Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκουλήκι 8 εκατοστών αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο γυναίκας

Σκουλήκι 8 εκατοστών αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο γυναίκας

Η ασθενής υπέφερε από κατάθλιψη και προβλήματα μνήμης πριν εντοπιστεί το παράσιτο στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής, ένα σκουλήκι που κανονικά παρασιτεί σε πύθωνες αφαιρέθηκε ζωντανό από τον εγκέφαλο μιας άτυχης γυναίκας στην Αυστραλία.

«Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις τι βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο δρ Χάρι Πρίγια Μπάντι, ο νευροχειρουργός που αφαίρεσε το σκουλήκι, μήκους 8 εκατοστών.

Το παράσιτο, του είδους Ophidascaris robertsi, ανήκει στην ομάδα των ασκαρίδων, σκουληκιών που ζουν στο πεπτικό σύστημα πολλών σπονδυλωτών ζώων συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Μέχρι σήμερα όμως το συγκεκριμένο είδος είχε βρεθεί αποκλειστικά σε ένα είδος αυστραλιανού πύθωνα.

«Πρόκειται για το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα Ophidascaris που περιγράφεται οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Σαντζάια Σεναναγιάκε του Νοσοκομείου της Καμπέρας όπου νοσηλεύτηκε το θύμα.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, πρόκειται επίσης για την πρώτη περίπτωση που αφορά τον εγκέφαλο οποιουδήποτε είδους θηλαστικού» πρόσθεσε.

Η ομάδα του περιγράφει το πρωτοφανές περιστατικό στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases.

Κατάθλιψη

H γυναίκα, κάτοικος της Νέα Νότιας Ουαλίας, νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021 έπειτα από τρεις εβδομάδες πονόκοιλου, διάρροιας, πυρετού και νυχτερινών εφιδρώσεων. Όπως εκτιμούν αναδρομικά οι ερευνητές, τα πρώτα αυτά συμπτώματα πιθανώς οφείλονταν στην μετακίνηση των προνυμφών του σκουληκιού από το έντερο σε άλλα όργανα.

Το σκουλήκι εστάλη σε παρασιτολόγους για αναγνώριση (Canberra Health)

Τα συμπτώματα αυτά τελικά υποχώρησαν, μέχρι το 2022 όμως είχαν εμφανιστεί νέα, όπως δυσκολία στη μνήμη και κατάθλιψη. Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε τότε μια περίεργη κηλίδα στον δεξιό μετωπικό λοβό του εγκεφάλου.

Όταν οι γιατροί κατάλαβαν ότι επρόκειτο για παράσιτο, το αφαίρεσαν στο χειρουργείο και το έστειλαν σε παρασιτολόγους, οι οποίοι ταυτοποίησαν το είδος του σκουληκιού με μοριακά τεστ και μορφολογικές εξετάσεις.

Αν και παραμένει ασαφές πώς προέκυψε η οπορτουνιστική λοίμωξη, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η γυναίκα προσβλήθηκε μαζεύοντας χόρτα για να μαγειρέψει, χόρτα μολυσμένα με κόπρανα πύθωνα που περιείχαν αβγά του σκουληκιού.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε φαρμακευτική αγωγή για να εξοντωθούν προνύμφες του σκουληκιού που βρέθηκαν με απεικονιστικές εξετάσεις σε άλλα όργανα όπως το συκώτι και οι πνεύμονες.

Αναρρώνει ικανοποιητικά, παραμένει όμως υπό παρακολούθηση.

Sports in

MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League ο φανταστικός Ελ Κααμπί! (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα και ανακηρύχθηκε MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League από τη UEFA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024