Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αφαίρεσαν εκατοντάδες πανάκριβα κρασιά με ριφιφί

ΗΠΑ: Αφαίρεσαν εκατοντάδες πανάκριβα κρασιά με ριφιφί

Προσπέρασαν τα αμερικανικά κρασιά για να κλέψουν ευρωπαϊκά

Χρειάστηκαν χρόνια για να συγκεντρώσει ο Ναζμούλ Χακ Χελάλ την ποικιλία από μπουκάλια στην κάβα Lincoln Fine Wines στο Λος Άντζελες. Αλλά χρειάστηκαν λίγες μόνο ώρες για να ξαφρίσουν οι κλέφτες εκατοντάδες από τις πανάκριβες φιάλες του καταστήματος.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, κάποιος εισέβαλε στο οινοπωλείο στο Venice και έκλεψε 800 μπουκάλια, συνολικής αξίας περίπου 600.000 δολαρίων. Τώρα περισσότερες λεπτομέρειες της ληστείας έχουν έρθει στο φως, καθώς η αστυνομία και οι ανακριτές αναζητούν τα άτομα που λήστεψαν την επιχείρηση, ανέφεραν πρόσφατα οι Los Angeles Times.

«Το αίμα, ο ιδρώτας και τα δάκρυα που μπήκαν σε αυτά τα μπουκάλια… Το να τα δεις να τα έχουν πάρει, για εμάς στο κατάστημα, ήταν παραβίαση», είπε στην εφημερίδα ο Νικ Μαρτινέλ, ο διευθυντής της Lincoln Fine Wines. «Μέσα σε αυτό το μπουκάλι είναι ένα έργο τέχνης, ένα μοναδικό πράγμα που δεν θα αναπαραχθεί ποτέ γιατί το κρασί είναι ένα ζωντανό πράγμα που αναπνέει».

Ο δράστης ανεβαίνει στην οροφή

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Ιουνίου, άγνωστος μπήκε στο κελάρι του καταστήματος ανοίγοντας μια τρύπα στην οροφή. Κατά τη διάρκεια τρεισήμισι ωρών, ο κλέφτης άρπαξε μια τεράστια ποσότητα κρασιού, δίνοντάς τα μπουκάλια σε κάποιον άλλο στην ταράτσα, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες. Οι ντετέκτιβ πιστεύουν ότι άλλα δύο άτομα θα μπορούσαν να εμπλέκονται: κάποιος που κατέβαζε το κρασί στο έδαφος και ίσως ένας οδηγός για την απόδραση.

Η κλοπή, η τελευταία από πολλές κλοπές κρασιού υψηλού προφίλ στην Καλιφόρνια την τελευταία δεκαετία, εκτυλίχθηκε σε βίντεο παρακολούθησης που καταγράφηκαν από πολλές κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο κατάστημα. Ο Χελάλ, επί χρόνια ιδιοκτήτης της Lincoln Fine Wines, παρείχε το υλικό στους Times, μαζί με μια λίστα με τα κλεμμένα αποθέματα. Μερικά από τα βίντεο προσφέρουν μια κοκκώδη αλλά σχεδόν πλήρη άποψη των προσπαθειών του κλέφτη. Σε άλλες, ωστόσο, η εικόνα έχει καλυφθεί πλήρως από τον διαρρήκτη, ο οποίος, αφού βγήκε από ένα λευκό φορτηγό που ήταν σταθμευμένο σε γειτονικό δρόμο, απενεργοποίησε εξωτερικές και εσωτερικές κάμερες πριν ξεκινήσει να μαζεύει την λεία του.

Η αποθήκη της κάβας και σημείο εισόδου

Τα κρασιά που κλάπηκαν περιελάμβαναν περίπου 75 μπουκάλια αξίας άνω των 1.000 δολαρίων το καθένα και περίπου 400 μπουκάλια από το Μπορντό και τη Βουργουνδία. Ο Χελάλ και η αστυνομία του Λος Άντζελες (LAPD) πιστεύουν ότι οι κλέφτες ήξεραν τις μάρκες και χρονολογίες που ήθελαν να πάρουν και ο Χελάλ πιστεύει ότι βοηθήθηκαν στην αναζήτησή τους από έναν αληθινό οινόφιλο ή σομελιέ. Για παράδειγμα, ο κλέφτης άφησε πίσω τα ακριβά κρασιά της Καλιφόρνια υπέρ εκείνων από τη Γαλλία, και αντί να αρπάξει ακριβά μπουκάλια σαμπάνιας Krug, πήγε για ένα μπουκάλι σαμπάνιας Guillaume S. Selosse $800, το οποίο «δεν γνωρίζουν πολλοί – μόνο οινογνώστες θα το έκαναν», είπε ο Χελάλ.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι οι ύποπτοι άρπαξαν έναν «Ναβουχοδονόσορα»  (Nebuchadnezzar) δηλαδή μια σαμπάνια Billecart-Salmon Brut Reserve, στην εξαιρετικά σπάνια εμφιάλωση, 15 λίτρων. Ένας εκπρόσωπος του οινοποιείου είπε στους L.A. Times ότι μόνο οκτώ έως 10 από αυτά τα μπουκάλια αποστέλλονται στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο. Εάν αυτό το μπουκάλι εμφανιζόταν για μεταπώληση, θα ήταν ύποπτο, επομένως οι γνώστες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι οι κλέφτες μπορεί να επιλέξουν απλώς να το ανοίξουν οι ίδιοι. Ίσως για εορτασμό της «νίκης» τους.

Ο “Ναβουχοδονόσορας”

Αν και μόνο μια χούφτα μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών κλάπηκαν, και αυτά ήταν ακριβά. Μεταξύ αυτών ήταν ένα Last Drop blended Scotch του 1971 που κοστίζει περίπου $3.700 και ένα Remy Martin Louis XIII Cognac που κοστίζει περίπου $4.400.

Είναι πιθανό τα κλεμμένα μπουκάλια να πωληθούν στο εξωτερικό ή να διατεθούν με αργούς ρυθμούς σε καταστήματα λιανικής και σε οίκους δημοπρασιών. Το κλεμμένο κρασί είναι δύσκολο να εντοπιστεί, δεδομένου ότι περισσότερα μπουκάλια δεν αποτυπώνουν σειριακούς αριθμούς ή άλλα μέσα αναγνώρισης. Ωστόσο, η αστυνομία εργάζεται για τον εντοπισμό των υπόπτων και ο Χελάλ προσφέρει 10.000 δολάρια αμοιβή για πληροφορίες που οδηγούν σε σύλληψη.

Ενώ οι κλέφτες του κρασιού μπορεί μια μέρα να βρεθούν, το ίδιο το κρασί μπορεί να έχει γαργαλήσει κάποιον ουρανίσκο πολύ πριν κάποιος μπορέσει να το ανακτήσει.

Ιστορία κλοπών κρασιού

Κλέφτες κρασιού έχουν πλήξει τα καταστήματα και τα οινοποιεία της Νότιας Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.

Το 2017, για παράδειγμα, ο Ρόμπερτ Χένρι Μπλέιλοκ κατηγορήθηκε για δύο κλοπές από το Wine Exchange της Santa Ana. Συνολικά, έκλεψε μπουκάλια αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου vintage Domaine de la Romanée-Conti αξίας 30.000 δολαρίων.

Αρκετά θύματα κλοπών κρασιού δεν ήθελαν να μιλήσουν για όσα είχαν υπομείνει. Εκπρόσωποι τεσσάρων οινοποιείων και ενός καταστήματος που είχαν διαρρήξει τα τελευταία πέντε χρόνια αρνήθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα.

Η ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος κρασιού στην κομητεία Όραντζ που διαρρήχθηκε τον Μάιο εξήγησε ότι δεν είχε νόημα να δημοσιοποιηθεί η δοκιμασία της. Κάνοντας αυτό, είπε, διακινδύνευε να βάλει την επιχείρησή της στο «ραντάρ» των κλεφτών και να τους στείλει ένα μήνυμα «έλα να μας ληστέψεις».

Μερικές φορές οι κλοπές είναι εσωτερικές δουλειές.

Σε μια περίοδο τεσσάρων ετών μέχρι το 2012, ο Τζορτζ Οπούμι, υπεύθυνος του Irvine’s Legend Cellars, έκλεψε μπουκάλια αξίας 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων ανταλλάσσοντας τις βραβευμένες σοδειές των πελατών με χαμηλότερο κόστος χτυπήματα. Αφού συμπλήρωσε σχεδόν 600.000 δολάρια μέσω πωλήσεων του παράνομα αποκτηθέντος κρασιού, ο Οσούμι συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών το 2013.

Μια πτυχή που έκανε τη διάρρηξη Lincoln Fine Wines μοναδική, τουλάχιστον όσον αφορά κλοπές κρασιού, ήταν ο τρόπος εισόδου. Μέχρι τώρα, οι διαρρήξεις μέσω οροφής στην περιοχή στόχευαν σε μεγάλο βαθμό τράπεζες ή προορίζονταν για ληστείες τιμαλφών. Ένα μπαρ δύο μίλια νότια του Lincoln Fine Wines υπέστη επίσης μια τολμηρή διάρρηξη στην ταράτσα που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων δολαρίων σε αλκοόλ.

Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας μπήκε στην Μπάχα Καντίνα μετά από ώρες σκαρφαλώνοντας μέσα από έναν φεγγίτη, σύμφωνα με το Rum Raiders, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο για ποτά. Αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες με τη ληστεία κρασιού. Αντί να διαφύγει με ακριβά μπουκάλια αλκοόλ, ο άνδρας τα έπινε επί τόπου. Το βίντεο παρακολούθησης έδειξε τον εισβολέα να καταναλώνει τεκίλα Don Julio και άλλο αλκοόλ. Τελικά, λιποθύμησε, ανέφερε ο ιστότοπος, διευκολύνοντας τις αρχές επιβολής του νόμου να τον συλλάβουν την επόμενη μέρα.

Κλοπές και ληστείες αλκοόλ μικρότερης αξίας έχουν πλέον γίνει καθημερινό φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, αλλά η περισπούδαστη αφαίρεση πανάκριβων φιαλών είναι κάτι σπανιότερο που ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024