Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ

Τι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να ορίσει και επισήμως την αφετηρία «της αισιόδοξης πορείας προς την Ελλάδα του 2030» - Εντατικές συσκέψεις από τις 20 Αυγούστου για να κλειδώσει το καλάθι

Σε δύο παράλληλες «τροχιές» καλούνται από το Μαξίμου να κινηθούν τα κυβερνητικά στελέχη, 35 ημέρες πριν από την έναρξης της πολιτικής σεζόν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (9-17 Σεπτεμβρίου). Τις μαρτυρά η εντολή που έχει δοθεί οριζόντια στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων αφενός για «λύσεις» στα έκτακτα με άμεση λήψη πρωτοβουλιών ή και ανασχεδιασμούς, αφετέρου για «άλματα» με τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων βάσει κεντρικού σχεδιασμού.

Μια σειρά γεγονότων του καλοκαιριού που έχουν πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση – από συμπεριφορές στελεχών της μέχρι τις καταστροφικές φωτιές, το κίνημα για «ελεύθερες» παραλίες ή η γραφειοκρατία στο κτηματολόγιο – επηρεάζουν και το περιεχόμενο της επικείμενης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο ίδιος, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να ανοίξει τον οδικό χάρτη της δεύτερης τετραετίας του, έχοντας όμως δώσει ως πρώτο στίγμα τη «μηδενική ανοχή» σε όσα ενοχλούν ή ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά και διασώζοντας το θετικό μομέντουμ που προέκυψε από την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μετά τις εθνικές εκλογές.

Η πρόκληση

Τα… επείγοντα, όπως είναι δράσεις συνδεόμενες με το Ταμείο Ανάκαμψης (που αναθεωρείται τον Σεπτέμβριο), βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, ωστόσο η πρόκληση είναι να μπουν στις ράγες και οι πιο «απαιτητικές» πολιτικές ανά τομέα, στις οποίες προεξοφλούνται πολιτικές εντάσεις. Αυτές προτίθεται να φέρει σε πρώτο πλάνο ο Μητσοτάκης: την Υγεία με τον νέο νοσοκομειακό χάρτη και το στοίχημα ενίσχυσης σε προσωπικό καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθεί μεγάλο μέρος από τις 16.000 προσλήψεις του 2024. Την Παιδεία με το νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών για μη κρατικά πανεπιστήμια. Τη Δικαιοσύνη με τον νέο δικαστικό χάρτη και τον στόχο προσέγγισης – έως το 2027 – των ευρωπαϊκών ρυθμών στην απονομή.

Το τρίπτυχο των εξαγγελιών. Οπως το θέτει πρωθυπουργικός συνεργάτης, στόχος του Μητσοτάκη στην πρώτη ΔΕΘ της νέας κυβέρνησης είναι να ορίσει επισήμως «την αφετηρία μιας αισιόδοξης πορείας προς την Ελλάδα του 2030». Οικονομία – καθημερινότητα – τομές θα είναι το τρίπτυχο των εξαγγελιών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες και νεολαία τίθενται στο επίκεντρο της προσοχής και είναι οι «δεξαμενές» για τις οποίες αναζητούνται θετικές «εκπλήξεις».

Εντατικοποίηση των συσκέψεων τόσο για το «καλάθι» της οικονομίας όσο και για τα πολιτικά μηνύματα του Μητσοτάκη με κεντρικό πυρήνα τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» αναμένεται από τις 20 Αυγούστου. Ομως προπαρασκευαστικοί ρυθμοί επικρατούν ήδη σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Κοντογεώργης ιεραρχούν προτεραιότητες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης συγκροτεί μεικτά κλιμάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που θα αναλάβουν για δύο εβδομάδες ένα μπαράζ περιοδειών στη Βόρεια Ελλάδα και θεματικές εκδηλώσεις στους δήμους.

Τα έργα στη Θεσσαλονίκη

Ξεχωριστός άξονας θα είναι τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σε αναμονή εκκίνησης στη Θεσσαλονίκη – από το μετρό και το FlyOver μέχρι τα νέα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία, το Νοσοκομείο Παίδων, οδικοί άξονες, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – αλλά και ένας κατάλογος περίπου 5.500 δράσεων που περιλαμβάνονται στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.

Ηδη ο Πρωθυπουργός με συσκέψεις εργασίας δίνει τις κεντρικές κατευθύνσεις – κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί ακόμα περισσότερο στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα. Τότε θα εγκριθούν άλλωστε οι βασικοί στόχοι των υπουργείων για το 2024. Τις ίδιες ημέρες, από τις 28 Αυγούστου συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανάβει και τις νομοθετικές μηχανές με… χαρτάκι προτεραιότητας στο επιτελικό κράτος Νο 2 (αξιολόγηση και μπόνους στις διοικήσεις κ.ά.) και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024