Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραδοχή Μητσοτάκη για υπηρεσιακή αστοχία της ΕΛ.ΑΣ. - Ευχολόγια για λύσεις

Παραδοχή Μητσοτάκη για υπηρεσιακή αστοχία της ΕΛ.ΑΣ. – Ευχολόγια για λύσεις

Όλα όσα δήλωσαν Μητσοτάκης και Τσέφεριν - Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Ολυμπιακός για την βία και τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Διαπιστώσεις για τον «καρκίνο του ποδοσφαίρου» και υποσχέσεις διατύπωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στις κοινές δηλώσεις τους, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας και των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέθεσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν επίσημο σύνδεσμο», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις εκφράζοντας  όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτό το μέτρο, ενώ όπως είπε οι ομάδες συμφώνησαν να περάσει στην Αστυνομία ο έλεγχος των οργανωμένων.

Ξεκινώντας ο Αλεξάντερ Τσέφεριν αναφέρθηκε στα αιματηρά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας χαρακτηρίζοντας ως «καρκίνο» του ποδοσφαίρου τα φαινόμενα της βίας.

«Φανταστείτε τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο επειδή φοράει μια φανέλα που δεν του αρέσει. Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς, δεν είναι. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία που πήρε ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα και θα χρειαστούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζήτησε τη βοήθεια και των ΜΜΕ για να ξεριζώσουμε τον καρκίνο από το ποδόσφαιρο και την κοινωνία.

«Κάναμε ένα βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος. Ως εδώ.  Κάναμε την αυτοκριτική μας. Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε περισσότερα», είπε ακόμα ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στο βωμό της οπαδικής βίας.

Πρόκειται για μία μάστιγα που δηλητηριάζει τον αθλητισμό ακόμα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

«Η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup. Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. Όμως, δυστυχώς, πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες».

«Ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης ούτε η αυστηροποίηση των ποινών λειτουργούν πάντα», είπε ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ουσιαστική και παραγωγική.

Για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι δράστες θα βρεθούν. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Δεν δέχεται υποδείξεις από καμία φωνή εκτός συνόρων», ανέφερε στο φόντο των δηλώσεων του Κροάτη προέδρου.

Έκανε λόγο για υπηρεσιακές αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, για τις οποίες σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Η πολιτεία εξετάζει το πλέγμα μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας χωρίς την ενεργοποίηση των παραγόντων του ποδοσφαίρου», είπε και παρουσίασε τα μέτρα που θα αναλάβει η κυβέρνηση.

«Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ», ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως με συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, η ΕΛ.ΑΣ αναλαμβάνει τον έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών «που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα» προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί οι εν λόγω θύρες θα κλείσουν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των λεσχών είναι μέτρο που επανέρχεται καθώς είχε ήδη αποφασιστεί από τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία Καμπανού όταν είχαν κλείσει τότε προσωρινά όλοι οι σύνδεσμοι φιλάθλων

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε πως μαζί με τον πρόεδρο της UEFA συζητήθηκε να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο με τις ομάδες σε όλη την Ευρώπη για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος.

Οι προτάσεις του Ολυμπιακού για την αντιμετώπιση της βίας και των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ένα συνολικό «πακέτο» προτάσεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας και αντιαθλητικής συμπεριφοράς στο ποδόσφαιρο, αλλά και συνολικά τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέθεσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Ευάγγελος Μαρινάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Αναλυτικά, το  πλαίσιο των θέσεων του Ολυμπιακού έχει ως εξής

Βία και ποδόσφαιρο

  • Τα ζητήματα βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς στο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα κοινωνικό φαινόμενο.
  • Ενώ υπάρχει εξοντωτικό τιμωρητικό πλαίσιο για τις ομάδες (ΠΑΕ) που πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα, οι παραβάτες δεν συλλαμβάνονται και δεν έχουν καμμιά κύρωση.
  • Είναι δουλειά της Πολιτείας να ελέγχει αν αυτός που μπαίνει στο γήπεδο οπλοφορεί και όχι των ομάδων. Μέχρι σήμερα δε γίνεται ο παραμικρός έλεγχος ειδικά στις εξέδρες των φανατικών φιλάθλων.
  • Επίσης είναι δουλειά και υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει το νόμο και να σταματήσει τις συμμορίες που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και ανθρώπους παραβατικούς που δεν έχουν καμμιά δουλειά να βρίσκονται στα γήπεδα μας.
  • Ένας σημαντικός λόγος που υπάρχει η βία στα γήπεδα είναι η αίσθηση ότι υπάρχει οργανωμένη αδικία από τους θεσμούς. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές αν θέλουμε να πάμε μπροστά.
  • Πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα και το φετινό Πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες μέρες αρχίζει μέσα σε μια σκιά από το Σκάνδαλο Στοιχηματισμού που έχει ξεσπάσει και από την έρευνα της Ιντερπόλ που ελπίζουμε ότι θα φτάσει μέχρι το τέρμα και θα πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι, οι ένοχοι!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  1. Δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.
  2. Αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο.
  3. Πλαίσιο ελέγχων στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μην εισέρχονται χιλιάδες  φίλαθλοι χωρίς κανέναν έλεγχο εντός των γηπέδων.

Μη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ:

  • Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η ΕΠΟ και να λειτουργήσει με βάση τη νομιμότητα. Όμως η Ολιστική Μελέτη δεν εφαρμόστηκε στην ουσία της.
  • Δεν υπάρχουν κανονισμοί για τις επιτροπές της ΕΠΟ! Οι συνεδριάσεις (χρόνος τέλεσης) αλλά και η ατζέντα των επιτροπών γίνεται αυθαίρετα και χωρίς προετοιμασία για τα μέλη τους προφανώς με δόλο. Υπάρχουν περιπτώσεις που κανονισμοί εκατοντάδων σελίδων στέλνονται για προετοιμασία λίγες ώρες πριν στα μέλη των επιτροπών.
  • Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ προβλέπεται από την ΟΜ ότι θα είναι η Επιτροπή που θα έχει αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως όπως συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη επιτροπή από την ΕΠΟ ορίζει ως… μειοψηφία τους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αποφασίζει για όλα μας τα ζητήματα το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
  • Καμία θεσμική αναδιοργάνωση δεν έγινε. Αντίθετα, τοποθετήθηκε ένας CEO χωρίς κανένα διεθνή διαγωνισμό και ένας δοτός Πρόεδρος που παρακολουθεί σαν μαριονέτα ή μηχανορραφεί.
  • Δεν ετοιμάστηκε κανένα πλάνο για την Εθνική Ομάδα και το προπονητικό της κέντρο όπως σαφέστατα προέβλεψε η Ολιστική Μελέτη. Αντίθετα,  αδιαφανώς, οι ελεγχόμενοι, ορίζουν ως έδρα της Εθνικής το γήπεδο της ΑΕΚ, προπονητικό αντί μισθώματος το γήπεδο της ΑΕΚ.
  • Ταυτόχρονα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να έχει η ΕΠΟ στα χέρια της δυο προτάσεις για το προπονητικό κέντρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις FIFA/UEFA.Η μια στο Ελληνικό, από τη Lamda, που θέλει το προπονητικό στο πιο σύγχρονο και μεγάλο πάρκο της Ευρώπης με κόστος κοντά στα 20.000.000 και παράδοση εντός του 2024 όμως η ΕΠΟ προτιμά τη λύση στο Μαρκόπουλο, σε περιβάλλον… Ιπποδρόμου, όπου η ΕΠΟ θα πληρώσει 28 εκατομμύρια και η παράδοση θα γίνει μετά από χρόνια. Και όλα αυτά γιατί πρόκειται για έκταση συγκεκριμένων συμφερόντων.
  • Το εκλεκτορικό σώμα συνεχίζει να είναι ένα σύνολο ανθρώπων με απόλυτη εξάρτηση και είναι απαράδεκτο το 2023 να μην είναι περισσότεροι αυτοί που ψηφίζουν στις Εκλογές της Ομοσπονδίας.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  1. Πρόεδρος της ΕΠΟ κοινής αποδοχής και ομάδα Ειδικών από UEFA και FIFA που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη με συνέπεια και με την ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας για όλες τις σχετικές επιτροπές. Αναδιοργάνωση σε επίπεδο Πειθαρχικών, Εθνικών Ομάδων, Υπηρεσιών της ΕΠΟ.
  2. Να ψηφίζουν στις εκλογές της Ομοσπονδίας όλα τα Σωματεία που είναι νόμιμα και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο.
  3. Άμεση αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ώστε το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο να έχει την Πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024