Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύσκολες ισορροπίες για την κινεζική οικονομία

Δύσκολες ισορροπίες για την κινεζική οικονομία

Το φρένο στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η μείωση της κατανάλωσης και η πτώση εισαγωγών και εξαγωγών προκαλούν ανησυχία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες απειλεί κεκτημένα δεκαετίων στη χώρα, αλλά και την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα σε άλλες χώρες της Ασίας. Το φρένο στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η μείωση της κατανάλωσης και η πτώση εισαγωγών και εξαγωγών, παρά τις προσπάθειες για επανεκκίνηση μετά την πανδημία, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί και την ανεργία – ειδικά αυτή των νέων – να αυξάνεται συνεχώς, το Πεκίνο προσπαθεί να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία ώστε να ξεφύγει από την κρίση.

Από τη μια το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ ακριβού πλέον χρήματος λόγω πληθωρισμού. Από την άλλη καλείται να βρει τη χρυσή τομή καθώς ο ιδιωτικός τομέας είναι υπερχρεωμένος, με νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να σηκώνουν μεγάλο βάρος. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής αναμέτρησης με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μεταξύ άλλων αλλάξει τα δεδομένα που αφορούν το εμπόριο, δεδομένα τα οποία ίσχυαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Πλέον οίκοι όπως οι JPMorgan Chase, Barclays και Morgan Stanley έχουν αρχίσει να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος, κάτω από τον στόχο του 5% της κυβέρνησης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας κάτω από το 4% σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια, ποσοστό λιγότερο από το μισό από αυτό που καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Αλλοι όμως, όπως ο οίκος αξιολόγησης Fitch, πιστεύουν ότι το Πεκίνο μπορεί να πετύχει τους στόχους ή τουλάχιστον να τους πλησιάσει πολύ.

Κίνδυνος αποπληθωρισμού

Στο χειρότερο σενάριο, τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στασιμότητα και μάλιστα με διάρκεια, αφού ήδη τα τελευταία δεδομένα τιμών καταναλωτή της Κίνας δείχνουν αποπληθωρισμό. Η πτώση των τιμών είναι και σύμπτωμα χαμηλής ζήτησης και επιβραδύνει τη μελλοντική ανάπτυξη καθώς τα νοικοκυριά καθυστερούν τις αγορές, τα επιχειρηματικά κέρδη μειώνονται και το πραγματικό κόστος δανεισμού αυξάνεται.

Πρόκειται για κατάσταση ανάλογη με αυτή που αντιμετώπισε η Ιαπωνία για αρκετά χρόνια. Πολλά προβλήματα στα ακίνητα αλλά και προκλήσεις στην ανάπτυξη δημιουργήθηκαν από την αποφασιστικότητα του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ να βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία του κλάδου ακινήτων στη χώρα για τον φόβο φούσκας. Επίσης το Πεκίνο ξεκίνησε να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης περασμένων δεκαετιών το οποίο βασιζόταν στις εξαγωγές. Ο Σι έκανε στροφή στην προσπάθεια να πετύχει ανάπτυξη μέσω της εσωτερικής κατανάλωσης και όχι μόνο μέσω εξαγωγών.

Τι προβλέπει για τη χώρα η Fitch

Η ανάπτυξη στην Κίνα θα υποστηριχθεί από διευκολυντικές ρυθμίσεις πολιτικής, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, εκτιμά ο Fitch. «Η κυβέρνηση είναι πιθανό να στηριχθεί σε επενδύσεις σε υποδομές για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, αν και λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν» αναφέρεται.

«Προβλέπουμε ότι το δημόσιο χρέος της Κίνας θα αυξηθεί περαιτέρω κι ενώ τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δεχθεί πιέσεις εν μέσω αδύναμων εσόδων από την πώληση γης και υψηλότερης πίεσης στις δαπάνες» σημειώνεται.

Το Πεκίνο μέχρι τώρα έχει σηματοδοτήσει μέτρια νομισματική χαλάρωση. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικοί θα είναι οι χαλαρότεροι πιστωτικοί όροι για την τόνωση της δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων παραμείνει υποτονική.

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι οι Αρχές θα αποφύγουν ένα μεγάλο πιστωτικό κίνητρο, καθώς σημαντικές αυξήσεις στη μόχλευση θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ του κράτους και να αυξήσουν τον συστημικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο» προειδοποιεί ο Fitch. Η ισορροπία για το Πεκίνο είναι δύσκολη όμως, αφού πιο μετριοπαθείς κινήσεις τόνωσης μπορεί να μην καταφέρουν να τονώσουν το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024