Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπουργική προσγείωση στον ρεαλισμό

Υπουργική προσγείωση στον ρεαλισμό

Εχουμε παρακολουθήσει υπουργούς Οικονομικών να λένε πολλά.

Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Ως εκ τούτου τα εύσημα πάνε σ’ αυτόν που το έκανε για πρώτη φορά, που δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Εχουμε παρακολουθήσει υπουργούς Οικονομικών να λένε πολλά. Να θριαμβολογούν για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, ακόμα και σε βαθμό μεγαλύτερο από την πραγματική εικόνα. Να τάζουν στους πολίτες ή πιο ευγενικά να «κλείνουν το μάτι» ότι έρχονται νέα θετικά μέτρα που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Να επιχειρούν ωστόσο με επιχειρήματα να διαψεύσουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε υπεραπόδοση της δικής τους οικονομικής πολιτικής ή οποιαδήποτε δυνατότητα νέων παροχών, με το υπάρχον δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δεν το έχουμε ξαναδεί. Το έκανε χθες με αφορμή τη σχεδόν βεβαιότητα που εμφανιζόταν στο σύνολο των δημοσιευμάτων ανάλυσης της πορείας του προϋπολογισμού, ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος με κάποιον τρόπο θα οδηγούσε σε ένα νέο δωράκι στους πολίτες.

Αυτό το δωράκι διαψεύστηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω διαρροής. Θα ήταν ακόμα καλύτερο αν το είχε κάνει και με επίσημη ανακοίνωση. Ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου είθισται τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο, να ανακοινώνεται και κάτι. Με τα σημερινά ωστόσο δεδομένα, φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι αλλιώς…

Ισως έπρεπε να είχαμε καταλάβει πώς σκέφτεται η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση, όταν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης διέψευδε οποιαδήποτε ειλημμένη απόφαση για την καταβολή ενός νέου fuel pass.

Τότε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είχε πει πως «ό,τι έχει ανακοινωθεί, αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της οικονομίας μας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς». Ε, σ’ αυτό δεν είμαστε συνηθισμένοι, στην ειλικρίνεια. Θα πρόσθετα και στον ρεαλισμό. Τότε μας είχε δώσει ο κύριος Παπαθανάσης μια ισχυρή δόση ρεαλισμού, θυμίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο έρχονται δύο αξιολογήσεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η επενδυτική βαθμίδα.

Δηλαδή το οικονομικό μέλλον της χώρας. Προφανώς ενόψει των αξιολογήσεων «μας ακούν», όπως παλιά το έκανε η τρόικα, πλέον οι αγορές, οι οποίες δεν συμπαθούν δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς. Χθες με τη διαρροή του το υπουργείο Οικονομικών θύμισε προς όλους ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν εμφανίζει αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά θετικές αποκλίσεις σε βάση μόνο ταμειακή. Οχι δημοσιονομική.

Η ανάγκη να βγει μια διαρροή με τόσο μεγάλη ανάλυση δείχνει πόσο ισχυρές ρίζες είχε αποκτήσει στην ελληνική κοινή γνώμη η οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σε μεγάλο βαθμό είχε υπαγορευτεί από τις ανάγκες ενίσχυσης του εισοδήματος προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των απανωτών κρίσεων. Ηταν ξεκάθαρο ότι αυτό δεν θα συνεχιζόταν για πάντα. Είχε ημερομηνία λήξης και χρειαζόταν εκρίζωση.

Για μια τριετία κάθε δημοσιονομικό περιθώριο αυτόματα μετατρεπόταν σ’ ένα επίδομα. Η κοινωνία ποτίστηκε με αυτή την αντίληψη και πλέον που πατάμε ή… πατάμε λιγότερο γερά στα πόδια μας, αυτή πρέπει να εκλείψει. Οχι γιατί δεν υπάρχει πλέον το δημοσιονομικό περιθώριο. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε, η χώρα πρέπει να προχωρήσει χωρίς δεκανίκια.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024