Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Κίνα: Καρατομήσεις μετά την αποκάλυψη των πυραυλικών βάσεών της από τις ΗΠΑ

Σεισμός στην Κίνα: Καρατομήσεις μετά την αποκάλυψη των πυραυλικών βάσεών της από τις ΗΠΑ

Η Κίνα αντικαθιστά τους επικεφαλής της πυραυλικής δύναμης εν μέσω έρευνας για διαφθορά, μετά την αποκάλυψη των βάσεών της από τις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν πολιτικά οφέλη εκθέτοντας τις βάσεις πυραύλων της Κίνας, αλλά θυσίασαν επίσης τις πηγές των πληροφοριών τους.

Μεγάλη έρευνα

Το Πεκίνο έχει ανανεώσει την ηγεσία της πυραυλικής δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), αφού αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί του φέρεται να εξετάζονται σε μεγάλη έρευνα κατά της διαφθοράς.

Ο Wang Houbin, πρώην αναπληρωτής διοικητής του ναυτικού, και ο Xu Xisheng, αξιωματικός στη Διοίκηση του Νότιου Τομέα Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, έλαβαν τον βαθμό του στρατηγού σε τελετή υπό τον πρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC), και πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα του PLA.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Wang και ο Xu παρακολούθησαν για πρώτη φορά δημόσιες εκδηλώσεις με τους τίτλους του διοικητή της πυραυλικής δύναμης και του πολιτικού επιτρόπου, αντίστοιχα. Ο κινεζικός ιστότοπος Caixin, με έδρα το Πεκίνο, μετέδωσε ότι ο νέος διορισμός σημαίνει πως ο εντεταλμένος διοικητής της δύναμης, Li Yuchao, και ο πολιτικός επίτροπος, Xu Zhongbo, έχουν ήδη παραιτηθεί.

Η South China Morning Post ανέφερε στις 28 Ιουλίου ότι ο Λι εξετάζεται τώρα από το όργανο κατά της διαφθοράς, τη CMC (Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης), γράφει σε ανάλυσή του ο Jeff Pao.


Ο πρόεδρος της Κίνας (τέταρτος από αριστερά) με αξιωματικούς των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, στις 28 Ιουνίου στο Πεκίνο (φωτογραφία Xinhua/Li Gang)

Στην πραγματικότητα, η είδηση της έρευνας κατά του Li αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 26 Ιουνίου στο Twitter από τον Yao Cheng, έναν πρώην αξιωματικό του ναυτικού του PLA που διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επικαλούμενος την πηγή του, ο Yao είπε ότι ο γιος του Li, που ζει στην Αμερική, πούλησε ορισμένα έγγραφα του PLA στις ΗΠΑ.

«Προσωπικά έξοδα…»

«Το ΚΚΚ (Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας) συνήθως χειρίζεται τα πολιτικά προβλήματα αξιωματούχων στο όνομα οικονομικών αδικημάτων, αντί να λέει ανοιχτά ποιος διέρρευσε απόρρητα έγγραφα ή δεν υπάκουσε στις διαταγές», λέει ο Yao Cheng σε βίντεο που κυκλοφόρησε την προπερασμένη Κυριακή.

«Η πυραυλική δύναμη, το ναυτικό και η αεροπορία έχουν τεράστιους προϋπολογισμούς. Είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένα χρήματα θα ξοδεύτηκαν από τους αξιωματικούς για προσωπικά έξοδα και διασκέδαση», τονίζει και προσθέτει. «Εάν το κόμμα πρέπει να ερευνήσει τη δύναμη των πυραύλων, τότε πολλοί αξιωματικοί θα μπουν στο στόχαστρο».

Σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε επίσης αναφέρει ότι το Πεκίνο είναι αναστατωμένο επειδή ορισμένοι αξιωματικοί της πυραυλικής δύναμης δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στις μάχες στα στενά της Ταϊβάν. Διευκρίνισε ότι όλοι αυτοί γνώριζαν πως οι βάσεις τους θα βομβαρδίζονταν από τον αμερικανικό στρατό.

Εκτεθειμένες στρατιωτικές βάσεις

Στις 24 Οκτωβρίου, το China Aerospace Studies Institute (CASI), ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Air στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια έκθεση 255 σελίδων εξέθεσε τις τοποθεσίες και τις λειτουργίες και των εννέα βάσεων και άλλων υποστηρικτικών μονάδων της κινεζικής πυραυλικής δύναμης, που ήταν παλαιότερα, μέχρι το 2016, γνωστή ως PLA 2nd Artillery Force (PLASAF).

Ο Clarence Wu, στρατιωτικός αρθρογράφος με έδρα την Ταϊβάν, γράφει σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την 1η Νοεμβρίου ότι κανονικά η Ουάσιγκτον δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες της, καθώς ο κινεζικός στρατός θα ερευνήσει αυτούς που τις διέρρευσαν και θ’ αλλάξει στη συνέχεια τα σχέδιά του.

Ο Wu λέει ότι οι ΗΠΑ θέλουν ν’ αποκομίσουν στρατηγικά και πολιτικά οφέλη από τη δημοσιοποίησή τους.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης CASI ακολούθησε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Μπαλί, στις 14 Νοεμβρίου. Συζήτησαν το ζήτημα της Ταϊβάν, τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και θέματα εμπορίου και τεχνολογίας.

Ο κινέζος πολιτικός σχολιαστής Chen Pokong, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε στις αρχές Ιουλίου ότι οι αξιωματικοί της κινεζικής πυραυλικής δύναμης φοβούνταν την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν.

Μυστικές σχέσεις

Είπε ότι πολλοί από αυτούς τους αξιωματικούς έχουν μυστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και προσποιούνται ότι ακολουθούν τη σκληρή διπλωματική γραμμή του Πεκίνου. Τόνισε πως σήμανε συναγερμός στον Σι από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τόσα πολλά για τις πυραυλικές βάσεις της Κίνας.


Κινεζικός στρατός (PLA)

Στις 30 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, το Δίκτυο Πληροφοριών Προμηθειών Οπλων και Εξοπλισμού (WEAIN) του PLA ανακοίνωσε ότι είχε δημιουργήσει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αναφέρονται σ’ αυτήν παράνομες και παράτυπες υποθέσεις προμηθειών.

Η Ming Pao, εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, έγραψε στις 24 Μαΐου ότι ο πρώην αναπληρωτής της πυραυλικής δύναμης, Zhang Zhenzhong και ο σημερινός αναπληρωτής, Liu Guangbin, είχαν ερευνηθεί από τον Απρίλιο.

Ανέφερε επίσης στις 13 Ιουλίου ότι ο Ju Qiansheng, διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης Υποστήριξης PLA, βρίσκεται υπό έρευνα.

Στις 26 Ιουλίου, η WEAIN με ανακοίνωσή της κάλεσε τους καταγγέλλοντες ν’ αναφέρουν παράνομες και παράτυπες υποθέσεις προμηθειών που έλαβαν χώρα μετά τον Οκτώβριο του 2017.

Επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι που κέρδισαν προσωπικά οφέλη, προσφέροντας βοήθεια σε συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Μυστηριώδεις θάνατοι

Η έρευνα συνέπεσε με δύο μυστηριώδεις υποθέσεις θανάτου τον περασμένο μήνα και την απομάκρυνση του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ στις 25 Ιουλίου.

Ο Wu Guohua, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της πυραυλικής δύναμης, πέθανε στο σπίτι του στο Πεκίνο στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο ThePaper.cn στις 27 Ιουλίου. Οι συγγενείς του ανέφεραν ότι ο Wu πέθανε από ξαφνική εγκεφαλική αιμορραγία.

Αλλά ο Zhang Xiaoyang, πρώην κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του PLA, είπε ότι ο απόστρατος στρατηγός απαγχονίστηκε λόγω έντονης εργασιακής πίεσης και δυστυχισμένης οικογενειακής ζωής.

Την 1η Ιουλίου, ο Φενγκ Γιανγκέ, συνταγματάρχης του PLA και ειδικός στον ευφυή σχεδιασμό, την τεχνητή νοημοσύνη και τις στρατιωτικές προσομοιώσεις, πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο 38χρονος εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σ’ ένα εμπιστευτικό πρόγραμμα. Τη μοιραία νύχτα, αφού έφυγε από τη δουλειά στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε φορτηγό.

Στο μεταξύ, η PLA Daily ανέφερε την προπερασμένη Δευτέρα ότι μια μονάδα της πυραυλικής δύναμης πραγματοποίησε πρόσφατα άσκηση στη διάρκεια μιας καυτής καλοκαιρινής μέρας.

Υπογράμμισε ότι τα φορτηγά της που μετέφεραν πυραύλους διάνυσαν περισσότερα από εκατό χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο δάσος και δοκίμασαν εάν ο εξοπλισμός τους μπορούσε να λειτουργήσει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024