
Ληξιπρόθεσμα χρέη: Μπαράζ κατασχέσεων σε οφειλέτες του Δημοσίου
Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται μια ανάσα από τα 105 δισ. ευρώ
Η έξαρση της ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επαναφέρει τον εφιάλτη μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται το φθινόπωρο να εξαπολύσει μπαράζ κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.
Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται μια ανάσα από τα 105 δισ. ευρώ με τα «φρέσκα» φορολογικά χρέη να αυξάνονται κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο να ανέρχονται σε 2,841 δισ. ευρώ
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ με τον αριθμό των οφειλετών να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα παρά τη μείωση κατά 287.247 άτομα που καταγράφηκε τον Ιούνιο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
- Τον Ιούνιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Ετσι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά τα 3,342 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 4,4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται οφειλή ύψους 800 εκατ. ευρώ που προέρχεται από έναν μόνο οφειλέτη της Εφορίας.
- Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,294 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δισ. ευρώ.
- Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ σε 1.455.216 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Προσοχή! Οι προθεσμίες για επανένταξη στις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων έληξαν, νέες ρυθμίσεις δεν σχεδιάζονται – σύμφωνα με πηγές – εκτός από τον εξωδικαστικό. Όσοι έχουν αφήσει οφειλές τους να γίνουν ληξιπρόθεσμες κινδυνεύουν άμεσα με λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Πηγή: OT.GR
- Τοπόσημα Διασύνδεσης: Έκθεση Φωτογραφίας από τη LAMDA Development στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
- Αγία Παρασκευή: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς
- «Μικρή» μέρα, μεγάλη αγωνία πριν την Wolf Power Stage και την καρό σημαία την Κυριακή 29 Ιουνίου
- Ηλεία: Αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών τους αντιμετωπίζουν οι γονείς που άφησαν βρέφος στο μπαλκόνι
- «Η Wall Street Journal δεν έχει ιδέα ποιες είναι οι σκέψεις μου» – Ο Τραμπ διαψεύδει δημοσίευμα για σχέδιο επίθεσης ΗΠΑ στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις