Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι

BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι

Πρόκειται για καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχία στους ειδικούς.

Καύσωνας, πυρκαγιές, καταρρακτώδεις βροχές, τυφώνες και καταιγίδες. Μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτό το καλοκαίρι.

Δεν μπορούν όλα αυτά τα γεγονότα να συνδεθούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες τι ακριβώς συμβαίνει.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, σημαντικά μετεωρολογικά ρεκόρ έχουν καταρριφθεί διαδοχικά, με την ανησυχία των ειδικών να στρέφεται στην κλιματική κρίση.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, το BBC δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ με τα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι.

Ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα εντάσσονται και οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ο ακραίος καύσωνας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ήρεμες μέρες στην αρχή του καλοκαιριού μπορεί να φαίνονται σαν μια μακρινή ανάμνηση μετά από εβδομάδες άστατου καιρού – αλλά φέτος ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μέση μέση θερμοκρασία, μετρώντας και τις ημέρες και τις πιο δροσερές νύχτες, ήταν 15,8 C, «σπάζοντας» το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώθηκαν σε 72 από τις 97 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας.

Οι φωτιές στην Ελλάδα

Ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα οι ελληνικές πυρκαγιές.

Η υπερβολική ζέστη που «χτύπησε» τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα εξέπεμψαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Αθήνα, η Ακρόπολη – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας – αναγκάστηκε να κλείσει για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τη δυνητικά θανατηφόρα ζέστη.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο καυτή χρονιά ποτέ, πιστεύουν οι επιστήμονες. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν ζεστό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στον Ειρηνικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.

Τυφώνας Ντόκσουρι

Ο τυφώνας Ντόκσουρι προκάλεσε 15 δισ. δολάρια οικονομικές απώλειες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα. Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, βύθισαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν εργοτάξια.

Στους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ασίας είχαν γνωρίσει ζέστη ρεκόρ. Οι επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τον καύσωνα του Ιουλίου στην Κίνα 50 φορές πιο πιθανό.

Η φονικές φωτιές στη Χαβάη

Τουλάχιστον 388 νεκροί ή αγνοούμενοι άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στη Χαβάη.

Στις 8 Αυγούστου, το νησί Μάουι στη Χαβάη αντιμετώπισε μια φονική πυρκαγιά.

Μεγάλο μέρος του νησιού βρισκόταν σε ξηρασία και η ξηρή βλάστηση αποτέλεσε το ιδανικό καύσιμο για να εξαπλωθούν οι φλόγες, που αναζωπυρώθηκαν από τους μαινόμενους ανέμους από έναν διερχόμενο τυφώνα.

Πυρκαγιές στον Καναδά

Σχεδόν 15,6 εκατ. εκτάρια κάηκαν στις πυρκαγιές στον Καναδά. Στις 19 Αυγούστου, ξεκίνησε μια ακόμη μεγάλη πυρκαγιά στον ανατολικό Καναδά. Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν εντολή εκκένωσης, ενώ εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια τεράστια φωτιά απείλησε την πόλη Yellowknife στα Βορειοδυτικά Εδάφη.

Μέχρι στιγμής 15,6 εκατομμύρια εκτάρια (37,8 εκατομμύρια στρέμματα) γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά – μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.

Μια μελέτη από την ομάδα World Weather Attribution διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τις συνθήκες ζέστης, ξηρότητας και ανέμου που οδήγησαν τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ του Καναδά τον Ιούνιο τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανές και 20-50% πιο έντονες.

Οι πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Υπολογίζεται ότι 26 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες στην Καλιφόρνια.

Στις 21 Αυγούστου, η πολιτεία της Καλιφόρνια που είναι συνήθως προετοιμασμένη για πυρκαγιές είδε την πρώτη της τροπική καταιγίδα εδώ και 84 χρόνια.

Η καταιγίδα Hilary, έφτασε στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα.

Η καταιγίδα έθεσε 26 εκατ. ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο και 25.000 νοικοκυριά σε όλο το Λος Άντζελες έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε μέσα από την πόλη και προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες.

Το Παλμ Σπρινγκς είδε την πιο δυνατή ώρα βροχής που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Στην Κοιλάδα του Θανάτου, τα νερά της πλημμύρας γέμισαν το περίφημο ξηρό τοπίο, μετατρέποντας τις κοιλάδες του σε ορμητικά ποτάμια.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024