Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Τι έγινε με τον Πριγκόζιν;

Ρωσία: Τι έγινε με τον Πριγκόζιν;

Οι Πριγκόζιν, Ούτκιν φέρεται να είναι νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο συνέβη κοντά στη Μόσχα κι ενώ το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν βρισκόταν μόνο λίγα λεπτά στον αέρα.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και Ντμίτρι Ούτκιν, οι συνιδρυτές του Ομίλου Βάγκνερ φέρεται να σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα έξω από τη Μόσχα.

Στη λίστα επιβατών

Τα ονόματά τους βρίσκονταν στη λίστα των επιβατών του αεροσκάφους πριν την αναχώρησή του. Η ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ δηλώνει ότι καταρρίφθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος. Υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται εκτός ελέγχου να πέφτει από τον ουρανό. Τραβήχτηκε από το κινητό γυναίκας που βγήκε στον κήπο της πιθανόν επειδή άκουσε τις εκρήξεις και έτρεξε να δει τι συμβαίνει.

Καθώς το αεροπλάνο πέφτει, μπορείτε να δείτε ίχνος καπνού. Υπάρχουν εικασίες ότι το Embraer 6000, με αριθμό κυκλοφορίας RA-02795, βρισκόταν στον αέρα μόνο λίγα λεπτά και καταρρίφθηκε.

Είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και κατευθυνόταν στην Αγία Πετρούπολη. Η περιοχή όπου συνετρίβη βρίσκεται λίγα μίλια βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας. Η λίστα των επιβατών περιελάμβανε τους Πριγκόζιν, Ούτκιν και ακόμη επτά άτομα, γράφει ο Stephen Bryen.

Ενα άλλο αεροσκάφος

Ορισμένοι λένε ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ χρησιμοποίησε ένα άλλο Embraer, ένα μοντέλο 650, που επίσης αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Λευκορωσία. Αυτή η ιστορία κυκλοφορεί, αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής ακόμη και ο ρωσικός Τύπος αναφέρει ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν σ΄ εκείνο που συνετρίβη.

Η εξάλειψη των δύο ιδρυτών της διαβόητης οργάνωσης τη φέρνει μπροστά στην ανάγκη να βρει νέα ηγεσία. Είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται στη Λευκορωσία και στην Αφρική. Πριν δύο μέρες, στεκόμενος κάπου στην περιοχή του Σαχέλ, ο Πριγκόζιν είχε ανακοινώσει μια «νέα μέρα» για τη Ρωσία και την Αφρική.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στις 22 Αυγούστου έλεγε:

«Δουλεύουμε. Οι θερμοκρασίες είναι 100°F. Ολα όσα αγαπάμε. Η ομάδα Wagner διεξάγει αποστολές αναγνώρισης και έρευνας. Κάνουμε τη Ρωσία ακόμα μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους! Κάνουμε την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Είμαστε οι εφιάλτες για τον ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλους τρομοκράτες».

Επίσης: «Προσλαμβάνουμε πραγματικούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας είχαν τεθεί και τις υποσχέσεις που δώσαμε ότι θα μπορούσαμε να τα χειριστούμε».

Η εξαφάνιση Σουροβίκιν

Προχθές ο Πούτιν απέλυσε τον Σεργκέι Σουροβίκιν, Ανώτατο Διοικητή των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, ο οποίος είχε στηρίξει τον Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια των μαχών στο Μπαχμούτ. Είναι αβέβαιο τι απέγινε ο στρατηγός (δεν φανεί εδώ και δύο μήνες).

Εικάζεται ότι τέθηκε σε μια μορφή κατ’ οίκον περιορισμού και ανακρίθηκε για τον ρόλο του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Βάγκνερ.

Ακριβώς τη στιγμή που οι δυνάμεις της, αμφισβητώντας τον στρατό και την ηγεσία του Πούτιν, κινήθηκαν προς το Ροστόφ του Ντον, ο Σουροβίκιν κατέγραψε βίντεο με το οποίο τις παρότρυνε ν’ αποσυρθούν και να μην πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.

Ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε αν το βίντεο ήταν σοβαρό ή αν είχε σκοπό να προσφέρει στον ρώσο στρατηγό μια δικαιολογία σε περίπτωση που αποτύγχανε το εγχείρημα της οργάνωσης.

Η προδοσία

Κάποτε, το 2018, έγινε με τον Πούτιν η ακόλουθη στιχομυθία:

Ερ. Είστε σε θέση να συγχωρήσετε;

Ο Πούτιν απάντησε: Ναι, αλλά όχι τα πάντα.

Ερ. Τι είναι αδύνατο να συγχωρήσετε;

Πούτιν: Την προδοσία.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι, αν τελικά επιβεβαιωθεί πως ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν είναι νεκροί, την οργάνωση της Βάγκνερ θ’ αναλάβουν αξιωματούχοι φιλικοί προς τον στρατό και τον ρώσο πρόεδρο. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο έργο: οι Βαγκνερίτες είναι φανατικά ανεξάρτητοι και στενά συνδεδεμένοι με τον Πριγκόζιν και τον Ούτκιν.

Είναι, ωστόσο, αλήθεια πως εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, η παραμονή του Πούτιν στη ρωσική προεδρία θα ενισχυθεί σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, για τον Πριγκόζιν, τον Ούτκιν και τους άλλους, αυτό θα είναι ένα πολύ τρομερό τέλος..

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024