Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton - Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πέθανε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton – Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ανακοίνωση από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton, η Ελληνοβρετανίδα ομότιμη καθηγήτρια νέας ελληνικής γλώσσας και σπουδαία γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, η οποία υπηρέτησε επί δύο δεκαετίες και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αφήνει μια  εξαιρετικά σημαντική παρακαταθήκη στον επιστημονικό χώρο της ελληνικής γλωσσολογίας. Υπήρξε επίσης μια εξαίρετη καθηγήτρια που ενέπνευσε και εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων γλωσσολόγων.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με την είδηση του θανάτου της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει τα εξής:

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο της εκλεκτής συναδέλφου Ειρήνης Φιλιππάκη- Warburton, που υπηρέτησε στο ίδρυμα τη δεκαετία του ’80 και του ’90.

Συγκεκριμένα, η εκλιπούσα δίδαξε μαθήματα Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή ως συμβασιούχος (1981-1987), ως επισκέπτρια καθηγήτρια (1988-1989), και ως καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας (1989-1992), φέρνοντας σε επαφή χιλιάδες αποφοίτους της με τα σύγχρονα ρεύματα στη γλωσσολογική επιστήμη. Η σχέση της με το ίδρυμα συνεχίστηκε και με την ενεργό συμμετοχή της στην ομάδα εργασίας του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» (1997-2008), που υλοποίησε το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αντικείμενο την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά.

Η Ειρήνη Φιλιππάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1938. Σπούδασε στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (1957-1962) και με υπoτρoφία Fulbright στο Πανεπιστήμιο της Indiana, ΗΠΑ, από όπου απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Γλωσσολογία (1962-1966). Τα επόμενα χρόνια δίδαξε ελληνικά και γλωσσολογία σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ από το 1970 ως το 2004 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι την αφυπηρέτησή της στη βαθμίδα της Καθηγήτριας, θέση την οποία κατείχε από το 1995, δίδαξε θεωρητική γλωσσολογία, σύνταξη και μορφοφωνολογία, τομείς στους οποίους είχε μια σημαντική ερευνητική συμβολή σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Μaster in Theoretical Linguistics, στο οποίο μαθήτευσε και εκπαιδεύτηκε ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων γλωσσολόγων οι οποίοι στελέχωσαν στη συνέχεια τους τομείς Γλωσσολογίας στην Ελλάδα, ενώ συνέβαλε στην ίδρυση και στη διεύθυνση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Reading από το 2002 (σε συνεργασία με τον T. Duff).

Πέρα από το πλούσιο ερευνητικό της έργο στα επίπεδα της φωνολογίας, της μορφολογίας και της σύνταξης της ελληνικής γλώσσας, συμμετείχε σε μια σειρά από δραστηριότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της επιστημονικής γλωσσολογικής κοινότητας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας από το 1993, η καθιέρωση των Ετήσιων Συναντήσεων του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (σε συνεργασία με τη Δ. Θεοφανοπούλου-Κοντού και τον Τ. Χριστίδη), και η δημιουργία του διεθνούς περιοδικού Journal of Greek Linguistics (με τους G. Drachman, G. Horrocks και B. Joseph).

Η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton υπήρξε μία ακούραστη μελετήτρια της ελληνικής γλώσσας αλλά και μια εμπνευσμένη δασκάλα, όπως μαρτυρούν οι πολλές εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού από ερευνητές/-τριες και εκπαιδευτικούς που έτυχε να μαθητεύσουν κοντά της. Με την προσωπικότητά της και την επιστημονική της συμβολή άφησε ανεξίτηλο ίχνος σε όλους/ες όσοι/ες είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της.

Το 2003 είχε βραβευτεί για τη συνεισφορά της στην ελληνική γλωσσολογία στο πλαίσιο του 6oυ Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας που διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ τον Δεκέμβριο επρόκειτο να τιμηθεί και στο επετειακό 16ο Διεθνές Συνέδριο).

(Θεσσαλονίκη, 14-17 Δεκεμβρίου 2023 (https://www.new.enl.auth.gr/icgl16/el/irene-philippaki-warburton/)

Θα την θυμόμαστε όλοι με αγάπη και συγκίνηση.

Από την Πρυτανεία του Π.Κ.».

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024