Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Δύο σοβαρά θεσμικά ελλείμματα για τις φωτιές - Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα στη Ρόδο

Φάμελλος: Δύο σοβαρά θεσμικά ελλείμματα για τις φωτιές – Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα στη Ρόδο

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις μεγάλες πυρκαγιές πλέον, «που είναι η στρατηγική της εκκένωσης ώστε η φωτιά να σβήνει στη θάλασσα, δεν είναι μία στρατηγική που αφήνει θετικό αποτύπωμα»

Τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στο νησί της Ρόδου παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε συνέντευξή του στο Δημαρχείο του νησιού, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Φάμελλος και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, επισκέφθηκαν τις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά, ενώ παράλληλα είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, καθώς επίσης και με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Στην συνέντευξή του, ο Σωκράτης Φάμελλος εστίασε στην κάλυψη του ελλείμματος που δημιούργησε η πυρκαγιά στην περιοχή, στην αξιολόγηση της προσπάθειας για την αντιμετώπισή της και στους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας.

«Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ρόδου»

«Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους και όλες που έδωσαν αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές για πάρα πολλές μέρες. Η Ρόδος ταλαιπωρήθηκε και έχει πολύ σοβαρές πληγές από αυτές τις πυρκαγιέςμ αλλά υπάρχουν πολλοί σε θεσμικούς ρόλους, αλλά και απλοί πολίτες και εθελοντές, που έδωσαν αυτή τη μάχη και οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να πούμε ότι εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την επάρκεια της κοινωνίας και να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Για να προσθέσουμε ακόμη ένα λιθαράκι. Θέλουμε να είναι απολύτως εποικοδομητική και να προσθέσει η επίσκεψή μας», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σημείωσε πως τα πεδία με τα οποία ασχολήθηκε το κλιμάκιο του κόμματος για τη Ρόδο είναι τρία:

«Το πρώτο είναι η κάλυψη του ελλείμματος που δημιούργησε η πυρκαγιά στην περιοχή και η αποκατάσταση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς. Αυτό αφορά το εισόδημα, την περιουσία, την οικονομική και κοινωνική λειτουργία.

»Το  δεύτερο είναι η αξιολόγηση αυτών των δύο εβδομάδων που ήταν η περίοδος των πυρκαγιών, για να μπορέσουμε να δούμε τι είχαμε στα χέρια μας, τι είχε ο τόπος μας και τι χρειάζεται να προσθέσουμε, ώστε να μην ξανασυμβεί μία τέτοια μεγάλη καταστροφή.

»Και το τρίτο είναι ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ρόδου».

«Να εξασφαλιστεί ρήτρα απασχόλησης ή μη απολύσεων»

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε, επίσης, «στην αποζημίωση των επιχειρήσεων, της απώλεια του τοπικού προϊόντος εξαιτίας των πυρκαγιών», τονίζοντας πως «συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει μία ρήτρα απασχόλησης».

Εξήγησε πως, ουσιαστικά, «η επιδότηση – επιχορήγηση θα πρέπει να γίνεται προς την επιχειρηματικότητα – μικρομεσαία ή μεγάλη – με ρήτρα απασχόλησης. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την αναστολή εργασίας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του τοπικού εργατικού δυναμικού και δεν συνδέονται με συνέχεια της απασχόλησης, που θα μπορούσε σε άλλες περιπτώσεις να είναι ένα μέτρο που θα συζητούσαμε.  Άρα, εδώ η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει αυτή η ρήτρα απασχόλησης ή η ρήτρα μη απολύσεων», όπως είπε.

«Προφανώς πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι μεταφορές των ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων και, όπου είναι δυνατόν, η πολιτεία να στηρίξει και το δήμο για να κάνει αντίστοιχες εφαρμογές που δεν έχουν ακόμη επιληφθεί, όπως μάθαμε και από τους παραγωγούς και από το δήμο», σημείωσε.

Και τόνισε πως «χρειάζεται επεξεργασία η αρχική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την επιδοτούμενη εβδομάδα στους πληγέντες τουρίστες – ας το πούμε έτσι – οι οποίοι απεχώρησαν και έκοψαν τις διακοπές τους στη Ρόδο, γιατί από ό,τι έχουμε ενημερωθεί από όλες τις πλευρές, αυτή παραμένει στο μέτρο της εξαγγελίας και θέλει πάρα πολύ σχεδιασμό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί».

«Δύο σοβαρά ελλείμματα στη χώρα για τις πυρκαγιές»

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον τομέα της πρόληψης, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δύο ελλείμματα σοβαρότατα στη χώρα, τα οποία αντανακλώνται και στην τοπική υπόθεση» της Ρόδου.

«Το πρώτο είναι ότι η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε  καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Μητσοτάκη το 2021, δεν έχει ολοκληρωθεί με την μεταφορά του συνολικού μηχανογράμματος, με προσλήψεις και με στελέχωση, εφόσον έχουν φθάσει προς το παρόν δασολόγο και δασοπόνοι να υπηρετούν ακόμη και σε διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα», σημείωσε, λέγοντας πως «είναι μία ημιτελής μεταφορά χωρίς στελέχωση».

Και προσέθεσε πως το ίδιο ισχύει και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «το οποίο δεν έχει οργανόγραμμα. Άρα, φανταστείτε ότι ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, αυτό που αφορά την ασφάλεια της ζωής μέσα στην κλιματική κρίση, δεν έχει οργανόγραμμα, δεν ξέρει ακριβώς ποιος, τι και ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων. Άρα, έχουμε δύο βασικά θεσμικά προβλήματα».

«Μιλάμε για μία κοινωνία που δεν έχει τη θωράκιση που απαιτείται για να μπει σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Δεν αφήνει θετικό αποτύπωμα η στρατηγική της εκκένωσης»

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε, μάλιστα, ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις μεγάλες πυρκαγιές πλέον, «που είναι η στρατηγική της εκκένωσης ώστε η φωτιά να σβήνει στη θάλασσα, δεν είναι μία στρατηγική που αφήνει θετικό αποτύπωμα, αντίθετα ανοίγει πάρα πολύ την περίμετρο και έχουμε πλέον μία πληγή στο φυσικό κεφάλαιο και στην ασφάλεια της Ρόδου, που έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική λειτουργία αλλά και στην οικονομική λειτουργία».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα στο νησί, σημείωσε πως «η επιβίωση της κοινωνίας, η επόμενη μέρα και η αειφορία της, επιβάλλει να υπάρχουνε ισχυρές επενδύσεις της πολιτείας στο πεδίο της ασφάλειας και στο πεδίο του περιβάλλοντος».

«Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε μία μεγάλη διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε εξηγώντας τα εξής: «Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να είναι ισχυρή, να είναι δηλαδή έξυπνη, στελεχωμένη και να έχει και τα τοπικά εργαλεία – και αυτό σημαίνει να μην υπάρχει ένα αδύναμο κράτος, όπου κυριαρχούν στη λειτουργία της οικονομίας ή της κοινωνίας οι κανόνες της άγριας Δύσης.

»Εμείς προτείνουμε λοιπόν μία ισχυρή πολιτεία. Η επάρκεια της πολιτείας θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη μέρα της Ρόδου. Και αυτό αφορά και την οικονομία, και τον πρωτογενή τομέα και τον δευτερογενή τομέα που είναι περιορισμένος βέβαια, αλλά και τον τουρισμό, αφορά και την κοινωνία».

«Να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία»

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ η Δασική Υπηρεσία.

«Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει στελεχωμένη Δασική Υπηρεσία στη Ρόδο – αυτό πρέπει να είναι και το βασικό, αν θέλετε, επικοινωνιακό και διαφημιστικό εργαλείο για την επόμενη ημέρα: Ισχυρή Δασική Υπηρεσία, ισχυρή Πυροσβεστική, ισχυρή Πολιτική Προστασία».

Προσέθεσε πως πρέπει να υπάρξουν κανόνες προστασίας για το φυσικό περιβάλλον, καθώς και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι μελέτες για την αντιδιαβρωτική, αντιπλημμυρική προστασία στις δασικές εκτάσεις.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί «με την εξαγγελία του κ. Σκυλλακάκη για ιδιωτική διαχείριση των δασών με την ‘ευκαιρία’ της πυρκαγιάς. Αντίθετα θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο, προφανώς θα αξιοποιήσει και συνεργεία που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς θα γίνουν δημοπρασίες, αναθέσεις, συμβόλαια, αλλά δεν μπορεί η διαχείριση του δάσους να περάσει σε ιδιώτες».

Και σημείωσε: «Προφανώς, μας δημιουργεί και ένα ερώτημα: τι είναι αυτό που εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός για την στήριξη-χορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναδάσωση της Ρόδου, μιας και θα πρέπει να προηγηθούν τα έργα της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης, και να αξιολογηθούν οι περιοχές που είναι διπλοκαμένες με τα επιστημονικά εργαλεία που προτείνουν οι δασολόγοι; Σε κάθε περίπτωση», ανέφερε, ωστόσο, «εμείς καλωσορίζουμε την όποια στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να είναι παραδείγματος χάρη για τα γρήγορα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα. Καλούμε όμως την Πολιτεία να πει τι ακριβώς εννοεί».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024