Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΟΚ: Οι παραβάσεις που στέλνουν τους οδηγούς φυλακή

ΚΟΚ: Οι παραβάσεις που στέλνουν τους οδηγούς φυλακή

Οι αλλαγές μετά την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Ιδιαίτερα «σκληρές» είναι οι ποινές που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τους παρανομούντες οδηγούς που προκαλούν τροχαία ατυχήματα λόγω επικίνδυνης οδήγησης μετά και την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Μάλιστα μετά την αυστηροποίηση που έχει ως στόχο να γίνει το οδικό δίκτυο ασφαλέστερο, οι ποινές είναι εξουθενωτικές και επισύρουν ακόμα και φυλάκιση εκτός από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και για την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με υπερβολική ταχύτητα και στη Λ.Ε.Α.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα οι ποινές για τους παραβάτες θα ξεκινούν με φυλάκιση έως 3 έτη και θα φτάνουν έως και την ισόβια κάθειρξη εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Οι ποινές που αυστηροποιήθηκαν

  • Οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό)
  • Οδήγηση εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ. και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό).
  • Οδήγηση στη ΛΕΑ, εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης (όπως ατύχημα).

Τότε, προβλέπεται:

  • Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα
  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
  • Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάωη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
  • Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου
  • Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο οδηγός που παρανομεί δεν χρειάζεται να έχει εμπλακεί κάποιο τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, τότε επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

Εάν κάποιος διαπιστωθεί πως οδηγεί ηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση και η συγκέντρωση του οινοπνεύματος είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου τότε επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024