Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν
Τροχαίο στη Βάρκιζα: Ανάρτηση-γροθιά για τον θάνατο του 40χρονου – «Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει»
Ο ακτιβιστής και μέλος του αναπηρικού κινήματος Αντώνης Ρέλλας περιγράφει την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν όλα τα ανάπηρα άτομα και τονίζει τι «πραγματικά» σκότωσε τον Γιώργο στη Βάρκιζα
Μία ανάρτηση – «γροθιά στο στομάχι», που περιγράφει πράγματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι μας, έκανε ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας, που είναι και ο ίδιος ανάπηρος, για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Βάρκιζα, στο οποίο έχασε τη ζωή του 0 40χρονος Γιώργος, καθώς παρασύρθηκε με το αναπηρικό του αμαξίδιο από Ι.Χ. στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου.
Όπως έγινε γνωστό, ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε και σκότωσε τον άτυχο Γιώργο, ήταν υπερήλικας, ενώ παράλληλα έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.
«Δεν λένε όλη την αλήθεια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Ρέλλας για τα αίτια του δυστυχήματος, σημειώνοντας πως «η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει».
Ο κ. Ρέλλας, μέλος και ο ίδιος του αναπηρικού κινήματος και δραστήριος ακτιβιστής, αποχαιρετά τον 40χρονο Γιώργο, βάζοντας ξανά στο «τραπέζι» το θέμα της προσβασιμότητας για τα ανάπηρα αλλά και τα εμποδιζόμενα άτομα, που αποτελεί ζήτημα ζωής, αλλά – όπως αποδεικνύεται συχνά – και θανάτου.
Και αυτό, γιατί αναγκάζει ανθρώπους που κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια να παίζουν κυριολεκτικά τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα» για να κάνουν το αυτονόητο, να διασχίσουν ένα δρόμο.
«Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει»
«Ο Γιώργος ήταν ένας δραστήριος ανάπηρος και συνήθως συναντώμασταν σε καλλιτεχνικές δράσεις που ήταν προσβάσιμες. Χαμογελαστός και λιγομίλητος. Αντιμετώπιζε τα καθημερινά εμπόδια που έχουμε όλα τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητά μας με πείσμα», γράφει ο κ. Ρέλλας.
«Χθες το βράδυ ο Γιώργος επέστρεψε από την βόλτα του με τα δυο spitz του και τον παρέσυρε αυτοκίνητο. Σκοτώθηκε ακαριαία και μαζί του το ένα από τα δυο σκυλιά του», σημειώνει.
Για να τονίσει ότι «το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχισε τη ζωή, το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά», καθώς «οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες για το ανθρωπομετρικό πρότυπο της κανονικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουμε αν θέλουμε να ζήσουμε όπως οι μη ανάπηροι».
«Καθημερινά βγαίνουμε στο οδόστρωμα με τα αμαξίδιά μας, διότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για να κυκλοφορήσουμε και όσα υπάρχουν είναι ακατάλληλα για να μετακινηθείς με αμαξίδιο», επισημαίνει ο κ. Ρέλλας.
«Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί;»
Όπως αναφέρει, μάλιστα, «τα ανάπηρα άτομα αποτελούμε το 15% της κοινωνίας και αν υπολογίσουμε και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα αγγίζουμε το 50%», προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«Αν στην καθημερινότητα δεν μας συναντάτε, δεν συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης στο σώμα μας, αλλά του τρόπου που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες μας και μας αποκλείουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση».
Και τονίζει: «Αν ακούσετε σήμερα στα ΜΜΕ ότι την ευθύνη του δυστυχήματος έχει αποκλειστικά ο υπερήλικας οδηγός και η υπερβολική ταχύτητα ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΛΗ την αλήθεια. Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει».
Τέλος, ο κ. Ρέλλας, αφού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου και στην Ειρήνη, κλείνει την ανάρτησή του με δύο αξιοσημείωτα υστερόγραφα:
«ΥΓ: Λανθασμένα αναφέρουν ότι ο Γιώργος κινούνταν με «ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο». Ο Γιώργος ήταν με χειροκίνητο αμαξίδιο στο οποίο τοποθετούσε προαφαιρούμενο εμπρόσθιο μηχανισμό ηλεκτροκίνησης.
»ΥΓ2: Το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, υπαγόμενο στον πρωθυπουργό, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί για το ζήτημα; Τουλάχιστον τα ανάπηρα μέλη του;».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου