Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πέντε «καρατομήσεις» και τα νέα ερωτήματα για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Οι πέντε «καρατομήσεις» και τα νέα ερωτήματα για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Το χαμένο έγγραφο, η «ακινησία» ηγετικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και η αλληλοεπίρριψη ευθυνών για το χαμένο μπλόκο της Ελευσίνας

«Η έρευνα για την ανενόχλητη διέλευση των κροατών χούλιγκαν, που συνδυάστηκε με πέντε νέες απομακρύνσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών, δεν φαίνεται να αγγίζει ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ακόμη και στη λεωφόρο Κατεχάκη. Κι αυτό, παρότι φαίνεται να είχαν ενημερωθεί – μέσω του Ειδικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης – από τις 4 Αυγούστου για την κάθοδο των επικίνδυνων οπαδών. Τα ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, δεν προχώρησαν στις απαραίτητες συσκέψεις και συνεννοήσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να σταματήσει η πορεία προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ακόμη, δεν ενεργοποιήθηκε από την πλευρά τους και δεν συνεδρίασε το Συμβούλιο Στρατηγικής και Συντονισμού Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 43/2023, κάτι που συνέβη μετά τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για τον αγώνα Παναθηναϊκού – Μαρσέιγ. Υπήρξαν, αντιθέτως, εσπευσμένες καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., παρότι ορισμένοι απ’ αυτούς δεν είχαν προλάβει να παραδώσουν τα απολογητικά υπομνήματά τους και είναι εντυπωσιακό ότι δεν επιχειρείται αποκατάσταση αξιωματικών της Τροχαίας που είχαν απομακρυνθεί λίγο μετά τα αιματηρά επεισόδια, παρότι έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη διέλευση των κροατών χούλιγκαν».

Αλυσίδα οι απομακρύνσεις

Σε αυτές τις αναφορές προχωρούν μιλώντας στα «ΝΕΑ», στον απόηχο των πέντε νέων απομακρύνσεων ανώτερων και ανώτατων αστυνομικών, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούν το περιεχόμενο της εσωτερικής έρευνας για τη φονική επίθεση 120 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ελλήνων συνεργών τους πριν απο τρεις εβδομάδες στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ που κόστισε τη ζωή στον Μιχάλη Κατσουρή.

Ειδικότερα, οι δύο εκ των απομακρυνθέντων υπηρετούν στη ΓΑΔΑ (σ.σ.: ήταν τις κρίσιμες ώρες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.) και στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου και ελέγχονται γιατί επέτρεψαν τη διέλευση του κομβόι των χούλιγκαν στην τελική φάση της διαδρομής τους. Οσον αφορά τον πρώτο, η απόφαση βασίστηκε στο βασικό ερώτημα γιατί ζήτησε να αποσυρθούν οι ισχυρές δυνάμεις που είχαν στήσει μπλόκο στα διόδια της Ελευσίνας παρότι είχε αντίθετες άνωθεν εντολές. Ο ίδιος στις εξηγήσεις του δεν αποσαφήνισε τον λόγο αυτής της επιλογής του.

Ο τρίτος απομακρυνθείς είναι έμπειρος αξιωματικός της ΓΑΔΑ με προϋπηρεσία σε σημαντικές θέσεις και ήταν και αυτός στο επιχειρησιακό κέντρο όταν έλαβαν χώρα τα εκτεταμένα βραδινά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο ίδιος στις εξηγήσεις του φέρεται ότι ανέφερε ότι είχε ενημερώσει ανώτερό του (σ.σ.: ο οποίος δεν ελέγχεται προς το παρόν) ότι δεν είχε προχωρήσει στη λήψη μέτρων, όπως παρουσία δυνάμεων ΜΑΤ πέριξ του γηπέδου. Ταυτόχρονα φέρεται ότι υποστηρίζει ότι κατόπιν δικών του ενεργειών επετεύχθη η άμεση σύλληψη των 95 κροατών και ελλήνων χούλιγκαν.

«Στο απυρόβλητο»

Πέραν των παραπάνω, απομακρύνονται δύο αξιωματικοί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι είχαν την ευθύνη έγκαιρης αποστολής γενικόλογου προειδοποιητικού εγγράφου το μεσημέρι της μοιραίας 7ης Αυγούστου για την άφιξη των κροατών χούλιγκαν. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω ένστολοι αντιτείνουν ότι τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τους κινδύνους από την άφιξη των κροατών χούλιγκαν, χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως αντίδραση από τα ανώτατα στελέχη, που μένουν, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «στο απυρόβλητο». Τέλος, υποστηρίζουν ότι το έγγραφο που απέστειλαν ήταν – όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις – γενικόλογο, «όμως υπήρχε υπόμνηση εξειδικευμένων διαταγών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελέγχους των Κροατών». Η έρευνα συνεχίζεται για τις ευθύνες τουλάχιστον δύο-τριών ακόμη ανώτατων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως στην περιφέρεια.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Φατίχ Τερίμ δοκιμάστηκε, απέτυχε και γι’ αυτό φεύγει!

Ο Τούρκος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό την αστερόσκονη που τον περιστοίχιζε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ώστε να αλλάξει την κατάσταση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024