Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο προσκήνιο και πάλι ο Κουρτς, ως κατηγορούμενος

Στο προσκήνιο και πάλι ο Κουρτς, ως κατηγορούμενος

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, κάποτε enfant terrible της ευρωπαϊκής δεξιάς, θα λογοδοτήσει ως ύποπτος για ψευδή κατάθεση και διαφθορά. Στο προσκήνιο και πάλι η υπόθεση Ίμπιζα.

Ένας ασυνήθιστος κατηγορούμενος για τα αυστριακά ειωθότα, που περιμένει πως και πως τη δίκη του. Πρόκειται για τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην αστέρι της πολιτικής, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κλήθηκε να δικαστεί ως ύποπτος για ψευδή κατάθεση ενώπιον του Πρωτοδικείου της Βιέννης. Η δίκη ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου.

«Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και ανυπομονούμε πότε θα λάμψει στο φως η αλήθεια και οι κατηγορίες θα αποδειχθούν από τη δικαιοσύνη ως αβάσιμες» έγραψε στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter. Μετά από έρευνες χρόνων η Εισαγγελία Οικονομικών Υποθέσεων και Διαφθοράς (WKStA) επέδωσε στον ύποπτο έγγραφο άνω των 100 σελίδων με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Και δεν είναι μόνο ο Κουρτς που πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μαρτυρίες και καταθέσεις για νεπωτισμό και διαφθορά

Σύμφωνα με το έγγραφο, εκτός από τον πρώην καγκελάριο κατηγορούνται επίσης ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Μπέρνχαρντ Μπονέλι και η πρώην γενική διευθύντρια της Casinos Austria, Μπετίνα Γκλαντς-Κρέμσνερ. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες. Η δικογραφία αποτελείται από πολλά κουτιά, η ποινική δίωξη από 108 σελίδες, όπως ειπώθηκε. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για μαρτυρίες που έγιναν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την γνωστή υπόθεση Ίμπιζα, καθώς και για καταθέσεις κατά τη διάρκεια ανάκρισης στο πλαίσιο της διαδικασίας ενώπιον της Εισαγγελίας Οικονομικών Υποθέσεων και Διαφθοράς.

Σε γενικές γραμμές κατηγορείται για πράξεις νεπωτισμού. Όταν τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στην Επιτροπή, παρουσίασε την άσκηση επιρροής κατά τον διορισμό του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας holding Öbag Τόμας Σμιτ ως περιθωριακή. Παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων, αλλά δεν αναμείχθηκε στη συνέχεια. Η Öbag διαχειρίζεται δέκα κρατικές συμμετοχές συνολικής αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα μηνύματα μέσω chat η Εισαγγελία υποψιάζεται ότι ο Κουρτς συμμετείχε πιο ενεργά στη μεταρρύθμιση της Öbag. Οι Κουρτς και Σμιτ είχαν τακτική ανταλλαγή πληροφοριών για το θέμα αυτό το αργότερο από τα μέσα του 2017. Η WKStA διενεργεί έρευνες για τον πρώην καγκελάριο από την άνοιξη του 2021, έπειτα από καταγγελία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPÖ και του φιλελεύθερου Neos.

Ήδη στο παρελθόν ο Κουρτς είχε αφήσει επανειλημμένα να διαφανεί ο σκεπτικισμός του για το εάν η Εισαγγελία ασκεί το έργο της με τρόπο δίκαιο. «Δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η WKStA αποφάσισε ωστόσο να προχωρήσει σε ποινική δίωξη παρά τις 30 αθωωτικές καταθέσεις μαρτύρων», έγραψε ο Κουρτς στην πλατφόρμα X. Σύμφωνα με τις αρχές το ύψος της ποινής για το φερόμενο αδίκημα είναι φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια. Θεωρείται όμως πιθανό ότι ο Kουρτς σε περίπτωση καταδίκης, θα λάβει ποινή με αναστολή λόγω του λευκού ποινικού μητρώου του και δεν θα χρειαστεί να πάει φυλακή. Πολύ πιο εκρηκτική για τον συντηρητικό πολιτικό που κάποτε αποκαλούνταν «υπεράνθρωπος», θα μπορούσε να είναι πιθανή παραπομπή σε δίκη για το σκάνδαλο των διαφημίσεων.

Η υπόθεση Ίμπιζα

Πρόκειται για ωραιοποιημένες έρευνες και κυβερνητικές διαφημίσεις σε λαϊκές εφημερίδες, οι οποίες φέρονται να έχουν πληρωθεί με χρήματα φορολογουμένων. Στο στόχαστρο των ερευνών είναι αρκετά πρόσωπα ως ύποπτοι για υπεξαίρεση, δωροδοκία και διαφθορά. Και εδώ ο Κουρτς αρνείται τις κατηγορίες. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη. Ο πρώην επικεφαλής του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), που επί χρόνια εμφανίζονταν ως ενσάρκωση της ελπίδας των συντηρητικών σε όλη την Ευρώπη, έχει ηγηθεί δύο φορές κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία. Από το 2017 έως το 2019 ως επικεφαλής συμμαχίας του ÖVP και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων FPÖ και από το 2020 ως το 2021 σε συνεργασία με τους Πράσινους. Αλλά λόγω των κατηγοριών το φθινόπωρο του 2021 παραιτήθηκε αρχικά από τα καθήκοντά του. Και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ανακοίνωσε την ολοκληρωτική αποχώρησή του από την πολιτική. Τώρα είναι επιχειρηματίας και εργάζεται ως λομπίστας. Αφορμή για όλες τις έρευνες είναι η λεγόμενη υπόθεση Ίμπιζα.

Ένα καυτό βίντεο που είχε τραβηχτεί κρυφά το 2017 σε αυτό το νησί εμφάνιζε τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τότε αντικαγκελάριο και αρχηγό του FPÖ, να προτείνει ότι θα μπορούσε να προσφέρει επιχειρηματικές συμβάσεις ζητώντας ως αντάλλαγμα πολιτική στήριξη από μια γυναίκα που παρουσιάζονταν ως ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη. Το βίντεο κατέγραφε επίσης ιδέες του για τη μετατροπή της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, της Kronen Zeitung, σε φερέφωνο του κόμματός του. Οι αποκαλύψεις είχαν την επενέργεια βόμβας με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κουρτς. Στην αναζήτηση αποδείξεων για την υπόθεση νεποτισμού και διαφθοράς σε βάρος του Κουρτς το κινητό τηλέφωνο του πρώην επικεφαλής του Öbag Σμιτ έπαιξε κεντρικό ρόλο. Περισσότερες από 300.000 συνομιλίες chat, που θεωρήθηκαν ως ενοχοποιητικές από την εισαγγελία, αποτέλεσαν θησαυρό για τους ανακριτές. Ο ίδιος ο Σμιτ προσφέρθηκε να καταθέσει ως μεταμεληθείς μάρτυρας κατηγορίας και ενοχοποίησε πολλές φορές τον Κουρτς. με τον οποίο είχε στενή σχέση. Θα συμβάλει η υπόθεση στη διαλεύκανση του πολιτικού τοπίου εκείνης της εποχής; Ο νυν καγκελάριος της χώρας Καρλ Νεχάμερ θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία για κάθαρση.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024