Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αερομεταφορές: Γιατί τα εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

Αερομεταφορές: Γιατί τα εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

Οι επίδοξοι ταξιδιώτες από και προς τη Γερμανία έπρεπε να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη φέτος το καλοκαίρι – Κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα…

Μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας, οι πτήσεις από και προς Γερμανία ακρίβυναν πολύ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε αύξηση τιμών κατά σχεδόν 25% για τις διεθνείς πτήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εντός Ευρώπης, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τουρίστες, κόστισαν μέχρι και 32% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η ακριβή καλοκαιρινή περίοδος διακοπών οδεύει μεν προς τη δύση της, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη πτώσης των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια.

Η Eurowings αναφέρει 30% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η οποία, για παράδειγμα, χρεώνει 443 ευρώ για μια απλή πτήση από το Αμβούργο προς τη Μάλαγα της Ισπανίας στις αρχές του Οκτώβρη. Η Condor χρεώνει μέχρι και 499 ευρώ για το ίδιο δρομολόγιο. «Οι πτήσεις πρέπει να έχουν μία τιμή και δεν γίνεται να είναι τόσο εξευτελιστικά φτηνές, όσο προσπαθούν να δίνουν την εντύπωση άλλες εταιρείες», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurowings Γενς Μπίσοπ.

Το κόστος των τελών αεροδρομίου αυξάνεται

Βέβαια, υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές από αυτές σε κάποιες άλλες ημέρες, ωστόσο οι τιμές εισιτηρίων της τάξης των 9,99 ευρώ, στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπίσοπ, δεν πρόκειται να επανέλθουν. Διότι στο μεταξύ, στα περισσότερα γερμανικά αεροδρόμια έχει οριστεί η τιμή-ρεκόρ ύψους 10 ευρώ, την οποία έχει θέσει η κυβέρνηση μόνο για τον έλεγχο των επιβατών και των χειραποσκευών. Επιπλέον, υπάρχει ο φόρος εναέριας κυκλοφορίας για κάθε επιβάτη ξεχωριστά (12,73 ευρώ για μια ευρωπαϊκή πτήση), καθώς και τα τέλη αεροδρομίου και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας – όλα αυτά δηλαδή είναι κόστη, τα οποία καλείται να καλύψει μία αεροπορική εταιρεία πριν μπορέσει να βγάλει έστω και ένα σεντ.

Ο Γκέραλντ Βίσελ από τη συμβουλευτική εταιρεία Airborne βλέπει ωστόσο αντικειμενικούς λόγους πίσω από τις αυξήσεις των τιμών. «Αυτοί ξεκινούν από το προσωπικό, συνεχίζουν με τα σπάνια ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες συντήρησης και σε καμία περίπτωση δεν τελειώνουν με τις αυξημένες τιμές αγοράς για την τροφοδοσία κατά τη διάρκεια της πτήσης», λέει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τα αεροδρόμια και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας έχουν αυξήσει ακόμη περισσότερo τα τέλη τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι αεροπορικές εταιρείες σημειώνουν πολύ καλά κέρδη αυτό το καλοκαίρι. Με τα συστήματα κρατήσεων ανεβάζουν αυτόματα τις τιμές, αναφέρει ο Βίσελ. «Ήταν σαφές από την αρχή ότι η ζήτηση θα ξεπερνούσε σαφώς την προσφορά αυτό το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια, τα εισιτήρια δεν πωλήθηκαν σχεδόν ποτέ στις κατώτερες τιμές στις χαμηλότερες κατηγορίες κρατήσεων», λέει. Ο σημαντικότερος λόγος για τις υψηλές τιμές παραμένει η δυσανάλογη για τους καταναλωτές σχέση προσφοράς και ζήτησης.

Οι αεροπορικές χαμηλού κόστους αποφεύγουν τη γερμανική αγορά

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, η Easyjet και η Wizz Air, απέφυγαν τη Γερμανία λόγω του υψηλού κόστους εισόδου. Οι προσφορές τους στα γερμανικά αεροδρόμια έφτασε μόλις το 63% του επιπέδου του 2019 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Έχοντας περιορισμένες δυνατότητες, οι εν λόγω εταιρείες απευθύνθηκαν πρώτα εκεί που θα μπορούσαν να βγάλουν ευκολότερα κέρδη – κάτι σαφώς ευκολότερο σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές από ό,τι στη Γερμανία, με την ισχυρή παρουσία της Lufthansa. «Ωστόσο τα δεδομένα θα αλλάξουν όταν η Boeing κάνει τις παραδόσεις της και η Ryanair αποκτήσει νέα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία, όπως έχει προγραμματιστεί», λέει ο Βίσελ: «Τότε θα έρθουν και πάλι στη Γερμανία μαζί με τα πλεονεκτήματά τους, καθώς το υψηλό κόστος πλήττει και τον ανταγωνισμό».

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024