Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβούλιο της Επικρατείας: Άκυρη η αδειοδότηση της δομής στη Βάστρια της Λέσβου

Συμβούλιο της Επικρατείας: Άκυρη η αδειοδότηση της δομής στη Βάστρια της Λέσβου

Το ΣτΕ ακύρωσε την κατασκευή της δομής λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1335/2023, έκανε δεκτή την αίτηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου κατασκευής Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Πλάτη – Βάστρια της Λέσβου για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.

Στο Κ.Υ.Τ. της περιοχής Πλάτη- Βάστρια Λέσβου είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Η ένσταση της διεύθυνσης δασών

Όμως, η διεύθυνση δασών επισήμανε ότι από την κατασκευή της δομής υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς γιατί είναι μέσα σε «ώριμο δάσος τραχείας πεύκης» και θα επηρεάσει σημαντικά τα προστατευόμενα είδη ζώων της περιοχής.

Η διεύθυνση δασών μάλιστα επανήλθε, διαπιστώνοντας ότι το έργο κάνει επέμβαση σε δασική έκταση 50 στρεμμάτων και κατασκευάζεται δρόμος μέσα σε αυτή τη δασική έκταση που γειτνιάζει με το σημαντικότερο οικοσύστημα της Λέσβου. Ακολούθησε επαναχωροθέτηση της δομής και της οδού πρόσβασης, έτσι ώστε τα κατασκευαστικά έργα να είναι εκτός της περιοχή Natura 2000.

Γιατί η Περιφέρεια προσέφυγε στο ΣτΕ

Ωστόσο στις αρχές του 2022 είχε προσφύγει στο ΣτΕ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ζητούσε για πλειάδα λόγων να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή της δομής στην Βάστρια.

Η περιφέρεια, μεταξύ των άλλων, υποστήριζε ότι η έκταση που πρόκειται να κατασκευαστεί η εν λόγω δομή είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και παράλληλα προστατεύεται από την δασική νομοθεσία.

Source: stonisi.gr

«Όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση κάνει κακό στον τόπο του»

«Το ΣτΕ δεν ακυρώνει το έργο της κατασκευής της νέας δομής στη θέση “Βάστρια“», τόνισε στην ΕΡΤ Β. Αιγαίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε ότι «το ΣτΕ προσκαλεί την πολιτεία να προσκομίσει περιβαλλοντικούς όρους για κάποια παράπλευρα έργα, που ήδη η πολιτεία έχει κάνει και έχουν πάρει την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

«Δεν πρέπει κάποιοι», σημείωσε ο κ. Καιρίδης, «να χειροκροτούν και να επευφημούν τέτοιου τύπου μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κέρδη. Πρέπει να αποφασίσουμε ή θα έχουμε μια σύγχρονη δομή η οποία δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, όπως είναι η «Βάστρια», η θέση της οποίας υποδείχθηκε από την ίδια την τοπική κοινωνία μετά από ενδελεχή διαβούλευση. Ή θα έχουμε λοιπόν νέες δομές με γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως έγινε στη Κω και τη Σάμο ή θα έχουμε ανθρώπους στο δρόμο με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αυτή η κατάσταση δημιουργεί.

Επεσήμανε δε, ότι όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση κάνει κακό στον τόπο του. Παίζει το παιχνίδι δυνάμεων στη γείτονα χώρα που ενδεχομένως θέλουν η Ελλάδα να ζήσει σκηνές του 15 και σε μικρότερο βαθμό του 19, δυνάμεων που επιθυμούν ενδεχομένως την κοινωνική αναστάτωση και την «μπαχαλοποίηση».

«Δικιά μας δουλειά είναι η Ελλάδα να έχει ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο με αυξημένα ευρωπαϊκά κονδύλια και να προχωρήσει με σύστημα και συνεργασία με την τοπική κοινωνία», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024