Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς τα smart gadgets διευκολύνουν τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας

Πώς τα smart gadgets διευκολύνουν τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας

Τα συστήματα ασφαλείας και τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρών διευκολύνουν τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα fitness trackers, τα συστήματα ασφαλείας, όπως οι κάμερες, και τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρών κρούουν βρετανοί βουλευτές, προειδοποιώντας ότι συνδράμουν στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Η Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού λέει ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο εννέα τέτοια «έξυπνα» προϊόντα στα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνταν για «παρακολούθηση, παρενόχληση, εξαναγκασμό και έλεγχο» θυμάτων συλλέγοντας ηχογραφήσεις και εικόνες.

«Ενώ η ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει φέρει αναμφισβήτητα οφέλη στην καθημερινή ζωή, η άλλη πλευρά υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος που θέτουν ορισμένα από αυτά τα gadget για την ιδιωτικότητα και την προσωπική ασφάλεια στο διαδίκτυο», δήλωσε η Dame Caroline Dinenage, πρόεδρος της επιτροπής.

«Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με τους κατασκευαστές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάχρησης που διευκολύνεται από την τεχνολογία, η οποία μόνο θα επιδεινωθεί στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η Dame Caroline ζήτησε επίσης η αστυνομία και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να παρασχεθεί στα θύματα επιπλέον στήριξη, σύμφωνα με το BBC.

Τα υπέρ και τα κατά

Η επιτροπή διερευνά το θέμα από τον Μάιο του 2022, λαμβάνοντας υπόψη τα πιθανά οφέλη και τα μειονεκτήματα των smart gadgets.

Η χρήση τους αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με την επιτροπή να εκτιμά ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 24 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η επιτροπή λέει ότι συγκέντρωσε στοιχεία βάσει των οποίων η «συντριπτική πλειοψηφία» των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνει πλέον κάποιου είδους στοιχείο στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης spyware, και των δραστών που παρακολουθούν κινήσεις και συλλέγουν ηχογραφήσεις και φωτογραφίες θυμάτων.

Σημείωσε ότι τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας, όχι μόνο από την κακοποίηση, αλλά και από τη συλλογή και πιθανή κακή χρήση των δεδομένων και των προσωπικών τους πληροφοριών, ειδικά καθώς οι νέοι θεωρούνται πιο πιθανό να χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές.

«Το Γραφείο της Κυβέρνησης και του Επιτρόπου Πληροφοριών θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα σχολεία και από νέους στο σπίτι έχουν ρυθμίσεις απορρήτου που είναι εύχρηστες για τα παιδιά και όρους και προϋποθέσεις κατάλληλες για την ηλικία», είπε η Dame Caroline.

Η Επίτροπος Ενδοοικογενειακής Βίας για την Αγγλία και την Ουαλία, Nicole Jacobs, συμφώνησε ότι το βάρος πρέπει να βαρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Πολύ συχνά, τα θύματα και οι επιζώντες αναμένεται να προφυλάσσονται από την κατάχρηση τεχνολογίας, αντί να λαμβάνουν μέτρα οι εταιρείες τεχνολογίας για να αποτρέψουν τη ζημιά», είπε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι δράστες, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων οικιακών συσκευών», είπε.

Πώς μπορούν να μας προστατεύσουν

Σαφώς και η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει τα παιδιά.

Το 2004, ένας επιχειρηματίας από το Μιλγουόκι, ο Γουίλιαμ Μπρούκινς, παρακολουθούσε την οθόνη του, την οποία είχε εγκαταστήσει για να προστατεύει το σπίτι και την επιχείρησή του, όταν είδε δύο κοριτσάκια να στέκονται με τα χέρια σηκωμένα πάνω από το κεφάλι τους. Είπε ότι το θέαμα τον τρόμαξε και αναρωτιόταν αν ήταν θρησκευτικό τελετουργικό,  ανέφερε το ABC News .

Εναλλάσσοντας τις δύο κάμερες παρατήρησε ότι λάμβανε σήμα κάμερας από άλλο νοικοκυριό. Παραδέχτηκε ότι συνέχισε να παρακολουθεί τα κορίτσια για να καταλάβει τι συνέβαινε.

Τα κορίτσια φέρεται να ένιωθαν άβολα και είδε μια γυναίκα να χτυπά το μικρότερο κορίτσι. Σε εκείνο το σημείο κάλεσε την αστυνομία. Βρήκαν ότι το σήμα ήταν περίπου 75 με 150 πόδια σε μια αστική περιοχή και οι αστυνομικοί έψαξαν όλη τη νύχτα, πηγαίνοντας πόρτα σε πόρτα. Τελικά βρήκαν τα κορίτσια και η γυναίκα που ήταν ύποπτη ότι χτυπούσε τα παιδιά κατηγορήθηκε για σωματική κακοποίηση.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024