλαρινέτο από μικρός και από το 1997 πραγματοποιεί συναυλίες με την New Orleans Jazz Band της Νέα Υόρκης. Το 2023 θα πραγματοποιήσει την τελευταία παγκόσμια περιοδεία του σαν μουσικός.

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη μέρα της προβολής της ταινίας του, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ο Γούντι Άλεν θα βρεθεί στο Ηρώδειο για να παίξει κλασική τζαζ της Νέας Ορλεάνη.Μαζί του θα είναι η New Orleans Jazz Band, δηλαδή ο Κόναλ Φόουλκς στο πιάνο, ο Σάιμον Γουέτενχολ στην τρομπέτα, ο Τζέρι Ζίγκμοντ στο τρομπόνι, ο Κέβιν Ντορν στα κρουστά, ο Μπράιαν Ναλέπκα στο μπάσο και στο μπάντζο ο Τζος Νταν.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024