Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικές Καταστροφές και Δήμοι: Η σημασία της πολιτικής προστασίας

Φυσικές Καταστροφές και Δήμοι: Η σημασία της πολιτικής προστασίας

Ο ρόλος των Δήμων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών.

*Γιάννης Λιάσης

Οι τραγικές στιγμές που βιώνει η χώρα μας με τις πυρκαγιές αναδεικνύουν τη σημασία και την αναγκαιότητα μέτρων πολιτικής προστασίας που θα προστατεύσουν την κοινωνία μας από τέτοιου είδους καταστάσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτού του είδους τα φαινόμενα θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια, συνθήκη που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και ειδικά σχεδιασμού.

Όλοι αναγνωρίζουμε τον κεντρικό ρόλο της κυβέρνησης, της περιφέρειας ειδικότερα όμως των τοπικών αρχών. Θεωρούμε σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα αυτή, το ρόλο του Δήμου και των υπηρεσιών του, στην υλοποίηση σχεδίων διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε τοπικό επίπεδο τόσο στο στάδιο της πρόληψης, όσο και στο στάδιο της επέμβασης. Είναι αυτό που πρέπει, ως Δημοτική αρχή, να προωθήσουμε, όχι απλά ως αντίληψη, αλλά κυριότερα ως πράξη. Αυτό σημαίνει προληπτικές δράσεις για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου που απειλεί ή μπορεί να απειλήσει την περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Ενημέρωση και Εκπαίδευση: Τα γεγονότα αυτού του καλοκαιριού και των προηγούμενων ετών, ανέδειξαν τη σημασία της κινητοποίησης των κατοίκων της ενημέρωσής και της συμμετοχής τους. Απαιτείται αναγνώριση κάθε κινδύνου, σχέδιο αντιμετώπισης και συστηματική παρέμβαση και δράση, για την εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής πρόληψης.

Ετοιμότητα Υποδομών/Υπηρεσιών: Προώθηση της συνεργασίας τοπικών και περιφερειακών αρμόδιων φορέων εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών, για αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου. Συντήρηση και αναβάθμιση του σχετικού εξοπλισμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Υποστήριξη Ευάλωτων Ομάδων: Ειδικό σχέδιο υποστήριξης ευάλωτων ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες, μοναχικά διαβιούντες κλπ ) που απαιτεί συντονισμένη δράση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στο ερώτημα το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος, εμείς απαντούμε πολλά, με κυριότερο ζητούμενο να ενισχύσει, τον αποτρεπτικό επιτελικό του ρόλο . Γιατί οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή και μπορούν να ενισχύσουν την δράση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε αυτές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσης, προστατεύοντας έτσι τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

*Γιάννης Λιάσης Υπ. Δήμαρχος Αμυνταίου

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024