Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Θα είναι «σοβαρές οι συνέπειες» αν επιδεινωθεί η κατάσταση του προέδρου Μπαζούμ, λέει η ΕΕ

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Θα είναι «σοβαρές οι συνέπειες» αν επιδεινωθεί η κατάσταση του προέδρου Μπαζούμ, λέει η ΕΕ

Νέο μήνυμα προς τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα έστειλε η ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε μια οποιαδήποτε «νέα επιδείνωση» της κατάστασης του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, που κρατείται αιχμάλωτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, θα έχει «σοβαρές συνέπειες», κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου.

«Ο πρόεδρος Μπαζούμ, που εκλέχθηκε δημοκρατικά, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους του Νίγηρα. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώνονται. Οποιαδήποτε νέα επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του θα έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ΕΕ ανέστειλε τη δημοσιονομική της βοήθεια προς τη χώρα του Σαχέλ, καθώς και τα προγράμματα συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας. Το Βερολίνο ζήτησε την Πέμπτη να υιοθετηθούν «κυρώσεις» στο επίπεδο της ΕΕ «κατά των πραξικοπηματιών».

Υποστήριξη στην CEDEAO/ ECOWAS

Ο Σαρλ Μισέλ εξάλλου «επανέλαβε την υποστήριξη και την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις αποφάσεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO/ ECOWAS) καθώς και την αυστηρή καταδίκη του απαράδεκτου πραξικοπήματος στον Νίγηρα». «Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις αρχές που προέρχονται από τον πραξικόπημα», τόνισε.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των κρατών της CEDEAO συνεδριάζουν σήμερα στην Άκρα της Γκάνας για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη ένοπλη επέμβαση στον Νίγηρα, παρότι ο οργανισμός δείχνει ακόμη να επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου.

Ο δυτικοαφρικανικός περιφερειακός οργανισμός υιοθέτησε κυρώσεις — αναστολή των οικονομικών συναλλαγών με τον Νίγηρα και πάγωμα όλων των συναλλαγών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας — προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αξιωματούχους του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Νιαμέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024