Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταλιμπάν: Γιορτάζουν την δεύτερη επέτειο από την κατάκτηση της εξουσίας

Ταλιμπάν: Γιορτάζουν την δεύτερη επέτειο από την κατάκτηση της εξουσίας

Αυτοκινητοπομπές των Ταλιμπάν αναμένεται να παρελάσουν στους δρόμους της Χεράτ

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τιμά σήμερα, ημέρα που έχει κηρυχθεί αργία, τη δεύτερη επέτειο από την κατάληψη του ελέγχου της χώρας με εορτασμούς και μια διακήρυξη που αναφέρεται υπερήφανα στην επιστροφή τους στην εξουσία.

«Η κατάκτηση της Καμπούλ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το υπερήφανο αφγανικό έθνος και ότι σε κανέναν εισβολέα δεν θα επιτραπεί να απειλήσει την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές των Ταλιμπάν σήμερα το πρωί.

«Σήμερα είναι ημέρα χαράς»

Οι ασπρόμαυρες σημαίες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, ονομασία που ξανάδωσαν στη χώρα οι νέοι ηγέτες της, κυμάτιζαν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας στην πρωτεύουσα, που κατελήφθη στις 15 Αυγούστου του 2022, όταν κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και οι επικεφαλής της εξορίστηκαν.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμεναν ωστόσο ιδιαιτέρως ήσυχοι σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ταλιμπάν άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το πρώην κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Ορισμένοι τραβούσαν selfies, ενώ ακούγονταν θρησκευτικοί ύμνοι.

«Σήμερα είναι ημέρα χαράς»: είναι «η ημερομηνία του τέλους της κατοχής της χώρας μας», δήλωσε στο AFP ο Μορτάζα Χαΐρι, 21 ετών, φοιτητής ιατρικής. Σπουδές που είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τα κορίτσια, που δεν μπορούν πλέον να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια.

Διοργανώνονται εκδηλώσεις για την επιστροφή στην εξουσία

Κατά τα δύο χρόνια που ακολούθησαν την επιστροφή τους στην εξουσία, οι αρχές των Ταλιμπάν επέβαλαν την δική τους ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου στη χώρα, με τις γυναίκες να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά από διατάγματα τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «απαρτχάιντ των φύλων». Η στρατιωτική παρέλαση που είχε προγραμματιστεί στην Κανταχάρ, όπου γεννήθηκε το κίνημα των Ταλιμπάν και από όπου κυβερνά ο ανώτατος ηγέτης Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα, τελικά ματαιώθηκε.

Αυτοκινητοπομπές των Ταλιμπάν αναμένεται να παρελάσουν στους δρόμους της Χεράτ (δυτικά) και στην Καμπούλ. Το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει εκδήλωση σε σχολείο σε συνοικία της πόλης όπου κάποτε συγκεντρώνονταν διπλωμάτες, οι οποίοι πλέον είναι λίγοι καθώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμιά άλλη χώρα.

«Θάνατος στους Ευρωπαίους! Θάνατος στους Δυτικούς! Ζήτω το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν! Θάνατος στους Αμερικανούς!», φώναζαν το πρωί υποστηρικτές των Ταλιμπάν στην Χεράτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024