Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Στους 47 βαθμούς η θερμοκρασία στη Βαλένθια - Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα

Ισπανία: Στους 47 βαθμούς η θερμοκρασία στη Βαλένθια – Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα

Η Ισπανία, το 75% του εδάφους της οποίας απειλείται από ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης που απειλείται περισσότερο από την κλιματική κρίση

Τους 47 βαθμούς Κελσίου άγγιξε την Πέμπτη η θερμοκρασία στη Βαλένθια, ένα ιστορικό ρεκόρ γι’ αυτή την πόλη στη νοτιοανατολική Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, καθώς η χώρα βιώνει από τη Δευτέρα το τρίτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Οκτώ περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Ισπανίας, γύρω από τις πόλεις της Βαλένθια και της Μούρθια, βρίσκονται σε συναγερμό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η θερμοκρασία «στο αεροδρόμιο της Βαλένθια έφτασε τους 46,8 βαθμούς Κελσίου, 3,4 βαθμούς περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 1986», ανέφερε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Το ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη χώρα καταρρίφθηκε στις 14 Αυγούστου 2021, με 47,6 βαθμούς Κελσίου στη Λα Ράμπλα, νότια της Κόρδοβα, στην Ανδαλουσία.

«Αυτό το καλοκαίρι είναι φρικτό (…) δεν μπορούμε να ζήσουμε στα διαμερίσματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Βαλένθια.

«Το βράδυ βάζουμε κλιματισμό ή ανοίγουμε τον ανεμιστήρα. Την ημέρα προσπαθούμε να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να πάμε στην παραλία», είπε ένας άλλος κάτοικος.

Πάνω από 44 βαθμοί σε πολλές περιοχές της Ισπανίας

Έξι σταθμοί γύρω από τη Βαλένθια και τη γειτονική πόλη Καστεγιόν κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη. Την Τετάρτη, δύο περιοχές κοντά στη Σεβίλλη και τη Γρανάδα κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αύριο Παρασκευή υποχωρεί το τρίτο κύμα καύσωνα, με δύο περιοχές γύρω από τις πόλεις της Κόρδοβα και της Σεβίλλης να βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς και το νότιο τμήμα του νησιού Γκραν Κανάρια, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει ξανά στους 44 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή του έτους, σε έναν προσωρινό απολογισμό πολύ μικρότερο από τα 3 εκατομμύρια στρέμματα που καταστράφηκαν το 2022, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (Effis).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των κυμάτων καύσωνα, καθώς και της διάρκειας και της σφοδρότητάς τους αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η Ισπανία, το 75% του εδάφους της οποίας απειλείται από ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης που απειλείται περισσότερο από το φαινόμενο.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας  (CSIC) ανέφερε πως η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του εθνικού πάρκου στη Ντονιάνα, υδροβιότοπου στη νότια Ισπανία, έχει ξεραθεί τελείως για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι, εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας και της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024