Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκουαρντιόλα: Ξεφορτώθηκε τη «σκιά» που τον ακολουθούσε για χρόνια

Γκουαρντιόλα: Ξεφορτώθηκε τη «σκιά» που τον ακολουθούσε για χρόνια

Η Μάντσεστερ Σίτι πρόσθεσε ακόμη ένα τίτλο στην συλλογή της στον τελικό του UEFA Super Cup, υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον Ισπανό τεχνικό να πανηγυρίζει το 15ο τρόπαιο με τους «citizens» και να κλείνει έτσι -μια για πάντα- το κεφάλαιο Μπαρτσελόνα.

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα κράτησε στα χέρια της για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο του UEFA Super Cup το βράδυ της Τετάρτης (16/08), μετά την νίκη (5-4 πεν., 1-1 κ.δ) απέναντι στην Σεβίλλη στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ολοκλήρωσε με αυτόν τον τρόπο μία ανεπανάληπτη για τον σύλλογο σεζόν, καθώς είχαν προηγηθεί οι κατακτήσεις της Premier League, του FA Cup και του UEFA Champions League (επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της).

Έτσι, ο «αρχιτέκτονας» Πεπ Γκουαρντιόλα τελείωσε το έργο για το οποίο είχε προσληφθεί το καλοκαίρι του 2016 από τον Αγγλικό σύλλογο. Προηγουμένως, είχε κατορθώσει να φέρει εις πέρας ένα άλλο σχέδιο, αυτό που ήθελε την Σίτι να κυριαρχεί εντός συνόρων, με τα 5 πρωταθλήματα μέσα σε 7 σεζόν να το αποδεικνύουν.

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, όποια κορυφή κι αν κατακτούσε ο Γκουαρντιόλα, μία «σκιά» (Μπαρτσελόνα) του -ένδοξου- παρελθόντος του, ερχόταν να την επισκιάσει. Με την κατάκτηση όμως του UEFA Super Cup στο γήπεδο του Ολυμπιακού, είναι βέβαιο πως αυτή η «σκιά» δεν θα κάνει ποτέ ξανά την εμφάνισή της.

Η Μπαρτσελόνα υπο τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν η ομάδα που άναψε την «σπίθα» ώστε το Ισπανικό ποδόσφαιρο να περάσει στο προσκήνιο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής. Στα 4 χρόνια παραμονής του Γκουαρντιόλα στον πάγκο των «μπλαουγκράνα», κατέκτησε 14 τρόπαια, πανηγυρίζοντας μεταξύ άλλων ένα «τρεμπλ» (2008/09) και συνολικά δύο Champions League (2008/09, 2010/11).

Εκείνη κούπα «με τα μεγάλια αυτιά» του 2011 αλλά και το «dominance» σε Ισπανία και Ευρώπη εκείνη την τετραετία, έμελλαν να τον «κυνηγούν» στα επόμενα βήματα της καριέρας του. Όλα αυτά, μέχρι την περασμένη Τετάρτη (16/08), όταν και σήκωσε στον ουρανό της Αθήνας τον 15ο τίτλο ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και πέταξε μια για πάντα από πάνω του την «σκιά» της Μπαρτσελόνα.

Ο Γκουαρντιόλα έφτασε τα 36 τρόπαια στην προπονητική του καριέρα και ανέβηκε στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστα των προπονητών με τα περισσότερα τρόπαια, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τα 49 του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αν πάρουμε ως αφετηρία την σεζόν 2008/09 όπου έκατσε πρώτη φορά σε πάγκο πρώτης ομάδας, ο Γκουαρντιόλα έχει κατακτήσει του περισσότερους τίτλους (36) από οποιονδήποτε άλλον τεχνικό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά τα επιτεύματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Γκουαρντιόλα έχει 7 τίτλους σ’ αυτές, χρειάζεται έναν ακόμα για να φτάσει τους 8 του Κάρλο Αντσελότι, ωστόσο το όνομα του βρίσκεται δίπλα σ’ αυτό του «Δον Κάρλο» στις κατακτήσεις UEFA Super Cup, καθώς και οι δύο μετρούν 4 τρόπαια αλλά ο Πεπ είναι ο μόνος που έχει φτάσει σ’ αυτές τις κατακτήσεις με τρεις ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι).

Τέλος, ο Γκουαρντιόλα έχει κάτσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι σε 416 ματς, έχοντας 307! νίκες καθώς κερδίζει 2.33 βαθμούς ανά παιχνίδι με τους «citizens». Εκείνο όμως που αποκτά μεγαλύτερο αξία και μας βοηθά να θαυμάσουμε ό,τι έχει καταφέρει είναι πως η Σίτι του Γκουαρντιόλα πανηγυρίζει ένα τρόπαιο κάθε 27 παιχνίδια που αγωνίζεται. Υπενθυμίζουμε πως η Premier League έχει 38 αγωνιστικές. Αυτό.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024