Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συλλεκτικά είδη πολυτελείας: Από τις τσάντες στα κλασικά αυτοκίνητα – Η αξία τους αυξάνεται κατά 7% ετησίως

Συλλεκτικά είδη πολυτελείας: Από τις τσάντες στα κλασικά αυτοκίνητα – Η αξία τους αυξάνεται κατά 7% ετησίως

Εργα τέχνης, ρολόγια και κοσμήματα συμπληρώνουν τις τρεις κορυφαίες κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις της περασμένης χρονιάς

Οι αρχάριοι συλλέκτες θα πρέπει να επικεντρώσουν τις επενδυτικές τους προσπάθειες σε αυτό που τους φέρνει ευτυχία εν μέσω ευρύτερης οικονομικής αβεβαιότητας και απρόβλεπτων αποδόσεων, σύμφωνα με τον πρόσφατο Δείκτη Επενδύσεων Πολυτελείας του κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank.

Ο εν λόγω δείκτης —που παρακολουθεί 10 συλλεκτικά είδη πολυτελείας: τέχνη, ρολόγια, κοσμήματα, νομίσματα, κρασί, κλασικά αυτοκίνητα, χρωματιστά διαμάντια, τσάντες, έπιπλα και σπάνιο ουίσκι— διαπίστωσε ότι συνολικά, η αξία αυτών των συλλεκτικών ειδών τον Ιούνιο, μέτρησαν αύξηση της τάξης του 7% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Αν και αυτό το ποσοστό ξεπερνά τις αποδόσεις ορισμένων άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ακινήτων στο κέντρο του Λονδίνου (πτώση 1% την ίδια περίοδο), του δείκτη FTSE 100 (αύξηση 5%) και του χρυσού (αύξηση 1%), ήταν η πιο αδύναμη ετήσια απόδοση για συλλεκτικά αντικείμενα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τον Knight Frank.

Συμβουλή προς αρχάριους συλλέκτες

«Η οικονομική αβεβαιότητα και τα υψηλότερα επιτόκια θα ρίξουν μια μεγάλη σκιά στα συλλεκτικά είδη πολυτελείας», δήλωσε ο Andrew Shirley του Knight Frank, συντάκτης του δείκτη. «Οι αρχάριοι συλλέκτες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που τους φέρνει χαρά, ίσως αυτό είναι πιο σημαντικό τώρα που η εκτίμηση της αξίας δεν είναι εγγυημένη σε αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».

Τα συλλεκτικά έργα τέχνης βρέθηκαν στην κορυφή του Δείκτη Επενδύσεων Πολυτελείας, αυξάνοντας την αξία τους κατά 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη All Art της Art Market Research (AMR), ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από πωλήσεις δημοπρασιών παγκοσμίως.

Ωστόσο, αυτά τα κέρδη μπορεί να έχουν ήδη κορυφωθεί.

«Οι ανοιξιάτικες πωλήσεις των δημοπρασιών είναι το πρώτο μέτρο της εμπιστοσύνης της αγοράς και τα πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται», δήλωσε ο Sebastien Duthy της AMR.

Μετά τα έργα τέχνης, ακολουθούν τα ρολόγια (10%) και τα κοσμήματα (10%),  συμπληρώνοντας τις τρεις κορυφαίες κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις της περασμένης χρονιάς.

Τα σπάνια μπουκάλια ουίσκι ήταν το μόνο περιουσιακό στοιχείο του δείκτη που είδε τις αξίες να πέφτουν βραχυπρόθεσμα -κάτω από 4% – αλλά τα συλλεκτικά μπουκάλια κατατάχθηκαν ως η πιο ισχυρή επένδυση με 10ετή απόδοση, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 322% την τελευταία δεκαετία.

«Τα μπουκάλια σπάνιου ουίσκι είχαν πολύ πιο χαλαρό χρόνο από την άποψη της απόδοσης τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε στην έκθεση ο σύμβουλος βιομηχανίας Andy Simpson, του Rare Whisky 101. «Φιάλες υψηλότερης αξίας [πάνω από 5.000 λίρες (6.370 δολάρια ΗΠΑ)] επανήλθαν πρόσφατα λόγω πολλών γεωπολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών λόγων».

Πηγή: OT

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024