Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: «Αποκαθήλωσαν» τον Μακάριο από το τζάκι στο προεδρικό μέγαρο

Κύπρος: «Αποκαθήλωσαν» τον Μακάριο από το τζάκι στο προεδρικό μέγαρο

Το γνώριμο σημείο στο προεδρικό μέγαρο για τις συναντήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με αξιωματούχους πλέον δεν κοσμείται από τη φωτογραφία του Μακαρίου.

«Αποκαθηλώθηκε» η γνώριμη φωτογραφία του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, από το τζάκι στο προεδρικό μέγαρο.

Στο γραφείο απέναντι

Οπως θα δείτε στο βίντεο (κάτω), το γνώριμο σημείο για τις συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με αξιωματούχους πλέον δεν κοσμείται από τη φωτογραφία του Μακαρίου.

Πάντως, κατά την αλλαγή της σκυτάλης στην προεδρία τον περασμένο Φεβρουάριο η φωτογραφία βρισκόταν στη θέση της.

Πλέον έχει τοποθετηθεί στον ίδιο χώρο, στο γραφείο απέναντι, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

 Οι καλές και οι κακές γλώσσες

Σε σχόλιό του για το θέμα, ο politis.com.cy σημειώνει: «Το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία/πορτραίτο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν στη θέση της μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο – φαίνεται ξεκάθαρα στο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον τέως να υποδέχεται τον νυν στο προεδρικό μετά τις προεδρικές εκλογές και την αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία του κράτους.

»Σήμερα (σ.σ. χθες), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε στο προεδρικό τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Το περιβάλλον γνώριμο… αλλά η φωτογραφία του Μακαρίου του Γ’ πού πήγε άραγε; Οι καλές γλώσσες λένε ότι λόγω ανακαίνισης ακόμα να μπει στη θέση της, αλλά θα τοποθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα – οι κακές γλώσσες θεωρούν ότι «αποκαθηλώθηκε» ο Γ’, διότι στο προεδρικό είναι αδύνατον να χωρέσουν δυο Μακάριοι… Πάντως, ο Μακάριος ΖΗ (ζει)!».

Ο πρώτος πρόεδρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄(κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος, Πάνω Παναγιά Πάφου, 13 Αυγούστου 1913 – Λευκωσία, 3 Αυγούστου 1977) ήταν ελληνοκύπριος επίσκοπος και πολιτικός που διετέλεσε προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι τον θάνατό του και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι τον θάνατό του στις 3 Αυγούστου 1977.

Ο Μακάριος υπήρξε η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της Κύπρου και ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του ευρύτερου ελληνισμού.

Βρετανοί ιστορικοί, μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Μελετών του Λονδίνου, το 1984 τον χαρακτήρισαν ως έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους πολιτικούς του 20ού αιώνα μαζί με τους Ουίνστον Τσόρτσιλ της Αγγλίας, Τζων Κένεντι της Αμερικής και Μαχάτμα Γκάντι της Ινδίας.

«Φύλαγε και ο ίδιος πρόβατα»

Εγκωμιαστική ήταν η διάσημη ιταλίδα δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι: «Είναι από τους λίγους αρχηγούς κρατών που αξίζει τον κόπο να σηκωθείς, αν όχι και να γονατίσεις στο πέρασμά τους. Γιατί είναι από τους λίγους που έχουν μυαλό. Και εκτός από μυαλό έχει και θάρρος.

»Και εκτός από θάρρος έχει και αίσθηση χιούμορ, ανεξαρτησία σκέψης , αξιοπρέπεια. Μια αξιοπρέπεια σχεδόν βασιλική, που ένας Θεός ξέρει από πού προέρχεται. Είναι γιος αγράμματου βοσκού και φύλαγε και ο ίδιος πρόβατα, μέχρι που έγινε δώδεκα χρονών».

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024