Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων υποσχέθηκε ο Μπάιντεν – Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το 2022 οι ηλικιωμένοι χρειάστηκαν συνολικά να δαπανήσουν 3,4 δισ. δολάρια από την τσέπη τους για να αγοράσουν συνταγογραφούμενες θεραπευτικές αγωγές
Ο Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές επικεντρωμένη σε μεγάλο βαθμό στην αγοραστική δύναμη, υποσχέθηκε την Τρίτη τη μείωση της τιμής δέκα φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή για σοβαρές ασθένειες, προκαλώντας τις αντιδράσεις ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών.
«Όσο η φαρμακοβιομηχανία έχει ρεκόρ κερδών, εκατομμύρια Αμερικανοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να πληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν ή να πληρώσουν την τροφή τους, το νοίκι τους ή άλλες βασικές ανάγκες. Αυτή η εποχή φθάνει στο τέλος της», διεμήνυσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, οι ΗΠΑ πληρώνουν κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σε σχέση με τη Γαλλία για παράδειγμα.
Η μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του μεγάλου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού «Inflation Reduction Act», ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Λευκός Οίκος επέλεξε σε πρώτη φάση δέκα φάρμακα, την τιμή των οποίων θα είναι στο εξής σε θέση να διαπραγματευτεί το Medicare, το σύστημα ασφάλισης υγείας των ατόμων άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ.
Αυτό δεν συνέβαινε έως τώρα, σε αντίθεση με τα συστήματα ασφάλισης υγείας πολλών πλούσιων χωρών.
Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, το 2022 οι ηλικιωμένοι χρειάστηκαν συνολικά να δαπανήσουν 3,4 δισ. δολάρια από την τσέπη τους για να αγοράσουν αυτές τις συνταγογραφούμενες θεραπευτικές αγωγές, όταν έχουν προβλήματα με θρόμβους αίματος, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ψωρίαση και καρκίνους του αίματος.
Μία από τις αγωγές αυτές, το αντιπηκτικό Eliquis (απιξαμπάνη) λαμβάνεται από περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους του συστήματος Medicare.
Το εργαστήριο που το παρασκευάζει, η BMS (Bristol Myers Squibb), δηλώνει ότι οι δικαιούχοι του Medicare, στο οποίο συνταγογραφείται αυτό το φάρμακο «μπορούν επί του παρόντος να το προμηθεύονται πληρώνοντας από την τσέπη τους το σχετικά χαμηλό ποσό των 55 δολαρίων τον μήνα κατά μέσο όρο» και διαβεβαιώνει ότι η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν «απειλεί» την κατάσταση αυτή.
Ο όμιλος Johnson & Johnson, του οποίου δύο φάρμακα περιλαμβάνονται στα πρώτα δέκα την τιμή των οποίων μπορεί να διαπραγματευτεί το Medicare, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «θα περιορίσει την ιατρική καινοτομία όπως και την πρόσβαση και την επιλογή των ασθενών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενικότερη ποιότητα της περίθαλψης».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κίνα: Ζωολογικός κήπος κλείδωσε τα ζώα για να αποτρέψει τη διαφυγή τους εξαιτίας τυφώνα – «Είναι εξωφρενικό»
- Σισμανόγλειο: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 76χρονο
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν για «πολιτική αφύπνιση» – Για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Μοχάμεντ Τάρεκ (pic)
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442