Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Συμφωνία Ουγγαρίας – Κατάρ για εισαγωγή LNG

Φυσικό αέριο: Συμφωνία Ουγγαρίας – Κατάρ για εισαγωγή LNG

Τι προβλέπει η συμφωνία

Υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ θα αρχίσει να λαμβάνει η Ουγγαρία από το 2027, όπως προβλέπει σχετική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, δεν έχει πλέον διαθέσιμο LNG για εξαγωγή και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Szijjarto δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου «Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία, την οποία τώρα ακολουθούν συνομιλίες μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών Qatargas και της ουγγρικής MVM για τον καθορισμό της ποσότητας, του ρυθμού και της διαδρομής αποστολής του παρεχόμενου φυσικού αερίου στην Ουγγαρία από το 2027».

Η ζήτηση της Ουγγαρίας για LNG έχει αυξηθεί μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το φυσικό αέριο αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, με περισσότερο από το 15% των αναγκών της σε φυσικό αέριο να εισάγεται μέσω φυσικού αερίου που διοχετεύεται ή αποστέλλεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πριν από τη σύγκρουση με την Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε περίπου το 40% όλων των εισαγωγών από αγωγούς.

Καθώς η ΕΕ μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αύξησε τις εισαγωγές της από τις  ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο κορυφαίος προμηθευτής LNG της ΕΕ με το 41% ​​των εισαγωγών τους όλο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία λύσεων αγοράς εμπορευμάτων Kpler.

Η Ευρώπη στρέφει επίσης το βλέμμα στο Κατάρ, το οποίο ανέκτησε τη θέση του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022 με 80 εκατομμύρια τόνους LNG, σύμφωνα με την έκθεση Gas Exporting Countries Forum.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Κατάρ υπέγραψε μια 15ετή συμφωνία για να προμηθεύει τη Γερμανία – τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης – με δύο εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, ανέφερε το Reuters. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026.

Επέκταση του Κατάρ

Η χώρα του Κόλπου επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή και να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος εξαγωγέας με σχέδια να προμηθεύσει το 40% όλου του νέου LNG που θα εισέλθει στην παγκόσμια αγορά έως το 2029, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi τον Ιούλιο στη διάσκεψη LNG 2023 στην Βανκούβερ.

Η QatarEnergy υπέγραψε συμφωνία με τη Shell τον Ιούλιο για το North Field East Expansion του κράτους του Κόλπου, την πρώτη φάση του μεγαλύτερου έργου LNG στον κόσμο, μετά από συμφωνίες με TotalEnergies, Exxon, ConocoPhillips και Eni. Η επέκταση περιλαμβάνει έξι τρένα LNG που θα αυξήσουν την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως από 77 έως το 2027.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024