Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Προστατευτισμό και νέους δασμούς θέλει ο Τραμπ

ΗΠΑ: Προστατευτισμό και νέους δασμούς θέλει ο Τραμπ

Πρότεινε επίσης έναν «φόρο αντιστοίχισης» για ορισμένες χώρες που θα εξίσωνε υψηλούς δασμούς πάνω σε προϊόντα των ΗΠΑ

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να επιφέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς ο πρωτοπόρος στην κούρσα των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων πρότεινε τη θέσπιση καθολικών δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ.

Πρότεινε επίσης έναν «φόρο αντιστοίχισης» για ορισμένες χώρες που θα εξίσωνε υψηλούς δασμούς πάνω σε προϊόντα των ΗΠΑ.

Ενώ ο Τραμπ παρουσίασε την ιδέα ενός καθολικού δασμού μήνες νωρίτερα, έγινε μάλλον πιο συγκεκριμένος την περασμένη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι όταν έρχονται εταιρείες και ξεφορτώνονται τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να πληρώνουν αυτόματα, ας πούμε έναν φόρο 10%», είπε στο Fox News . «Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους. Είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό». Προσθέτοντας αμέσως μετά: «Μου αρέσει το 10% για όλους».

Κύκλοι του Τραμπ δήλωσαν στην Washington Post ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ποσοστό των δασμών, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι είναι μια συνεχής συζήτηση μεταξύ του στενού του κύκλου.

Ο «φόρος αντιστοίχισης»

Ο πρώην πρόεδρος πρότεινε επίσης αυτό που ονόμασε «φόρο αντιστοίχισης» στις χώρες που επιβάλλουν υψηλούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εάν οι ξένοι δασμοί υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που οραματίζεται ο Τραμπ για δασμούς στις ΗΠΑ.

«Αν μας χρεώσουν, τους χρεώνουμε – πολύ απλό», είπε ο Τραμπ στο Fox News. «Τώρα θα συμβούν δύο πράγματα, ένα από τα δύο: είτε θα εξαλείψουν τους φόρους και το ίδιο θα κάνουμε εμείς, είτε θα πάρουμε πολλά χρήματα, και αυτό είναι επίσης εντάξει».

Αν και ο Τραμπ είπε ότι ένας καθολικός δασμός στις ΗΠΑ θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να μειώσει τους εταιρικούς φόρους στις αμερικανικές εταιρείες, θα αυξήσει το κόστος για τις αμερικανικές εταιρείες που βασίζονται σε βασικές εισαγωγές καθώς και για τους καταναλωτές που πιθανότατα θα πλήρωναν υψηλότερες τιμές καθώς οι εταιρείες μετακυλούν τα έξοδα των δασμών.

Επιπλέον, σχολιαστές προειδοποίησαν ότι θα επιδεινώσει τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας ενδεχομένως έναν διεθνή εμπορικό πόλεμο.

Οι τάσεις προστατευτισμού δεν είναι κάτι νέο για τον Τραμπ, ο οποίος αύξησε τους δασμούς στην Κίνα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο που στόχευαν σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Ενώ η πολιτική έχει επικριθεί επειδή κοστίζει δισεκατομμύρια στους Αμερικανούς και δημιουργεί λίγες νέες θέσεις εργασίας, πολλοί από τους δασμούς συνεχίστηκαν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ παρουσίασε την ιδέα των καθολικών δασμών καθώς άρχισε να χαράσσει μια οικονομική ατζέντα για την προεκλογική του πλατφόρμα.

Ο δασμός θα μπορούσε να αυξηθεί εάν κάποιες χώρες υποτιμούσαν το νόμισμά τους, ανέφερε το Fox News. Το σχέδιο αντιπροσωπεύει το «πείραμα μιας νέας Στρατηγικής Εθνικής Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Fox.

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024