Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Γιατί ο Μπάιντεν δεν μπορεί (για την ώρα) να βγάλει νοκ άουτ τον Τραμπ

ΗΠΑ: Γιατί ο Μπάιντεν δεν μπορεί (για την ώρα) να βγάλει νοκ άουτ τον Τραμπ

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τελικά οι νομικοί μπελάδες του Τραμπ θα τον υποχρεώσουν σε αποχώρηση.

Στις αμερικανικές εκλογές δεν υπάρχουν σίγουρα στοιχήματα. Ο αριθμός των διώξεων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα ποσοστά της δημοτικότητας του, καθοδόν προς τις προκριματικές αναμετρήσεις για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν, όσο καλές αποδόσεις κι αν έχει η υπερδύναμη, ο ίδιος δεν μπορεί να απογειωθεί με τίποτα.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προΐσταται μιας οικονομίας, που είναι το αντικείμενο ζήλιας οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο, γράφει το BBC.

Μια ζηλευτή οικονομία

Με τον πληθωρισμό σε πτώση (είναι στο 3%, δηλαδή στο μισό από ότι στην ΕΕ), την ανεργία επίσης σε κάθοδο (3.5% κι αυτή) και τους φόβους για ύφεση να έχουν υποχωρήσει σημαντικά, δεν θα έπρεπε οι Αμερικανοί να είναι λίγο πιο επιεικείς μαζί του;

Βέβαια, όπως συνεχίζει το βρετανικό δημοσίευμα, οι πολίτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξακολουθούν να πιέζονται από τα υψηλά επιτόκια και τις τιμές που βρίσκονται πάνω από τις αντίστοιχες πριν την Covid-19, ωστόσο ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για την άμεση διάθεση τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική οικονομία.

Γιατί όμως κανείς δεν το πιστεύει; Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που φέρουν το 54% των Αμερικανών να είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά του, ποσοστό που δείχνει αύξηση από τους προηγούμενους μήνες, οπότε η ύφεση είχε φτάσει να χτυπήσει το κουδούνι των ΗΠΑ. Και είναι πολύ χειρότερο από το 32% αυτών που δεν τον ήθελαν για πρόεδρο της χώρας την περίοδο της ορκωμοσίας του το 2021.

Με απλά λόγια η οικονομία μπορεί να ανεβαίνει, η δημοτικότητα του όμως πέφτει συνεχώς. Για ένα περίεργο, ακατανόητο, λόγο τα καλά νέα δεν είναι καλά για τον Μπάιντεν.

Οι πεισματάρηδες Αμερικανοί

Από την άλλη πλευρά τα χειροτερότερα νέα για τον Τραμπ είναι ξεκάθαρα καλά για τις προοπτικές του να γίνει ξανά ο επικίνδυνα απερίσκεπτος ή απερίσκεπτα επικίνδυνος πρόεδρος των ΗΠΑ, που ευθύνεται για πολλά από τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα όλος ο κόσμος.

Υπό νορμάλ συνθήκες το να παρουσιάζεται κάθε τρεις και λίγο ένας πρώην πρόεδρος, υποψήφιος ξανά για τον Λευκό Οίκο, στο δικαστήριο για την απαγγελία επιπλέον κατηγοριών εναντίον του, θα είχαν σβήσει κάθε ελπίδα νίκης του.

Κι όμως αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν στα τέλη του περασμένου μήνα και στις αρχές του Αυγούστου, ο Τραμπ φαίνεται να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σχεδόν σε κάθε δημογραφική ομάδα και περιοχή και σε κάθε ιδεολογική πτέρυγα του κόμματος του. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους New York Times προηγείται του Ρον ντε Σάντις, του πιο δυνατού αντιπάλου του για το χρίσμα, με 54% έναντι 17%.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, είναι πολλοί οι αναλυτές που πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι σε κρίσιμες περιοχές της χώρας, όπως η Φιλαδέλφεια, η Πενσυλβάνια, το Μιλγουόκι και το Ουισκόνσιν είναι τόσο εξοργισμένοι με την πιθανότητα ένας πρώην πρόεδρος της χώρας να πάει φυλακή, που θα τον ψηφίσουν ακόμη κι αν δεν ανήκουν στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του.

Η φθορά της κούρσας

Αυτούς, που μετά και την τελευταία απαγγελία κατηγοριών εναντίον του στην πολιτεία της Τζόρτζια, του εξασφάλισαν 4 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο για να ανταπεξέλθει στα νομικά έξοδα, που τον περιμένουν μετά από σχετικό SMS του ιδίου.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσαν σε ποσοστό 45% ότι δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, στην περίπτωση που «καταδικαστεί για κακούργημα από σώμα ενόρκων», ίσως τον κρατήσουν στην κούρσα για να φθαρεί μέχρι να αποσυρθεί ο ίδιος υπό την  πίεση των νομικών εμποδίων και τις συστάσεις της οικογένειας του.

Το δίχως άλλο, σίγουρο στοίχημα σε αυτές τις εκλογές μπορεί να μην υπάρχει, θα είναι όμως από τις λίγες που όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024