Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνδρος: Η παραλία στο Ατένι ανήκει σε ένα περήφανο ζευγάρι κύκνων

Άνδρος: Η παραλία στο Ατένι ανήκει σε ένα περήφανο ζευγάρι κύκνων

Αυτοί οι κύκνοι στο Ατένι αποδεικνύουν γιατί το είδος τους αποτελεί το σύμβολο του «έρωτα χωρίς τέλος», του «μαζί για πάντα»

Μερικές φορές συμβαίνουν μαγικά γεγονότα, εκεί που δεν το περιμένεις. Μια συνάντηση, για παράδειγμα, που μπορεί να μην αφορά καν ανθρώπους. Μπορεί να δεις ένα ζευγάρι κύκνων να βγαίνει με απαλές κινήσεις από τη θάλασσα σε μια αμμουδιά, για να σουλατσάρει με τη νωχελικότητα κάποιου που ξέρει ότι τραβάει όλα τα βλέμματα και ότι ο τόπος του ανήκει.

Αν η παραλία στο Ατένι ανήκει σε κάποιον, είναι σε αυτό το περήφανο ζευγάρι κύκνων.

Η φωλιά τους είναι στη ρεματιά πάνω από τα βράχια του όρμου και κολυμπούν προς την παραλία, λίγο για τη βόλτα τους, λίγο για να μαζέψουν τροφή από τους τουρίστες, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν τους γόνους τους. Αυτά τα γκρι «ασχημόπαπα», που κινούνται ανάμεσα στους γονείς τους για προστασία.

Λένε ότι το θηλυκό του ζευγαριού τραυματίστηκε σοβαρά και δεν μπορούσε να κάνει πια το μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης. Ο σύντροφός της δεν την άφησε μόνη. Έμειναν μαζί στην Άνδρο -ένα όμορφο, καταπράσινο νησί, γεμάτο υδροβιότοπους· εύνοια της τύχης θα το έλεγε κανείς αν έπρεπε με αυτόν τον τρόπο να διαλέξει μόνιμη κατοικία. Είναι εκεί χρόνια μαζί, γεννούν και μεγαλώνουν παιδιά, τα οποία προετοιμάζουν για να είναι σε θέση να κάνουν το ταξίδι μόνα τους.

Κάποιοι θα το πουν ρομαντισμό, κάποιοι βιολογία. Πάντως, αυτοί οι κύκνοι στο Ατένι αποδεικνύουν γιατί το είδος τους αποτελεί το σύμβολο του «έρωτα χωρίς τέλος», του «μαζί για πάντα».

Μπορείς να τους πλησιάσεις, να τους κοιτάξεις στα μάτια, να αναρωτηθείς: «Πώς γίνεται αυτό;». Ίσως όπως γίνεται να βρίσκονται απροσδόκητα μπροστά σου: Μαγικά.

Αλλά πάλι, έχεις βρεθεί στην παραλία που έχει σχήμα καρδιάς, οπότε τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς;

Αν κοιτάξεις το Ατένι από ψηλά, αποτελείται από δύο ξεχωριστές παραλίες. Το μικρό και το μεγάλο Ατένι. Δύο κόλποι που «κλείνουν» προς τη θάλασσα με βράχια και σπηλιές, και που περικλείουν γαλάζια διάφανα νερά.

Εκεί θα σε βγάλει ο χωματόδρομος -ευτυχώς βατός και για λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά την άσφαλτο. Θα αφήσεις το αυτοκίνητό σου και θα ατενίσεις το πέλαγο. Η θέα θα σε αποζημιώσει πριν ακόμη πατήσεις το πόδι σου στην άμμο. Στην εκκλησία που κατοπτεύει τον όρμο, θα πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Αριστερά ή δεξιά;

Αν πάρεις το μονοπάτι αριστερά, το μικρό Ατένι είναι απολύτως ελεύθερο για να στρώσεις την πετσέτα σου ή να στήσεις τη (ροζ) τέντα σου και να χαρείς αυτά που η φύση έχει δημιουργήσει με περίσσια γενναιοδωρία. Μπορεί να συναντήσεις οικογένειες, γιατί αυτό το κομμάτι της παραλίας είναι πιο κλειστό, προστατευμένο από τα μελτέμια, με ρηχά νερά και ενδείκνυνται για παιδάκια – κουβαδάκια. Αν δεν είσαι σε αυτό το mood, πάρε το μονοπάτι δεξιά. Θα σε βγάλει σε μια ατελείωτη αμμουδιά που συνδυάζει όλα όσα εύχεσαι να βρεις για να περάσεις μια υπέροχη ημέρα στη θάλασσα.

Σε αυτό το τμήμα της παραλίας τα βλέμματα συνοδεύονται από το coolness του καλοκαιριού, το breeze που δημιουργεί η ambient μουσική που παίζει στα «deck» και τη γεύση από τα cocktail του Ateni Beach Bar.

Είναι μια παρέα εκεί που δεν κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα. Με την εμπειρία πολλών χρόνων στην εστίαση, σε καφέ, μπαρ, κλαμπ του κέντρου και των βορείων προαστίων της Αθήνας, με τη φυσική ευγένειά της, τη διάθεση για επικοινωνία και χιούμορ, θα σε κερδίσει γιατί ξέρει τι χρειάζεται για να περάσεις όμορφα και θα πώς να στο προσφέρει.

Ο Γιάννης Ντούρος έχει ρίζες στην Άνδρο, άλλωστε, και το Ατένι είναι ένας τόπος που γνωρίζει και αγαπάει βαθιά. Δεν θα διαπραγματευόταν τον τρόπο. Φέτος αποφάσισε να υλοποιήσει αυτό το νέο, διαφορετικό εγχείρημα· μακριά από τη βαβούρα των κλαμπ, σε πιο άμεση επαφή με τη φύση. Κάτι ατόφια καλοκαιρινό. Μαζί του, «μετακόμισε» από την Αθήνα ο σεφ Μάνθος Γιαννακάκης και η υπόλοιπη ομάδα που φροντίζει με μαεστρία να μην σου λείψει τίποτα.

Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου στο Ateni Beach Bar κλασικά, με ένα φρέντο ή χυμό και να συνεχίσεις με μια κρύα μπύρα και club sandwich ή hot dog. Ή, κάπως πιο εναλλακτικά, με κρύα σοκολάτα ή smoothie και στη συνέχεια ένα ποτήρι κρασί, συνοδεία μοτσαρέλας burrata με πέστο ή με μια (εξαιρετική) φουρτάλια.

Αν η θάλασσα σου ανοίξει περισσότερο την όρεξη να ζητήσεις burger με φρέσκες τηγανιτές πατάτες· «αληθινές», που σημαίνει αγορασμένες από το μανάβικο στο Μπατσί, προετοιμασμένες στο χέρι, και τηγανισμένες την ώρα που θα κάνεις την παραγγελία.

Δεν είναι οι «αληθινές» τηγανιτές πατάτες το μοναδικό ατού της κουζίνας στο Ateni Beach Bar. Είναι απλώς ένα δείγμα του επιπέδου των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει πιάτα που δεν στοχεύουν στον εύκολο εντυπωσιασμό και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα εστιατόριο του νησιού ή οποιουδήποτε καλοκαιρινού προορισμού.

Έξω από την κουζίνα με το μπλε παράθυρο, τον βασιλικό και τις πολύχρωμες πιπερίτσες, που αν δεν φυσάει είναι ανοιχτό και μπορεί κανείς να ξεκλέψει μια ματιά από τις πυρετώδεις προετοιμασίες και αν είναι τυχερός να μυρίσει φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και πέραν του μπαρ όπου μαζεύονται οι παρέες τα απογεύματα για να απολαύσουν πιο χαλαρά το ποτό τους με θέα, κουβεντούλα και μουσική, ή επιτραπέζια, απλώνεται η ξανθιά αμμουδιά. Θερμή γείωση πριν αφεθεί κανείς στην απελευθέρωση που προσφέρει το υγρό στοιχείο.

Ομπρέλες και ξαπλώστρες προσφέρουν την άνεση που χρειάζεσαι αν πρόκειται να περάσεις ώρες στην παραλία, ενώ υπάρχουν και μερικές καλαίσθητες κατασκευές για εκείνους που θέλουν αναβαθμισμένη ή και πιο απομονωμένη «διαμονή».

Το Ateni Beach Bar απλώνεται σε μια μικρή σχετικά έκταση, με το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας να είναι ελεύθερο για… το «Κίνημα της Πετσέτας» -αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι παροχές είναι ασύγκριτα οικονομικότερες από ό,τι ισχύει στα κυκλαδονήσια και όχι μόνο.

Ο τιμοκατάλογος στο Ateni Beach Bar, γενικότερα, «αντικατοπτρίζει» την έννοια της εντιμότητας στην εξίσωση ποιότητας / τιμής, και καθώς το προσεγμένο περιβάλλον προδιαθέτει για πολύωρη παραμονή δεν θα το μετανιώσεις. Το αντίθετο. Μάλλον εθιστική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την ατμόσφαιρα στο Ατένι.

Ακόμη κι αν φυσάει την ημέρα που θα φτάσεις σε αυτήν την παραλία της Άνδρου, μην κάνεις μεταβολή επί τόπου. Αν τα μποφόρ είναι αρκετά, τα κύματα που δημιουργούνται κάνουν την παραλία να θυμίζει Baja, California, το όνειρο των σέρφερ. Ακόμη κι αν δεν είσαι σέρφερ, μπορείς να ατενίσεις το πέλαγος. Μαζί με τους κύκνους του. Με «ματιά πλατιά, όπου ο κόσμος ξαναγίνεται / όμορφος από την αρχή στα μέτρα της καρδιάς» που λέει και ο ποιητής.

Κι αυτή είναι μια εμπειρία που σίγουρα δεν θα βρεις αλλού.

Tip : Πρόσβαση

Το Ατένι βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μπατσί και το χωριό Κατάκοιλο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, είναι ασφαλτοστρωμένο εκτός από τα τελευταία 2 χλμ. πριν από την παραλία που ο δρόμος γίνεται χωμάτινος αλλά σε γενικές γραμμές είναι αρκετά βατός. Από το λιμάνι του Γαυρίου απέχει 18 χλμ. (30 λεπτά), από το Μπατσί 11 χλ,, από την Χώρα 36 χλμ και από το Κόρθι 40 χλμ.

Τip: Πληροφορίες

Ateni Beach Bar, Άνδρος Τηλ. Για κρατήσεις: 6986936490 Τιμή για ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες: 10 ευρώ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024