Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο Γραμματικό: Τέσσερις διάσπαρτες εστίες - Επιχειρούν εναέρια μέσα

Φωτιά στο Γραμματικό: Τέσσερις διάσπαρτες εστίες – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τέσσερις εστίες φωτιάς βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Μαραθώνα και Γραμματικού μετά από έντονη κεραυνική δραστηριότητα στη βορειοανατολική Αττική.

Ειδικότερα φωτιά έχει ξεσπάσει στο Γραμματικό, στο Άνω Σούλι στον Βαρνάβα και  στο Καλέντζι. Από τις τέσσερις εστίες μεγαλύτερης προσοχής χρήσουν οι φωτιές σε Γραμματικό και Άνω Σούλι σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα επιχειρούν 67 πυροσβέστες, 12 οχήματα και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και 12 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα και 12 Κύπριοι πυροσβέστες.

Σημαντική είναι η βοήθεια εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βουλιαγμένης, μέσα σε μια ώρα, έπεσαν 270 κεραυνοί, προκαλώντας έξι εστίες φωτιάς.

Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα μέτωπα ανά την Ελλάδα

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Πάρνηθα, Έβρο και Βοιωτία. Η εικόνα όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική είναι καλύτερη και σημαντικά βελτιωμένη με το πιο ενεργό μέτωπο να εντοπίζεται τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς Έβρου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής όλο το βράδυ έδιναν μάχη προκειμένου να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024