Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων υποσχέθηκε ο Μπάιντεν - Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων υποσχέθηκε ο Μπάιντεν – Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το 2022 οι ηλικιωμένοι χρειάστηκαν συνολικά να δαπανήσουν 3,4 δισ. δολάρια από την τσέπη τους για να αγοράσουν συνταγογραφούμενες θεραπευτικές αγωγές

Ο Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές επικεντρωμένη σε μεγάλο βαθμό στην αγοραστική δύναμη, υποσχέθηκε την Τρίτη τη μείωση της τιμής δέκα φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή για σοβαρές ασθένειες, προκαλώντας τις αντιδράσεις ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών.

«Όσο η φαρμακοβιομηχανία έχει ρεκόρ κερδών, εκατομμύρια Αμερικανοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να πληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν ή να πληρώσουν την τροφή τους, το νοίκι τους ή άλλες βασικές ανάγκες. Αυτή η εποχή φθάνει στο τέλος της», διεμήνυσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, οι ΗΠΑ πληρώνουν κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σε σχέση με τη Γαλλία για παράδειγμα.

Η μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του μεγάλου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού «Inflation Reduction Act», ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Λευκός Οίκος επέλεξε σε πρώτη φάση δέκα φάρμακα, την τιμή των οποίων θα είναι στο εξής σε θέση να διαπραγματευτεί το Medicare, το σύστημα ασφάλισης υγείας των ατόμων άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ.

Αυτό δεν συνέβαινε έως τώρα, σε αντίθεση με τα συστήματα ασφάλισης υγείας πολλών πλούσιων χωρών.

Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, το 2022 οι ηλικιωμένοι χρειάστηκαν συνολικά να δαπανήσουν 3,4 δισ. δολάρια από την τσέπη τους για να αγοράσουν αυτές τις συνταγογραφούμενες θεραπευτικές αγωγές, όταν έχουν προβλήματα με θρόμβους αίματος, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ψωρίαση και καρκίνους του αίματος.

Μία από τις αγωγές αυτές, το αντιπηκτικό Eliquis (απιξαμπάνη) λαμβάνεται από περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους του συστήματος Medicare.

Το εργαστήριο που το παρασκευάζει, η BMS (Bristol Myers Squibb), δηλώνει ότι οι δικαιούχοι του Medicare, στο οποίο συνταγογραφείται αυτό το φάρμακο «μπορούν επί του παρόντος να το προμηθεύονται πληρώνοντας από την τσέπη τους το σχετικά χαμηλό ποσό των 55 δολαρίων τον μήνα κατά μέσο όρο» και διαβεβαιώνει ότι η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν «απειλεί» την κατάσταση αυτή.

Ο όμιλος Johnson & Johnson, του οποίου δύο φάρμακα περιλαμβάνονται στα πρώτα δέκα την τιμή των οποίων μπορεί να διαπραγματευτεί το Medicare, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «θα περιορίσει την ιατρική καινοτομία όπως και την πρόσβαση και την επιλογή των ασθενών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενικότερη ποιότητα της περίθαλψης».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024