Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενοίκια: Οι πιο ακριβοί δρόμοι γραφείων στην Αθήνα – Πού φτάνουν οι τιμές [πίνακας]

Ενοίκια: Οι πιο ακριβοί δρόμοι γραφείων στην Αθήνα – Πού φτάνουν οι τιμές [πίνακας]

Τι δείχνει ανάλυση εταιρείας συμβούλων ακινήτων

Είκοσι έξι νέες μισθώσεις κατέγραψε η αγορά γραφείων στην Αθήνα οι οποίες αντιστοιχούν σε μία επιφάνεια 51.000 τ.μ., σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius για το β’ τρίμηνο του 2023.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η απορρόφηση οφείλεται σε εταιρείες τεχνολογίες, τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τον δημόσιο τομέα, με τους τελευταίους να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον όγκο δραστηριότητας.

Το ποσοστό κενών χώρων είναι στο 12,5%, μειωμένο σε ετήσια βάση, και το μέσο ενοίκιο σε prime χώρους και περιοχές σε 26 ευρώ/τ.μ. τον μήνα.

Τα ενοίκια

Στο κέντρο της Αθήνας το prime ενοίκιο ανέρχεται σε 26 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, το yield σε 5,8%, η διαθεσιμότητα χώρων σε 5,71%, υπό κατασκευή είναι projects συνολικής επιφάνειας 71.953 τ.μ. και υπό σχεδιασμό 58.200 τ.μ.

Σε Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων και Αττική Οδό το prime ενοίκιο ανέρχεται σε 26 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, το yield σε 6%, η διαθεσιμότητα χώρων σε 4,32%, υπό κατασκευή είναι projects συνολικής επιφάνειας 19.000. τ.μ. και υπό σχεδιασμό 90.779 τ.μ.

Στα νότια προάστια (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης) το prime ενοίκιο ανέρχεται σε 22 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, το yield σε 6,3%, η διαθεσιμότητα χώρων σε 6%, υπό κατασκευή είναι projects συνολικής επιφάνειας 25.500. τ.μ. και υπό σχεδιασμό 29.500 τ.μ.

Στον Πειραιά το prime ενοίκιο ανέρχεται σε 18 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, το yield σε 6,9%, το ποσοστό διαθεσιμότητας σε 10,71%, υπό κατασκευή είναι projects συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ.

Σε άλλες περιοχές της Αθήνας το prime ενοίκιο ανέρχεται σε 14 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, οι αποδόσεις σε 7,5%, το ποσοστό διαθέσιμων χώρων σε 23,33%, ενώ υπό σχεδιασμό είναι projects συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ..

Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 5,09 εκατ. τ.μ., διαθέσιμα είναι 320.000 τ.μ., υπό κατασκευή είναι πάνω από 204,2 χιλ. τ.μ., σχεδιάζονται projects άνω των 187,6 χιλ. τ.μ., το μέσο ενοίκιο  ανέρχεται σε 20,33 ευρώ/τ.μ. τον μήνα και το μέσο yield σε 6,58%.

Η μεγαλύτερη συναλλαγή

Η μεγαλύτερη συναλλαγή που καταγράφηκε στα γραφεία σε αυτό το διάστημα ήταν η μίσθωση του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την ανακατασκευή του σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων 26.500 τ.μ. με πιστοποίηση LEED Gold.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Cushman η απορρόφηση Grade A Leed-certified χώρων αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού όγκου, επιβεβαιώνοντας ότι η ποιότητα, η ενέργεια, η απόδοση και η βιωσιμότητα παραμένουν στους βασικούς μοχλούς της ζήτησης.

Τα πιστοποιημένα κτίρια, ωστόσο, τείνουν να προσελκύουν υψηλότερα ενοίκια σε σύγκριση με αυτά χωρίς πιστοποιήσεις με χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Μέχρι το τέλος του έτους θα παραδοθούν μόνο 15.000 τ.μ. νέων ή ανακαινισμένων γραφείων στην αθηναϊκή αγορά γραφείων ενώ μεσοπρόθεσμα θα προστεθούν άλλα 124.000 τ.μ. μέχρι το τέλος του 2024 και πρόσθετα 211.000 τ.μ. μέχρι το τέλος του 2026. Υψηλή μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δραστηριότητα, αν και αυξανόμενα επιτόκια, και «στενός» δανεισμός, αναδεικνύουν έντονα την έλλειψη χώρων καλής ποιότητας στην αγορά. Η ζήτηση για μίσθωση γραφείων παραμένει ιδιαίτερα έντονη και στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, μια περιοχή με πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα σύγχρονων χώρων γραφείων.

Ο όγκος επενδύσεων

Ο όγκος των επενδύσεων γραφείων που καταγράφηκε ήταν 171 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της αγοράς ύψους 151 εκατ. ευρώ τριών ιδιοχρησιμοποιούμενων κτιρίων από την Εθνική Τράπεζα, ιδιοκτησίας της Prodea Investments AEEAΠ.

Ωστόσο, όσον αφορά τους θεσμικούς επενδυτές, σημειώνεται χαμηλή σχετικά δραστηριότητα, αποτυπώνοντας την στάση αναμονής που κρατούν, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος, μετά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Η επενδυτική δραστηριότητα εκτιμάται ότι μπορεί να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δεδομένου ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται σταδιακά στο οικονομικό περιβάλλον.

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα με άνετη πλειοψηφία μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να φέρει την οικονομία πιο κοντά στην αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, πιστοποιώντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μια αναπτυξιακή πορεία με θετικές προοπτικές», αναφέρει η ανάλυση.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024