Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Μια ανάσα πριν από το Συνέδριο, δύο πριν τις αυτοδιοικητικές δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ανάσα πριν από το Συνέδριο, δύο πριν τις αυτοδιοικητικές δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του

Οι αυξημένες ευθύνες που βαραίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε και σενάρια για την επόμενη ημέρα

Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε εποχή τεράστιων ανατροπών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογική ήττα, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το έκτακτο Συνέδριο και, φυσικά, οι εσωτερικές τριβές που ακολουθούν πάντοτε τέτοιες ριζικές αλλαγές, έχει φέρει το κόμμα της Αριστεράς δύο βήματα πίσω από τη συγκυρία.

Με δεδομένο πως κυρίως τους τελευταίους μήνες η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη, αν κάτι δεν παρατηρήσαμε -επειδή δεν υπήρχε- ήταν μια δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και έπειτα, μια ισχυρή Αριστερά που θα μπορούσε να αναχαιτίσει τη ραγδαία ακροδεξιά και φασιστική άνοδο, νομιμοποιημένη -πλέον- από την είσοδο τριών αντιπροσωπευτικών της κομμάτων στην Βουλή.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα συγκρότησης ψηφοδελτίων σε δήμους και περιφέρειες της χώρας καλά κρατεί, μόλις ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές. Από την στιγμή που ο υπεύθυνος για τα αυτοδιοικητικά, Χρήστος Σπίρτζης, αποφάσισε να παραδώσει αρμοδιότητες, το κόμμα της Κουμουνδούρου ξεκίνησε να πελαγοδρομεί, κάτι που μέχρι και αυτήν την στιγμή δεν έχει μπει σε κανονική προεκλογική ρότα.

Οι τέσσερις υποψήφιοι

Τρεις άντρες και μία γυναίκα διεκδικούν, μέχρι στιγμής, την αρχηγία του κόμματος. Μετά της παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά δηλώσει πως «παραμερίζει για να κάνει χώρο στο νέο», οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσαν υποψηφιότητα για πρόεδροι του -μετά Τσίπραν- ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι «αναίμακτα». Παρά τον πολιτικό πολιτισμό που διατηρούν μεταξύ τους οι τέσσερις υποψήφιοι, το κόμμα βρίσκεται σε αναβρασμό. Μια ομάδα η οποία ήταν στην πλευρά Σπίρτζη δείχνει ενοχλημένη από τις εσωκομματικές εξελίξεις, ενώ μία ακόμη, που πρόσκεινται στον Παύλο Πολάκη, ζητά να καταθέσει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας την δική του υποψηφιότητα.

Υπενθυμίζεται πως υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά το Διαρκές Συνέδριο με αποκορύφωμα τις δύο εκλογικές κάλπες, στις 10 και 16 του ίδιου μήνα. Μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ξεκινήσει και το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, όπου θα κληθούν να ψηφιστούν εκ νέου όργανα του κόμματος και να μπει σε μία σοβαρή βάση το «τι κάνουμε από εδώ και πέρα».

Το μέχρι στιγμής κλίμα δίνει αέρα αποχωρήσεων, κάτι που πιθανότερα θα δούμε, αν τελικά συμβεί, μετά την εκλογή προέδρου.

Στοίχημα οι αυτοδιοικητικές

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τον χρονικό ορίζοντα της ανασυγκρότησής του έως τις ευρωεκλογές του 2024, οι αυτοδιοικητικές εκλογές παραμένουν μεγάλης σημασίας ζήτημα.

Η απόφαση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ήταν μια πολιτική κίνηση διαχωρισμού του από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος απευθύνεται στον κεντρώο χώρο. Πράγμα που προσπάθησε να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν τρόπο, αλλά του κόστισε και εκλογικά και ταυτοτικά.

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, λοιπόν, δεν είναι εκλογές ενδεχόμενων νικών για το κόμμα της Αριστεράς, αλλά είναι εκλογές συγκράτησης των δυνάμεών του, με σκοπό το συνολικό αποτέλεσμα να μη φέρει πτώση στα ποσοστά του κόμματος.

Το τραυματικό καλοκαίρι που περνά η χώρα, αποτελεί ήδη πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Βλέπουμε να εξελίσσεται και σε ιστορικής σημασίας αντιπαράθεση, όμως, αφού πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες είδαμε κοινοβουλευτικούς (από την Ελληνική Λύση) να προτρέπουν σε ίδρυση πολιτοφυλακών, σε ένα κρεσέντο μίσους που τελικά αποτυπώθηκε με τις εικόνες ντροπής που μας ήρθαν από τον Έβρο, όπου… «πολιτοφύλακας» είχε στοιβάξει πρόσφυγες σε κοντέινερ και διέδιδε πως θα τους οδηγήσει στον θάνατο.

Αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές και ακραία άνοδο του φασισμού, περιμένουμε να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές με ένα μήνυμα δημοκρατικό, αριστερό και, οπωσδήποτε, δυναμικό. Ξεπερνώντας, φυσικά, άμεσα την κρίση έλλειψης ηγεσίας και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024