Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάπας Φραγκίσκος: Στο στόχαστρο κατηγοριών για «φιλορωσική προπαγάνδα» μετά την αναφορά του στη «Μεγάλη Ρωσία»

Πάπας Φραγκίσκος: Στο στόχαστρο κατηγοριών για «φιλορωσική προπαγάνδα» μετά την αναφορά του στη «Μεγάλη Ρωσία»

Η Αγία Έδρα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα

Για φιλορωσική, «ιμπεριαλιστική προπαγάνδα» κατηγορείται ο Πάπας Φραγκίσκος από το Κίεβο, μετά την αναφορά του στη «Μεγάλη Ρωσία» σε μία ομιλία του προς τους νεαρούς Ρώσους καθολικούς στις 25 Αυγούστου στα πλαίσια της Ρωσικής Ημέρας Νεολαίας στην Αγία Πετρούπολη.

Συγκεκριμένα ο Πάπας δήλωσε τα εξής:

«Μην ξεχνάτε την ταυτότητά σας. Είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας, της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των βασιλέων, της μεγάλης Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης Β’, αυτής της μεγάλης και καλλιεργημένης ρωσικής αυτοκρατορίας, του τόσο μεγάλου πολιτισμού, της τόσο μεγάλης ανθρωπιάς, μην ξεφορτωθείτε ποτέ αυτή την κληρονομιά, είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης μητέρας Ρωσίας, προχωρήστε και σας ευχαριστώ για τον τρόπο ύπαρξής σας και για το ότι είστε Ρώσοι».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως παρατήρησε η ιταλική Corriere della Sera ήδη στις 28/08, το ανωτέρω κείμενο «έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί από τις επίσημες αναφορές, από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα του Βατικανού και αγνοείται ακόμη και από την καθολική εφημερίδα Avvenire» ενώ «έμεινε απαρατήρητη από όλα τα Ιταλικά ΜΜΕ». Παρόλα αυτά, έγινε αντιληπτό από Κίεβο και Μόσχα, με εμφανείς διαφορετικές αντιδράσεις. Αν η Ρωσία ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για την «υποστήριξη», η Ουκρανία τοποθετήθηκε πολύ σκληρά επί του θέματος.

Σε εκτενέστερο άρθρο της, η Corriere della Sera μεταφέρει τις διάφορες σφοδρές Ουκρανικές αντιδράσεις. Η Nona Mikhelidze, Ουκρανή ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, σχολίασε πως «αυτά τα λόγια πληγώνουν όλους εμάς που έχουμε υποστεί τον εποικισμό και καταπίεση της αυτοκρατορίας στο όνομα της Μεγάλης Μητέρας Ρωσίας».

Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κιέβου, Όλεγκ Νικολένκο, σχολίασε το απόσπασμα της ομιλίας του Πάπα Μπεργκόλιο με ανάρτηση στο Facebook: «Είναι από τέτοια ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ‘πνευματικές συρραφές’ και ‘η ανάγκη’ να σωθεί η ‘Μεγάλη Μητέρα Ρωσία’ που το Κρεμλίνο δικαιολογεί τη δολοφονία χιλιάδων Ουκρανών ανδρών και γυναικών και την καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών πόλεων και χωριών. Είναι πράγματι κρίμα που οι ιδέες μιας ρωσικής μεγάλης δύναμης, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι η αιτία της χρόνιας επιθετικότητας της Ρωσίας, συνειδητά ή ασυνείδητα, βγαίνουν από τα χείλη του Πάπα, η αποστολή του οποίου, κατά τη γνώμη μας, είναι ακριβώς να ανοίξει τα μάτια της ρωσικής νεολαίας στην καταστροφική πορεία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας».

Η διευκρίνιση από την Αγία Έδρα

Το πρωί της 29/08 το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με το γεγονός.

«Στα λόγια του χαιρετισμού που απηύθυνε αυθόρμητα σε ορισμένους νέους Ρώσους καθολικούς τις τελευταίες ημέρες, όπως προκύπτει από το πλαίσιο στο οποίο τα είπε, ο Πάπας σκόπευε να ενθαρρύνει τους νέους να διατηρήσουν και να προωθήσουν ό,τι θετικό υπάρχει στη μεγάλη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Ρωσίας, και σίγουρα όχι να εξυμνήσει ιμπεριαλιστικές λογικές και κυβερνητικές προσωπικότητες, αναφέρθηκε για να υποδείξει ορισμένες ιστορικές περιόδους αναφοράς» τονίζει το σχετικό ανακοινωθέν που η Αγία Έδρα έστειλε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η στάση του Πάπα Φραγκίσκου υπήρξε κατά του πολέμου στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή των εχθροπραξιών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024