Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο σύστημα μέτρησης γλυκόζης χωρίς τρυπήματα ενέκρινε ο ΕΟΠΥΥ

Νέο σύστημα μέτρησης γλυκόζης χωρίς τρυπήματα ενέκρινε ο ΕΟΠΥΥ

Πομπός στέλνει στο κινητό συνεχείς μετρήσεις της γλυκόζης στη διάρκεια της ημέρας για την πρόληψη επεισοδίων υπογλυκαιμίας

Έγκριση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ πήρε ένα έξυπνο, αποτελεσματικό και εύχρηστο σύστημα διαχείρισης του διαβήτη.

Πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή που μετράει τα επίπεδα γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο χωρίς συνεχείς σαρώσεις ή μετρήσεις δακτύλου.

Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) Dexcom ONE, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο χειμώνα και πλέον αποζημιώνεται για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, τις εγκύους και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που έχουν υποστεί παγκρεατεκτομή.

Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης διευκολύνει τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς απαλλάσσει τους ασθενείς από επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων και συνεχείς σαρώσεις.

Η έγκριση αυτή βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα, δεδομένου  ότι τα συστήματα συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης επί 24ωρου βάσης παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όσον αφορά το πώς συγκεκριμένες τροφές, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι χρήστες των συστημάτων μπορούν να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις θεραπείας οι οποίες εξασφαλίζουν αύξηση του χρόνου παραμονής εντός φυσιολογικών επιπέδων γύκόζης, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές.

Στα πλεονεκτήματα της έγκρισης της συσκευής περιλαμβάνεται η χρήση της από παιδιά από 2 ετών και πάνω, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες των γονέων για τη διαχείριση της νόσου στα παιδιά τους, χωρίς τρυπήματα πολλές φορές την ημέρα.

Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) Dexcom ONE, μετρά και στέλνει τις τιμές γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο, με ασύρματο τρόπο, σε ένα συμβατό smartphone ή δέκτη, οι οποίες απεικονίζονται συνολικά σε ένα διάγραμμα. Ο αισθητήρας έχει διάρκεια ζωής 10 ημερών που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για σάρωση ή μετρήσεις δακτύλου για τη λήψη των τιμών γλυκόζης. Επιπλέον – και ιδιαιτέρως χρήσιμο για το καλοκαίρι – είναι πως ο αισθητήρας επιτρέπει στους χρήστες να κολυμπούν και να κάνουν ντους χωρίς να ανησυχούν, καθώς ο πομπός είναι προστατευμένος και μπορεί να παραμείνει στο νερό, σε βάθος έως 2,4 μέτρων και για έως 24 ώρες.

Τα συστήματα συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης επί 24ωρου βάσης παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, για το πώς οι συγκεκριμένες τροφές, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης

Νέο σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης

Το Dexcom ONE διατίθεται στη χώρα μας μέσω της ελληνικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Hemoglobe, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση του διαβήτη.

Η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Αναστασία Ντέντε, δήλωσε: «Η πρόσβαση των ασθενών σε νέες τεχνολογίες αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Hemoglobe και είμαστε ευτυχείς που τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν πλέον να λαμβάνουν το Dexcom ONE από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή επιτρέπουν στα άτομα με διαβήτη να διαχειρίζονται την κατάστασή τους πιο αποτελεσματικά, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενθαρρύνουμε όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει CGM να συμβουλευτεί πρώτα έναν επαγγελματίας υγείας».

Η έγκριση

Ο ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε την αποζημίωση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος με την εμπορική ονομασία Dexcom ONE  (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 05195/28.08.2023, για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, τις εγκύους, καθώς και τους ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή.

Το προϊόν αποζημιώνεται επίσης μέσω άλλων φορέων κύριας ασφάλισης ακολουθώντας τις διαδικασίες του εκάστοτε φορέα.

Για τη συνταγογράφησή του στον ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιούνται οι παρακάτω κωδικοί συνταγογράφισης:

  • 43877: Αισθητήρας Μέτρησης Γλυκόζης / Dexcom One sensor 3 pack
  • 43879: Πομπός Dexcom One Transmitter

Οι ενδιαφερόμενοι για πρόσβαση στην αποζημίωση θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους.

Το Dexcom ONE είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από διαβήτη και κάνουν χρήση ινσουλίνης. Όσοι δεν δικαιούνται το προϊόν μέσω αποζημίωσης, μπορούν να αγοράσουν το Dexcom ONE μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της Dexcom.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024