Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση: Η πρώτη μάχη στη Βουλή για πυρκαγιές - Η δεύτερη στους δρόμους για το εργασιακό

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση: Η πρώτη μάχη στη Βουλή για πυρκαγιές – Η δεύτερη στους δρόμους για το εργασιακό

Πριν κοπάσει η πολιτική κόντρα για τις πυρκαγιές και σε αναμονή της σχετικής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, «μπουρλότο» στην αντιπαράθεση βάζει το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Επί ποδός κόμματα και συνδικάτα

Με τον πρωθυπουργό να κινείται «θεσμικά» στο θέμα των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τη χώρα το φετινό καλοκαίρι και την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι… εκκένωσε το Μαξίμου, στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών προστίθεται και το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τέθηκε την Παρασκευή σε διαβούλευση και αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο σε θερμοκρασίες καύσωνα.

Προς το παρόν, πάντως – και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – τα γρήγορα αντανακλαστικά του απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας επέδειξε πρώτο το ΚΚΕ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, κυρίως, για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την ανεπάρκεια πολιτικών πρόληψης.

Στην Πάρνηθα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, την πυρόπληκτη Πάρνηθα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς, τον επιτελάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τον γενικό διευθυντή Δασών του ΥΠΕΝ, και ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα, που βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, έχοντας από το σημείο πλήρη εικόνα των περιοχών που επλήγησαν.

Χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έγινε γνωστό, συζήτησε τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται για τη διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών, που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας.

Και ενώ η εικόνα στα μέτωπα των πυρκαγιών είναι καλύτερη σε όλη τη χώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν» με ανακοινώσεις την κυβέρνηση και παίρνουν θέση μάχης ενόψει της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσδιόρισε χρονικά αφού λήξει ο συναγερμός των πυρκαγιών, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «κομματικό ακτιβισμό» που δεν έχει θέση «την ώρα της μάχης».

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος τα στοιχεία Meteo για την κυβέρνηση

Τα σοκαριστικά στοιχεία του Meteo για τις φετινές πυρκαγιές στη χώρα μας και την καταστροφή που άφησαν πίσω τους σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανικανότητα».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί καθημερινά να δικαιολογήσει την αποτυχία της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό τους και την δυσκολία των καιρικών συνθηκών. Τα στοιχεία του Meteo όμως είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της», σημείωσε η Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως, βάσει των στοιχείων, «είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 195%, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022».

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, να προστατέψει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, η οποία επισκέφθηκε, με κλιμάκιο του κόμματος, τους πληγέντες από τη μεγάλη φωτιά δήμους Ασπροπύργου και Φυλής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται όλες αυτές τις ημέρες, όπως κρύβεται συνολικά και η κυβέρνησή του. Δεν κρύβονται, όμως, οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την τραγική κατάσταση».

ΠΑΣΟΚ: Η πρόληψη γίνεται από επιστήμονες, όχι φρεσκοξυρισμένους υπουργούς

Στην κρισιμότητα της πρόληψης, «που είναι ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», επιμένει το ΠΑΣΟΚ, κάτι που έθεσε μετ’ επιτάσεως τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές της Θράκης.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρη Μάντζου, επισημάνθηκε η ανάγκη, η πρόληψη να γίνεται με μελέτη επιστημονική, με χρήση της τεχνολογίας και με εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων.

«Η πρόληψη δεν μπορεί να γίνεται από καλοντυμένους, φρεσκοξυρισμένους υπουργούς που έρχονται στη Βουλή και μας λένε πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και που μετά, αξύριστοι στο πεδίο, καμώνονται τους συντετριμμένους. Η πρόληψη γίνεται από τους δασοφύλακες, τις δασικές υπηρεσίες, τους επιστήμονες», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, αντί να επαναλαμβάνει μόνο ευχές. Να απαντήσει με σαφήνεια εάν την ικανοποιεί το ισχύον μοντέλο διαχείρισης των πυρκαγιών, που η ίδια σχεδίασε και θέσπισε, εάν το θεωρεί επιτυχία της».

«Είναι τέτοια η σοβαρότητα του θέματος, ώστε χρειάζεται ειλικρινής αυτοκριτική από όλους και κανείς να μην ‘νίπτει τας χείρας’ του», σημείωσε η κυρία Λιακούλη.

Κουτσούμπας: Δεν είμαστε θεατές στο έγκλημα

Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δυναμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τις πυρκαγιές και την κυβερνητική πολιτική, με τον γραμματέα του ΚΚΕ να δίνει το «παρών».

«Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ‘Ως εδώ! Φτάνει πια!’. Δεν θα γίνουμε και δεν είμαστε απλοί θεατές, άβουλοι θεατές σε αυτό το έγκλημα που συντελείται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, ενάντια στον δασικό πλούτο, το περιβάλλον, το βιος των συνανθρώπων μας», διεμήνυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «μόνο ο λαός σώζει τον λαό, γι’ αυτό οργανωνόμαστε, διεκδικούμε, παλεύουμε, τους ανατρέπουμε».

Στους δρόμους καλεί το λαό το ΚΚΕ ενάντια στο εργασιακό «έκτρωμα»

Και μέσα σε όλα αυτά, το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δόθηκε πλέον σε διαβούλευση, με τα συνδικάτα και – προς το παρόν, μόνο – το ΚΚΕ να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσει ανάλογες και μεγαλύτερες αντιδράσεις από αυτές που προκάλεσε το «νομοσχέδιο Χατζηδάκη», δύο χρόνια πριν.

Ο Περισσός κάνει λόγο για «νομοσχέδιο έκτρωμα» και επισημαίνει πως «μετά τις απλήρωτες υπερωρίες που προβλέπονται από τον ‘νόμο Χατζηδάκη’, τώρα θεσμοθετείται το ‘δικαίωμα’ των εργοδοτών να κάνουν ‘λάστιχο’ τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους ως και 13 ώρες την ημέρα, ως και 78 ώρες την εβδομάδα, σε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς πείνας».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι πλέον «υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη των βιομηχάνων, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των υπερωριών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των εργαζομένων», ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας, που προβλέπει μέχρι και φυλάκιση.

Το ΚΚΕ, που δεν… ξεχνά ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει, μάλιστα, πως «είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω Οδηγία (σ.σ. «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας») υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους ναζί Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ την υπέγραψε φαρδιά πλατιά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της ΕΕ».

Όπως γίνεται σαφές, μετά από ένα καυτό – κυριολεκτικά και πολιτικά – καλοκαίρι, θα έχουμε και ένα «θερμό» φθινόπωρο – σίγουρα, όχι λόγω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΕΘ…

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024