Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Ο ρόλος των «μεσιτριών» - «Νόμιμη υιοθεσία με ανταλλαγή χρημάτων δεν υπάρχει»

Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Ο ρόλος των «μεσιτριών» – «Νόμιμη υιοθεσία με ανταλλαγή χρημάτων δεν υπάρχει»

Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης έβαζε τις λεγόμενες «μεσίτριες» να εντοπίζουν αλλοδαπές γυναίκες που ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους, ο γιατρός – ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εμβρυολόγος της μονάδας, η γραμματέας της δομής, καθώς και η γυναίκα που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.

Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, γνωστός γυναικολόγος της τοπικής κοινότητας των Χανίων, και διευθυντής ενός κέντρου γονιμότητας, φαίνεται να έβαζε τις λεγόμενες «μεσίτριες», δηλαδή άλλα μέλη του κυκλώματος, να εντοπίζουν αλλοδαπές γυναίκες, με καταγωγή από την Βουλγαρία και την Γεωργία, που ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει τα ωάρια αυτών των γυναικών ή να χρησιμοποιηθούν έκνομα ως παρένθετες μητέρες. Για αυτό το λόγο  στην κατοχή του κυκλώματος υπήρχαν 14 σπίτια, όπου διέμεναν σε αυτά οι γυναίκες καθ΄όλη την διάρκεια της κύησης μέχρι τον τοκετό.

Το «πακέτο» κάθε προγράμματος παρένθετης μητρότητας, κυμαινόταν από 70.000 έως 100.000 ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η Δανάη Σολανάκη, δημοσιογράφος στο flashnews.gr, περιέγραψε στην πρωινή εκπομπή του MEGA πώς δρούσε το κύκλωμα των παράνομων υιοθεσιών της Κρήτης.

Η δημοσιογράφος μίλησε με μία γυναίκα που είχε πέσει θύμα του κυκλώματος και της περιέγραψε τα όσα βίωσε: «Ήρθε σε επαφή με την φερόμενη διακινήτρια με καταγωγή από την Γεωργία, η οποία την έφερε σε επαφή με την σειρά της με την εν λόγω κλινική στα Χανιά. Η κοπέλα ήρθε εδώ για 11 μήνες θεωρώντας ότι όλα είναι νόμιμα. Χαρακτήρισε αυτό που της συνέβη ως μία στρεσογόνα κατάσταση κι αυτό γιατί η φερόμενη ως διακινήτρια ασκούσε τόσο στην ίδια όσο και σε άλλες κοπέλες αρκετή πίεση και έλεγχο. Δέχονταν απειλές μάλιστα ότι θα της γυρίσουν στην χώρα τους αν δεν ήταν υπάκουες στις εντολές που τους έδινε το κύκλωμα».

Για όλες τις παρένθετες μητέρες το βασικό κίνητρο ήταν το οικονομικό, γιατί αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα στην ζωή τους.

Συνολικά η κάθε παρένθετη μητέρα θα έπαιρνε συνολικά 18 χιλιάδες ευρώ για τους 11 μήνες που θα ήταν στην Ελλάδα. Από αυτά τα χρήματα τα 200 ευρώ το μήνα ήταν για προσωπικά έξοδα κι έξοδα σίτισης.

«Νόμιμη υιοθεσία με ανταλλαγή χρημάτων δεν υπάρχει»

«Η νόμιμη διαδικασία έχει να κάνει με τρεις επιλογές, όπου η πρώτη έχει να κάνει με την δημόσια υιοθεσία, μέσω ιδρύματος, η δεύτερη επιλογή είναι η ιδιωτική υιοθεσία και η τρίτη περίπτωση είναι της διακρατικής υιοθεσίας, μέσω εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης. Είναι ξεκάθαρο ότι νόμιμη υιοθεσία με ανταλλαγή χρημάτων δεν υπάρχει. Ο νόμος – ειδικά μετά την τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα – προβλέπει σοβαρές ποινές και για αυτόν που δίνει το μωρό και για το πρόσωπο που το παίρνει. Εξίσου επιβαρύνεται και ο μεσάζοντας της υιοθεσίας» εξήγησε ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος Ένωσης των ποινικολόγων.

Ειδικά για την υπόθεση της Κρήτης, όπως ανέφερε ο Γιάννης Γλύκας, το πιο σοβαρό αδίκημα είναι αυτό της εμπορίας ανθρώπων δια της αφαίρεση κυττάρων και ιστών και της εμπορίας αυτών, όπου προβλέπεται κάθειρξη μέχρι και 15 έτη.

Από την πλευρά της η Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, τόνισε ότι η επιθυμία δύο ανθρώπων να γίνουν γονείς είναι ιερή και επίσης ότι όταν ένα ζευγάρι έχει υποστεί επί μακρώ αποτυχημένες και άκαρπες προσπάθειες παιδιού μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο κι έτσι να προβεί σε έκνομες ενέργειες.

Οι γονείς της υπόθεσης της Κρήτης είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη, εκτίμησε η ψυχολόγος.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024