Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes EQ: Αστρική εισβολή

Mercedes EQ: Αστρική εισβολή

Η γερμανική φίρμα – σύμβολο της αυτοκίνησης διαθέτει την πληρέστερη γκάμα μοντέλων ηλεκτρικής τεχνολογίας που όλοι ονειρευόμαστε.

Ήταν το κοντινό 2019 όταν η Mercedes-Benz κυκλοφόρησε το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα και από τότε οι προτάσεις της στην ηλεκτροκίνηση δεν έχουν σταματήσει…

Από το A ως το S

Η Mercedes-Benz πιστεύει στην ηλεκτροκίνηση και φαίνεται από την ποικιλία των EQ μοντέλων της, που ξεκινούν από το γράμμα «A» και φτάνουν ως το «S». Τα διακριτικά EQS κοσμούν εκτός από την τετράθυρη ηλεκτρική ναυαρχίδα με το γράμμα «S» και το ηλεκτρικό alter ego της GLS, γνωστό ως EQS SUV αλλά και μια παραλλαγή της Maybach για τους λάτρεις της πολυτέλειας. Επιπροσθέτως, η εταιρεία έχει προτάσεις και για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να γίνουν μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης, με τα vans EQT και EQV.

Οι ηλεκτρικές αυτές προτάσεις των Mercedes-EQ, είναι προορισμένες για να έχετε την απόλυτη οδηγική εμπειρία μέσω τόσο του άρτιου σχεδιασμού τους όσο και της αυτονομίας που φέρει το κάθε μοντέλο.

Κοινές αξίες, πολλαπλές αρετές

Αντιστοίχως, η κοινή αισθητική των μοντέλων της σειράς EQ φροντίζει τους παραδοσιακούς αγοραστές προϊόντων Mercedes-Benz, προσφέροντας το γνώριμο μείγμα υπεροχής και πολυτέλειας, αλλά και μία σαφή ηλεκτρική ταυτότητα όσο και σχεδιαστική διαφορετικότητα που υπαγορεύεται από τους νόμους της αεροδυναμικής.

Έτσι μπορεί κανείς να εντοπίσει με μια ματιά τα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα EQA και EQS, ταυτοποιώντας τις ως μέλη της ίδιας «οικογένειας» και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για τα ηλεκτρικά ισοδύναμα των GLA και S-Class.

Η σειρά EQA ενσωματώνει μπαταρίες 66,5kWh έως 70,5kWh. προσφέροντας αυτονομία έως 532 χλμ. και ισχύ από 190 έως 292 ίππους και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δικίνητες και τετρακίνητες διαμορφώσεις ενώ η EQS ξεκινά εξίσου με δικίνητη έκδοση απόδοσης 360 ίππων και μπαταρία 108,4 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως 783 χλμ. Αν επιλέξετε μία έκδοση πλην της βασικής, θα έχετε αφενός μία μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 107,8 kWh και αφετέρου την επιλογή σε ισχύς με κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς και απόδοση που φτάνει έως και τους 544 ίππους ή ακόμα και τους 658 ίππους αν συνυπολογίσει κανείς και την έκδοση με την φροντίδα της AMG.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα εκπροσωπεί το S για την Mercedes-Benz αλλά και χάρη στις μεγαλύτερες μπαταρίες η αυτονομία της EQS διαμορφώνεται σε έως και 780 χλμ. Επειδή όμως η EQS είτε ως τετράθυρη είτε ως SUV αποτελεί όπως και η S-Class μια κατηγορία από μόνη της, ενδεικτική της προσέγγισης της γερμανικής φίρμας ως προς την ηλεκτροκίνηση είναι η σύγκριση των ηλεκτρικών S με την πρόσφατη EQE, το alter ego της E-Class. Η EQE λοιπόν εφοδιάζεται με μπαταρία 89 KWh, προσφέρει απόδοση από 245 έως 408 ίππους στις απλές εκδόσεις της και από 476 έως 625 ίππους στις AMG, εξασφαλίζοντας αυτονομία έως και 682 χλμ., μέγεθος που αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στις ισχυρότερες παραλλαγές της δια χειρός Affalterbach δεν μειώνεται ποτέ κάτω από τα 504 χλμ.

MBUX: Σκεπτόμενη τεχνολογία

Όπως ακριβώς ισχύει και για την «συμβατική» γκάμα των Mercedes-Benz, στα κοινά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών μοντέλων συγκαταλέγεται και η συνεχώς βελτιούμενη τεχνολογία που υποστηρίζει το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης Mercedes-Benz User Experience (MBUX). H δεδομένη δυνατότητα αυτόματης over-the-air αναβάθμιση του συγκεκριμένου συστήματος που βάσισε εξαρχής τη λειτουργικότητά του στην τεχνητή νοημοσύνη, καθιστά την ψηφιακή τεχνολογία (και) των μοντέλων EQ σε ένα αέναα βελτιούμενο ψηφιακό περιβάλλον που προσαρμόζεται τόσο στις προτιμήσεις και τις συνήθειες του χρήστη όσο και στην συνεχή εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέροντας καινούριες λειτουργίες και εφαρμογές.

Ανεξαρτήτως λοιπόν αν βρίσκεται κανείς στο cockpit της EQA ή στο επιβλητικότερο των EQS και EQΕ, πέρα από το μέγεθος των οθονών και την πολλαπλότητα των ρυθμίσεων, έχει στη διάθεσή του ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητα συνεχούς αναβάθμισης μέσω ΟΤΑ που μπορεί να βελτιώνει συνεχώς τον εαυτό του λειτουργώντας ως ένας ιδανικός ψηφιακός βοηθός, με στόχο να κάνει ευκολότερη την ζωή του οδηγού, υπακούοντας στις ανάγκες του αλλά και στις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις της τεχνολογίας.

Με δεδομένο ότι εξαρχής το σύστημα MBUX βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, η πρόσφατη ευκαιρία του Chat GPT δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη από την Mercedes-Benz που ανακοίνωσε στις αρχές του καλοκαιριού ότι θα ενσωματώσει σταδιακά την ευφυή τεχνολογία στο MBUX, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το φάσμα των δυνατοτήτων του και καθιστώντας ακόμα πιο φυσική την αλληλεπίδραση με τον οδηγό μέσω του συστήματος φωνητικών εντολών.

EQA & ΕQB: Επανάσταση από τη βάση

Ανεξαρτήτως των κοινών αξιών της γκάμας των EQ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο εισαγωγικές ηλεκτρικές προτάσεις στην γκάμα της γερμανικής φίρμας.

Ξεκινώντας από την EQA, συνδυάζει τις αρετές της ΑΙ με τη σύγχρονη πολυτέλεια σε ένα πρακτικό, συμπαγών διαστάσεων όσο και πρωτοποριακό σύνολο που εγγυάται μηδενικούς ρύπους, άφθονο στυλ και πολλαπλές επιλογές. Σε ό,τι αφορά δε την πρακτικότητα, η EQA εξασφαλίζει χώρο αποσκευών από 340 έως 1.320 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Από την EQA δεν λείπει φυσικά το MBUX με την οθόνη αφής, το διαισθητικό χειρισμό μέσω touchpad αλλά και το σύστημα φωνητικών εντολών που υπόσχεται υποδειγματική φυσικότητα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Παρών όπως σε κάθε μοντέλο της σειράς EQ και το έξυπνο σύστημα πλοήγησης που μπορεί να λάβει υπόψη του άφθονες παραμέτρους υποδεικνύοντας την ιδανική διαδρομή με κριτήριο την μεγιστοποίηση της αυτονομίας ή και να προβλέψει τις στάσεις για φόρτιση, αναλόγως και με την χαρτογράφηση του δικτύου φορτιστών.

Σε επίπεδο επιλογών, εφαλτήριο αποτελεί η δικίνητη έκδοση EQA 250 που εγγυάται με ισχύ 190 ίππων και 385 Nm ροπής, αυτονομία 495 χλμ., μέση κατανάλωση 15,4-16,9 kWh/100 χλμ. και δυνατότητα υπερταχείας φόρτισης σε συνεχές ρεύμα, διαδικασία που αναπληρώνει σε μόλις 32 λεπτά το 80% της ενέργειας των μπαταριών. Η EQA 250+ υιοθετεί τα ίδια χαρακτηριστικά ισχύος αλλά μεγαλύτερη μπαταρία αυξάνοντας τη διαθέσιμη αυτονομία σε 532 χλμ. δίνοντας την σκυτάλη στις τετρακίνητες EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC οι οποίες υπόσχονται υψηλές επιδόσεις χάρη στην γενναιόδωρη ισχύ τους που ξεκινά από τους 228 και φτάνει έως τους 292 ίππους αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει έως τα 438 χλμ. Ταυτόχρονα, αμφότερες οι τετρακίνητες εκδόσεις της EQA αποδεικνύονται πιο φειδωλές ενεργειακά εμφανίζοντας μέση κατανάλωση  17,4 kWh/100 χλμ. χωρίς να διαφέρουν σε χρόνους φόρτισης από τη δικίνητη έκδοση.

Ο αμέσως επόμενος ηλεκτροκίνητος σταθμός της Mercedes-Benz είναι η εξίσου compact αλλά ιδιάζουσα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους EQB η οποία ανέλαβε να μεταφέρει το ενδιαφέρον εγχείρημα της GLB σε ηλεκτρικούς όρους. Όπως και το συμβατικό alter ego της, η EQB είναι εξίσου διαθέσιμη σε πενταθέσιες όσο και σε επταθέσιες εκδόσεις εκμεταλλευόμενη, χάρη στην ηλεκτροκίνηση, ακόμα αποτελεσματικότερα το μήκος των 4,684 μ., το μεταξόνιο των 2,829 μ. και την τετραγωνισμένη σιλουέτα της προς όφελος της ευρυχωρίας και της πρακτικότητας. Για του λόγου το ακριβές διαθέτει  χώρο αποσκευών από 495 έως 1.710 λίτρα στην πενταθέσια παραλλαγή της και από 465 έως 1.620 λίτρα στην επταθέσια ενώ η δεύτερη σειρά προσφέρει τη δυνατότητα κύλισής της κατά 14 εκατοστά και την ανάκλιση της πλάτης των καθισμάτων, προσφέροντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στη διαμόρφωση ενός κυριολεκτικά πολυμορφικού θαλάμου με βάση τις εκάστοτε ανάγκες.

Η EQB είναι διαθέσιμη σε δικίνητες ή τετρακίνητες εκδόσεις που εφοδιάζονται με ένα ή δύο μοτέρ προσφέροντας ισχύ από 190 έως 292 ίππους και ανάλογης χωρητικότητας μπαταρίας  που εγγυώνται μέγιστη αυτονομία έως 507 χλμ. με δεδομένο τον μεγαλύτερο όγκο. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο μέγεθος της EQB δεν επηρεάζει τον χρόνο φόρτισης μέσω ταχυφορτιστή DC που υπόσχεται την αναπλήρωση της ενέργειας έως το 80% σε 32 λεπτά.

Mercedes me: Ευφυής συνδεσιμότητα

Αυτό που αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των ηλεκτρικών μοντέλων της Mercedes είναι οι υπηρεσίες Mercedes me Charge αλλά και οι εφαρμογές Mercedes me. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, μέσω του προγράμματος Mercedes Me Charge, οι οδηγοί μοντέλων EQ μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα περισσότερους από 600.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από  711 βρίσκονται στην Ελλάδα, με τον εντοπισμό τους να πραγματοποιείται μέσω της ειδικής εφαρμογής στο smartphone.

Το Mercedes Me Charge επιτρέπει στους χρήστες όλων των μοντέλων Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν τους σταθμούς φόρτισης διαφορετικών παρόχων επωφελούμενοι από μια ενιαία λειτουργία πληρωμής με απλές διαδικασίες χρέωσης. Παράλληλα η απόκτηση κάθε EQ συνοδεύεται από μια δωρεάν συνδρομή στο Mercedes Me Charge για ένα έτος.

To Mercedes me με τη σειρά του αποτελεί το σύστημα εφαρμογών και διασύνδεσης με έξυπνες συσκευές της γερμανικής φίρμας επιτρέποντας στον οδηγό να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και λειτουργιών που αφορούν το αυτοκίνητό του. Σε αυτές συγκαταλέγονται η δυνατότητα ενεργοποίησης του κλιματισμού πριν εισέλθει στο αυτοκίνητο, η παρακολούθηση χρήσιμων πληροφοριών από την πίεση των ελαστικών και την στάθμη του υγρού υαλοκαθαριστήρων ως τη διαθέσιμη αυτονομία και την εξέλιξη της διαδικασίας της φόρτισης καθώς και μια σειρά από δυνατότητες σε συνεργασία με το σύστημα GPS που μπορεί να εντοπίσει το αυτοκίνητο ακόμα και από απόσταση είτε αυτό είναι σταθμευμένο είτε βρίσκεται σε κίνηση καθώς και την ταχύτητα την οποία κινείται εφόσον έχουν καθοριστεί οι σχετικές παράμετροι.

Μια ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη παράμετρος της εφαρμογής Mercedes Me είναι ότι ο χρήστης μπορεί μέσω του smartphone του να σχεδιάσει την επόμενη διαδρομή αλλά και με τη συνδρομή της λειτουργίας Electric Intelligence να αφήσει το σύστημα πλοήγησης να τον καθοδηγήσει αποτελεσματικότερα από άποψη κατανάλωσης ενέργειας, συνυπολογίζοντας παραμέτρους όπως η διαθέσιμη ενέργεια, η κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, οι κυκλοφοριακές συνθήκες, η εξωτερική θερμοκρασία, το ανάγλυφο της περιοχής προς την οποία κινείται και οι διαθέσιμοι σταθμοί φόρτισης κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Μια προνομιακή όσο και ολιστική εμπειρία απόκτησης

Πλην των παραπάνω αρετών σε επίπεδο software και hardware, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόκτηση μιας Mercedes ΕQ μπορεί να συνοδευτεί και από την επιδότηση αγοράς –πλην της ισχύουσας κρατικής- του πλέον αποδοτικού σε ό,τι αφορά την οικιακή φόρτιση MB Wallbox το οποίο προσφέρεται με ελάχιστη επιβάρυνση για τον πελάτη ενώ σε συνδυασμό με το πρόγραμμα DriveGreen Welcome μπορεί να εξασφαλιστεί η χωρίς περιττά προβλήματα εγκατάσταση και ενεργοποίησή του.

Αυτονόητα όλες οι ηλεκτρικές Mercedes-EQ επωφελούνται από την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το οποίο προβλέπει όφελος 8.000 ευρώ. Παράλληλα το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Green Credit της Mercedes-Benz υπόσχεται να κάνει ακόμα ευκολότερη την απόκτησή τους εξασφαλίζοντας προκαταβολή από 0%, εκτενή διάρκεια με δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 84 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και προνομιακό επιτόκιο.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024