Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Μακρόν

Γαλλία: Ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Μακρόν

Με άνοιγμα στην εργατική τάξη επιχειρεί ο Ζεράλ Νταρμανέν να καθιερωθεί ως ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν πραγματοποίησε την Κυριακή την πρώτη του συγκέντρωση απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να κάνουν λόγο για έναρξη της κούρσας διαδοχής του Εμανουέλ Μακρόν.

Το σύνταγμα απαγορεύει στον Μακρόν να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία και οι πιθανοί υποψήφιοι του κεντροδεξιού στρατοπέδου – συμπεριλαμβανομένου του Νταρμανέν, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ – ήδη παίρνουν θέσεις μάχης για τις εκλογές του 2027.

Ποιος είναι ο Νταρμανέν

Ο Νταρμανέν, ένας σκληρός πρώην συντηρητικός που έχει επιφορτιστεί με τη διατήρηση της τάξης σε μια χώρα όπου ξεσπούν συχνά κύματα διαμαρτυρίας, καθιστά όλο και πιο σαφές ότι στοχεύει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Την Κυριακή, συγκέντρωσε περίπου 100 βουλευτές και δώδεκα υπουργούς στην εκλογική του περιφέρεια Tourcoing, μια πόλη της εργατικής τάξης στη βόρεια ζώνη σκουριάς της Γαλλίας.

Ο Νταρμανέν, γιος πρώην καθαρίστριας αλγερινής καταγωγής, θέλει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, οι οποίοι, όπως λέει, αισθάνονται περιφρονημένοι και θα μπορούσαν να φέρουν την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν στην εξουσία το 2027, αν η κυβέρνηση δεν ακούσει τις ανησυχίες τους.

«Δικαίως ή αδίκως, τα εργατικά στρώματα στη χώρα μας δεν αισθάνονται ότι λαμβάνονται υπόψη και εκπροσωπούνται καλά. Αισθάνονται ότι δεν σημαίνουν πολλά και ότι είναι στόχος ειρωνείας ή μερικές φορές ακόμη και περιφρόνησης», δήλωσε ο Νταρμανέν στο Tourcoing, ενώ εξήρε επίσης τα πεπραγμένα του Μακρόν.

«Η λύση δεν είναι μόνο μια τεχνική απάντηση. Ένας πολιτικός πρέπει να είναι πρόθυμος να ακούσει», πρόσθεσε.

Ο Νταρμανέν παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εικασίες σχετικά με την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του Μακρόν, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Εκνευρισμός

Όμως η πρωτοβουλία του 40χρονου έχει εκνευρίσει ορισμένα μέλη του περιβάλλοντος του Μακρόν.

Ο πρώην κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Μακρόν, Στεφάν Σεζουρν, νυν ευρωβουλευτής, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien την περασμένη εβδομάδα ότι «οι ιδέες πρέπει να προηγούνται των εγωισμών» όταν ρωτήθηκε για τον Νταρμανέν, και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιλεγούν υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μακρόν.

Ωστόσο, ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελενσόν δήλωσε στο X, πρώην Twitter: «Στο Tourcoing, η εποχή μετά τον Μακρόν έχει ξεκινήσει».

Ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος (των Ρεπουμπλικανών) Ερίκ Τσιότι κάλεσε για «λίγη αξιοπρέπεια» λέγοντας: «Πριν σκεφτείτε τη διαδοχή, θα πρέπει να σκεφτείτε τη διακυβέρνηση».

Ο ίδιος ο Μακρόν δεν έχει ακόμη ορίσει δώσει το «χρίσμα».

Ο Φιλίπ, ο οποίος είναι πλέον δήμαρχος του λιμανιού της Χάβρης, παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας και δεν έχει αρνηθεί ότι τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες.

Οι «πονοκέφαλοι» του Μακρόν

Την Τετάρτη, ο Μακρόν προσκάλεσε τους επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων για συνομιλίες σχετικά με την επόμενη νομοθετική ατζέντα, καθώς αναζητά συμμάχους για να περάσει νομοσχέδια αφού πέρυσι έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Έχει αναθέσει ειδικότερα στον Νταρμανέν να βρει τις απαραίτητες ψήφους στην Κάτω Βουλή για να περάσει ένα νομοσχέδιο που καθυστερεί εδώ και καιρό, για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024